Wycinarka do styropianu

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
Arget512
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 23 kwie 2017, 21:18
Lokalizacja: Łódź

Wycinarka do styropianu

#1

Post napisał: Arget512 » 23 kwie 2017, 21:41

Witam. Planuję zbudować wycinarkę do styropianu, jednakże nie mam w temacie za dużo doświadczenia i chciałbym zadać kilka pytań.

Będzie to wycinarka oparta na konstrukcji ramowej, gdzie będą wycinane modele do skrzydeł samolotów.
Długość drutu jaka będzie grzana wynosi 100cm.
Zastanawiam się nad samym sposobem grzania drutu.
Czy posłużyć się ściemniaczem do światła i transformatorem, czy zastosować zasilacz LUTSOL KPS3010D 30V 10A, który posiada takie cechy jak:
-Płynna regulacja wartości prądu w zakresie od 0-10A,
-Płynna regulacja napięcia w zakresie od 0-30V,
-Możliwość pracy jako źródło prądowe i napięciowe,
-Pełna odporność na zwarcia,
-Maksymalna moc zasilacza 300W.
W tym miejscu prosiłbym o radę.



Tagi:


orion32
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 613
Rejestracja: 18 kwie 2017, 21:55

#2

Post napisał: orion32 » 23 kwie 2017, 22:14

Ściemniacze,źle działają ,z obciążeniami indukcyjnymi,a takim jest transformator.
Lepsza, jest wersja z zasilaczem.
PO to dno -aksjomat


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6826
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#3

Post napisał: pukury » 23 kwie 2017, 22:22

witam.
jak już masz zasilacz to nim się posłuż.
będzie z naddatkiem - po warunkiem że drut będzie z 0.35 - lub więcej.
do cieńszego napięcie musi być jednak wyższe.
robisz ploter na silnikach czy " samo ramo " ?
pzd.
Mane Tekel Fares


Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Wycinarka do styropianu

#4

Post napisał: Djbakus » 16 lis 2017, 07:17

Lepiej ogarnąć sobie jakiś układ z zasilacza i regulatora PWM. Taniej wyjdzie, a zawsze możesz zmieniać zasilacz pod swoje preferencje.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”