Witajcie
Zmagam się z problemem wykonania zębatek pod łańcuch o średnicy ogniwa 3 mm i rozstawie 6mm. Wykonałem już jedna zębatkę niestety jest jakby za mała i co 3 ogniwa nie wchodzi. Zrobiłem ją w następujący sposób: Autocad funkcja wielobok, długość boku 6mm , ilość boków i wypełnienie 360. Potrzebuję kilkanaście zębatek różnych wymiarów. Jest jakaś tolerancja albo współczynnik który należy uwzględnić?
Wykonanie zębatki pod łańcuch
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Solid wokrks z tego co się orientuję jest programem płatnym, ja mam dostęp do autocada w pełnej wersji. Kolego margor przeszukałem to rozległe forum jak i google lecz nie znalazłem odpowiedzi mimo że pytanie jest trywialne. Możesz mnie pokierować dokładniej gdzie znajdę odpowiedz? Jak widzisz jestem początkującym użytkownikiem tego forum i jeszcze tak dobrze sie nie orientuje w działach.
Zebatki potrzebuję do zbudowania gitary małej tokarki stołowej. Rozwiązanie sprawdzone na zębatkach rowerowych lecz w przypadku tokarki stołowej trzeba to wszystko zminiaturyzować. Decyzja padła na łańcuch od pocket bika
Zebatki potrzebuję do zbudowania gitary małej tokarki stołowej. Rozwiązanie sprawdzone na zębatkach rowerowych lecz w przypadku tokarki stołowej trzeba to wszystko zminiaturyzować. Decyzja padła na łańcuch od pocket bika
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Proponuje zajrzeć do norm, pewnie na jakiś chomikach coś się znajdzie. PN-73 M-84161 i szukaj pod hasłem koło łańcuchowe i przekładnia łańcuchowe, zębatka to zupełnie coś innego.
Ewentualnie książka Kurmaza Podstawy konstrukcji maszyn od str 18. Jak nie znajdziesz to Ci mogę podesłać te 3-4 strony gdzie jest wszystko opisane.
Ewentualnie książka Kurmaza Podstawy konstrukcji maszyn od str 18. Jak nie znajdziesz to Ci mogę podesłać te 3-4 strony gdzie jest wszystko opisane.