WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Zgłoszenia konkursowe


artur_1617
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 10
Posty: 55
Rejestracja: 29 lip 2010, 21:45
Lokalizacja: Wroclaw

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#481

Post napisał: artur_1617 » 15 lut 2019, 21:10

Dzisiaj przetestowalem impulsator 100imp.obr i o dziwo dziala bardzo dobrze.
Tylko z tym mnoznikem jest problem....
Testowalem tryb normalny na 0.01 i tryb szybki 0.1 (x10 wiecej sie nie da) czyli wolno...
Takze przydaloby sie dodac tryb sredni x10 a w szybkim pozwolic na mnoznik x100



Tagi:

Zgłoszenia konkursowe

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 55
Posty: 561
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#482

Post napisał: cosimo » 19 lut 2019, 19:15

Ok, zrobiłem taką możliwość. Można zdefiniować cztery wartości kroku, z tym, że mnożnika można nadal
używać więc wychodzi 8 kombinacji. Na wybór każdego dodatkowego kroku potrzebne będzie jedno wolne wejście.

Obrazek


artur_1617
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 10
Posty: 55
Rejestracja: 29 lip 2010, 21:45
Lokalizacja: Wroclaw

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#483

Post napisał: artur_1617 » 20 lut 2019, 08:06

Super :D


Triaczek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 14 lut 2019, 17:09

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#484

Post napisał: Triaczek » 28 lut 2019, 21:43

Czy po wymianie narzędzia, program musi zawsze robić przejazd do ostatnio zakończonego punktu pracy? Frezuje etapowo w płytach i gdy maszyna zakończy jeden etap mam zmianę frezu, więc przejazd całą długość Y na wymianę, następnie przejazd z czujnika przez całą Y do ostatniej pozycji po czym następny przejazd na początek płyty gdzie rozpoczyna pracę nowe narzędzie. Chyba lepiej by było gdyby program po wymianie narzędzia, skierował się bezpośrednio do miejsca rozpoczęcia obróbki danym narzędziem.

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 55
Posty: 561
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#485

Post napisał: cosimo » 01 mar 2019, 08:41

Czy po wymianie narzędzia, program musi zawsze robić przejazd do ostatnio zakończonego punktu pracy?
W przyszłym tygodniu będzie aktualizacja - ten problem został tam rozwiązany.


Triaczek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 14 lut 2019, 17:09

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#486

Post napisał: Triaczek » 01 mar 2019, 19:26

Chyba wszyscy zgodzą się ze mną, że takie zaangażowanie w rozwój jest dla nas bezcenne. Wielkie dzięki.

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 18
Posty: 727
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#487

Post napisał: mitek » 03 mar 2019, 08:50

Przypomnę się z opcja która pozwoliła by na stałe zmieniać położenie wejścia w ścieżkę. Teraz jest tak że muszę zaznaczyć ścieżkę i kliknąć guzik wejścia i tak ponownie i ponownie gdy mam tego więcej... A fajnie było by wybrać opcje i klikać kolejne ścieżki...

No i jeszcze może było by łatwo zaimplementowac https://svgnest.com
Widziałem już też gdzieś darmowa wersję z dxf.
Domyślam się że to grubsza sprawa ale w Twoim oprogramowaniu sporo jest takich :)
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D


Triaczek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 14 lut 2019, 17:09

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#488

Post napisał: Triaczek » 04 mar 2019, 22:58

Zastanawiam się, jak koledzy radzą sobie z " Magazynkiem Narzędzi ". Swoimi frezami zapełniłbym rubryki w kilku takich listach. Samo nadpisywanie istniejącej pozycji na liście, działa prawidłowo, ale przy takiej zmianie, nawet kilku frezów w różnych projektach, wiąże się to z koniecznością akceptacji każdej zmiany przy ich otwieraniu. Jeżeli magazynek nie ukrywa dodatkowej funkcjonalności, to może przydałaby się mała rewolucja. Wydłużenie listy narzędzi, byłoby męczące przy dokonywaniu ich wyboru. Przychodzi mi tylko możliwość na edycję grup narzędziowych. Mogłoby to wyglądać tak, że w magazynku narzędzi, oprócz pola narzędzie i zainstalowane narzędzie, byłoby pole, grupa narzędziowa z oknem wyboru i przyciskiem edytuj nową. Edycja banalnie prosta, oprócz naszej standardowej grupy T, możliwość rozszerzenia o kolejną literę np. Ta (aluminum), Tf (fronty mdf) dowolność interpretacji. Wybranie grupy, otworzy nową pustą listę, którą sobie zapełnimy tylko tym, co w danym projekcie lub typie obrabianego materiału będzie konieczne. Dodatkowo, sama edycja narzędzia, mogłaby być wzbogacona o z pozoru zbędne informacje, jak ilość piór, kierunek ich skrętu i jego grupy materiałowej, co lepiej wskaże konkretny frez do parametrów skrawania. Przy tworzeniu nowego projektu zawsze trzeba byłoby wybrać grupę narzędziową. Myślę że krótsze listy narzędziowe, usprawnią sam wybór narzędzia i wyeliminowałyby konieczność nadpisywania w listach.


artur_1617
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 10
Posty: 55
Rejestracja: 29 lip 2010, 21:45
Lokalizacja: Wroclaw

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#489

Post napisał: artur_1617 » 07 mar 2019, 19:33

Dzisiaj podlaczylem pulpit i niestety nie jest tak rozowo...
Podlaczylem dwa impulsatory od obrotow i posuwu i z godzine walczylem zeby zadzialaly.
W PLC bylo widac ze dzialaja lecz nic sie nie zmienialo. Az wlaczylem modul remote na 1 czyli przyciski bez impulsatora i zadzialalo.
Jezeli modul remote jest ustawiony na 2 i wybierzemy np. os Z to po przekreceniu ktoregos impulsatora (od obrotow lub posuwu) porusza sie os :D
Takze trzeba poprawic aby przy module remote pracujacym w trybie 2 mogly dzialac zarowno impulsatory od obrotow, posuwu i poruszania osiami.

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 55
Posty: 561
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#490

Post napisał: cosimo » 12 mar 2019, 12:48

Takze trzeba poprawic aby przy module remote pracujacym w trybie 2 mogly dzialac zarowno impulsatory od obrotow, posuwu i poruszania osiami.
Sprubuj jak niżej. Różnica taka, że linie wyboru trybu przeniesione przed ENDIF.

Kod: Zaznacz cały

#IF_OPTION 12 = 2
#NAME_I 3 = ENC_A    // Wejście "A" enkodera ( >> DIR)
#NAME_I 4 = ENC_B    // Wejście "B" enkodera ( >> PULSE)
#NAME_I 5 = REMOTE   // Moduł podpięty pod wejście 5
#NAME_I 22 = RMJOG_L
#NAME_I 23 = RMJOG_R
#NAME_I 24 = RM_FAST
#NAME_I 25 = RM_START
#NAME_I 26 = RM_STOP
#NAME_I 27 = RM_PAUZA
#NAME_I 28 = RM_ZERO
#NAME_I 29 = WHM_0
#NAME_I 30 = WHM_1
#NAME_I 31 = WHM_2

<< IN REMOTE
>> REMOTE_IN

<< IN RMJOG_L // Jog w lewo. Wybór osi za pomocą przełącznika.
>> WH_JOG_L

<< IN RMJOG_R // Jog w prawo
>> WH_JOG_R

<< IN RM_FAST
>> JOG_FAST

AND IN RM_ZERO // Zerowanie: muszą być przyciśnięte ZERO+JOG_FAST
>> WH_ZERO

<< START
OR IN RM_START
>> START

<< STOP
OR IN RM_STOP
>> STOP

<< PAUSE
OR IN RM_PAUZA
>> PAUSE

+< IN ENC_A  // Podłączenie enkodera 100/50 imp/obr.
S> M 20

-< IN ENC_B
AND M 20
IF_TRUE_BEGIN
  << IN ENC_B
  !> WH_PULSE

  << IN ENC_A
  >> WH_DIR

  L> M 20

  << IN WHM_0   // Podłączenie bitów wyboru trybu pracy impulsatora
  >> WH_MD0

  << IN WHM_1
  >> WH_MD1

  << IN WHM_2
  >> WH_MD2
ENDIF

#END_OPTION

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”