wycinanie za pomocą LASERA MAZAK typ....
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 16
Podobno 4kW przecina 15 ale nie wiem czy wycina
, 2,5 kW ma podobno problem już z 10 (bardzo wolno idzie) ja nie siedze w kwasiakach za mocno to moge sie mylic

MAZAK STX-48 HP/SC 2,5kW
ster: MAZATROL L-plus
MAZAK STX-510 MarkII 2,5kW
ster: Mazatrol PREview
Trumpf TruLaser 5030 classic itp.
Trumatic TC500R
ster: MAZATROL L-plus
MAZAK STX-510 MarkII 2,5kW
ster: Mazatrol PREview
Trumpf TruLaser 5030 classic itp.
Trumatic TC500R
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 25
Jeśli maszyna miała przegląd wieki temu, jest źle skalibrowana to i 4kW będzie miało problem z 10mm. Przy takich grubościach każda "pierdoła" ma wpływ na ostateczny efekt. Wystarczy, że ruszt jest już mocno wyeksploatowany i z dobrego cięcia nici. Nierdzewka 20mm jest do pocięcia jednak trzeba już mocno zredukować prędkość i dać max gazu. Wiadomo... to już sztuka dla sztuki 
Pamiętać należy, że maszyna maszynie nie równa i na wyjściu z rezonatora każda szczyci się inną wartością (pomijam już straty na optyce). Co z tego, że na tabliczce znamionowej pisze 2.5kW skoro jedna maszyna na palniku da 2.4kW, a druga 2.6kW. To, że na ekranie w trakcie cięcia pokazuje przykładowo +- 2500W nie znaczy, że taką mocą dysponujemy bo to wartość orientacyjna i za pomocą potencjometrów możemy sobie ją dowolnie manipulować. Aby rzeczywiście poznać aktualną wydolność naszego lasera potrzebujemy odpowiedniego miernika (Laser Power Probe). Wspominam o tym aby uniknąć w wielu przypadkach straty materiału i czasu na "dobrych parametrach" kolegi z takiej samej maszyny.
Kolego Fnmilo: powiedz ile razy podchodziłeś do tej 20stki aby i Inni forumowicze nie poddawali się po pierwszym straconym kilogramie materiału. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie każdy w firmie ma możliwości na zabawę.
pozdrawiam

Pamiętać należy, że maszyna maszynie nie równa i na wyjściu z rezonatora każda szczyci się inną wartością (pomijam już straty na optyce). Co z tego, że na tabliczce znamionowej pisze 2.5kW skoro jedna maszyna na palniku da 2.4kW, a druga 2.6kW. To, że na ekranie w trakcie cięcia pokazuje przykładowo +- 2500W nie znaczy, że taką mocą dysponujemy bo to wartość orientacyjna i za pomocą potencjometrów możemy sobie ją dowolnie manipulować. Aby rzeczywiście poznać aktualną wydolność naszego lasera potrzebujemy odpowiedniego miernika (Laser Power Probe). Wspominam o tym aby uniknąć w wielu przypadkach straty materiału i czasu na "dobrych parametrach" kolegi z takiej samej maszyny.
Kolego Fnmilo: powiedz ile razy podchodziłeś do tej 20stki aby i Inni forumowicze nie poddawali się po pierwszym straconym kilogramie materiału. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie każdy w firmie ma możliwości na zabawę.

pozdrawiam
-
Peet: Znajdź zakładkę gdzie pierwsza opcja będzie się zwała "Parameter write disable" (z bloku 6 klawiszy funkcyjnych menu, będzie to prawy górny, menu SETTINGS) i sobie klawiszem page down poprzeglądaj kolejne podstrony. Gdzieś tam jak dobrze pamiętam będą parametry zegarka.
Możliwe, że trzeba będzie ustawić opcję parameter write wlasnie na enable przed zmianą czasu (robisz to w trybie MDI).
Jak coś to pytaj.
Możliwe, że trzeba będzie ustawić opcję parameter write wlasnie na enable przed zmianą czasu (robisz to w trybie MDI).
Jak coś to pytaj.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Pytanie o Laser 3d Mazak SPACEGEAR 48
Witam.
Mam maly problem z jakimis dziwnymi odchyleniami podczas wycinania 3d oraz 2d. Progarmuje laser za pmoca SPACECAM 3d i Lantek 2d. Czesto gdy laser podczas ciecia 3d dotknie przedmiotu pokazuje sie alarm i przestaje ciac. Wtedy po ponownym nacisnieciu CYCLE START zaczyna wycinac w ogole cos innego niz powinien. Najczesciej przesuwa sciezki lub warjuje z osiami w gore albo w dol. Problem tez mam z ustawieniem wlasciewego piercingu do ciecia stali zwyklej konstrukcyjnej 10mm w gore, bo czesto material eksploduje i laser wypala duze dziury. Potem tez przesowa otwory o jakies 2mm gdzies w bok. wk***ia mnie to totalnie bo czesto wycinam matryce na pracy i okazuje sie ze otwory sa zle wyciete dopiero jak czesci wychodza nie tak jak trzeba! Laser ma 2000W i uwazan ze Japoncy to geniusze, ale nie przewidzieli, ze ta szczelina przez ktora codziennie musze wlozyc setki czesci jest troche za waska dla 130 kilowego czlowieka!!
Mam maly problem z jakimis dziwnymi odchyleniami podczas wycinania 3d oraz 2d. Progarmuje laser za pmoca SPACECAM 3d i Lantek 2d. Czesto gdy laser podczas ciecia 3d dotknie przedmiotu pokazuje sie alarm i przestaje ciac. Wtedy po ponownym nacisnieciu CYCLE START zaczyna wycinac w ogole cos innego niz powinien. Najczesciej przesuwa sciezki lub warjuje z osiami w gore albo w dol. Problem tez mam z ustawieniem wlasciewego piercingu do ciecia stali zwyklej konstrukcyjnej 10mm w gore, bo czesto material eksploduje i laser wypala duze dziury. Potem tez przesowa otwory o jakies 2mm gdzies w bok. wk***ia mnie to totalnie bo czesto wycinam matryce na pracy i okazuje sie ze otwory sa zle wyciete dopiero jak czesci wychodza nie tak jak trzeba! Laser ma 2000W i uwazan ze Japoncy to geniusze, ale nie przewidzieli, ze ta szczelina przez ktora codziennie musze wlozyc setki czesci jest troche za waska dla 130 kilowego czlowieka!!
-
Re: Pytanie o Laser 3d Mazak SPACEGEAR 48
pAvĘ pisze:Witam.
Czy w momencie gdy podczas cięcia 3D wyskoczy alarm naciskasz klawisz Reset aby go skasować? Jeśli tak to spróbuj po prostu nacisnąć samo Cycle Start z podświetlonym alarmem. Generalnie to sprawdź od jakiej komendy maszyna wznawia prace. Czasem trzeba ręcznie cofnąć się w kodzie lub też dodać kilka komend.
Jeśli chodzi o piercing to czy nie stosujesz funkcji Fast Piercing? Jeśli wpalasz się pulsowo i nadal masz eksplozję to spróbuj w podprogramie wpalenia zmniejszyć trochę moc, i ewentualnie wydłużyć czas wpalenia. Zaobserwuj, w którym momencie wpalenia jest eksplozja... czy zaraz na początku, czy w końcówce.
Błądzące otwory to już raczej nie temat programowy. Sprawdź czy klamry dobrze trzymają materiał, zajechany ruszt również może powodować róznego typu niespodziewajki.
pzdr
-
Re: Pytanie o Laser 3d Mazak SPACEGEAR 48
Dzieki za rade. Ale czy moglnys mi podac jakis przykladowe dane do piercingu 10mm stali carnej. Chcialbym sie dowiedziec jak to zrobic pulsowo, albo jak dlugo ma trwac, aby za bardzo nie nagrzewac materialu bo to tez ma wplyw na jakosc poczatkowego ciecia. Osobiscie sam zmniejszam duty i czestotliwosc, moc, gaz i wszystko co sie da i w pewnym momencie mam to co chce, ale tylko na chwile bo za pare minut znowu wywala kupe iskier. Moze cos jest spier.. w tej kupie zlomu. Wczesniej operator (debil wlasciciel maszyny) nie czyscil filterka tego z tylu w przewodzie od gazu zaraz za glowica i bylo na centymentr brudu. Musial uzywac wysokiego cisnienia zeby przepchac gaz przez ten syf i wtedy moze cos padlo. Pozatym jestem samoukiem i wysztko co wiem to pochodzi z manuali i wlasnych eksperymentow. G code znam na tyle, zeby tam tylko cos poprawic i usunac niepotrzebne puste przejscia lub wlaczyc albo wylaczyc tracer. Poprostu stosuje programy wygenerowane przez aplikacje wspomagajace. Oczywiscie wiem co oznaczaja poszczegolne linie i jak to wszytko dziala, tylko ze nigdy manualnie nie pisze progamow. Czasami uzywam Teaching Box. Postaram sie sprawdzic ten motyw z kasowaniem alarmu. Nie wcisakm napewno progam reset bo to konczy ciecie, ale alarm reset czesto, ale nie mysle, zeby to mialo jakis wplyw. Moze byc to jakis problem ze sterownikami PLC, ale nie wiem. Material na pewno sie nie przesuwa na rusztach. Sprawdzalem to, bo to pierwsza mysl jaka sie pojawila. Poprostu wycina kontury nie tam gdzie powinien i tyle. Ale glownie w grubszych stalach. Nigdy mi sie nie zdarzylo to przy cieciu cienkich nierdzewek, a tne je na mase. Dlatego skojarzylem te niedokladnosci z tymi eksplozjami i tymi drobnymi kolizjami w 3d. Pozniej jak to sie zdarzy to po restarcie programu i puszczeniu na sucho wycina prawidlowo!! Nie rozumiem tej maszyny, mysle ze mnie nienawidzi albo to jakas zemsta japoncow za przegrana wojne! heh Pozdrawaim wszystkich operatorow! Jak jakies madre mysli to prosze o rade! THX
-
Wklejam przykładowy plik wpalenia na 10mm i 12mm FE.
(10mm)
G32P1T7
G13P1000
M32
M22
G24S2000P35Q25R1.0
G24S2000P70Q30R2.5
G24S2000P100Q35R1.5
G13P3000
G24S2000P500Q70R0.5
G13P2000
M99
(12mm)
G32 P1 T6 R100
M32
G13 P1000
M22
G24 S2000 P35 Q25 R0.5
G24 S2000 P50 Q30 R1.
G24 S2000 P60 Q35 R2.
G24 S2000 P80 Q40 R4.
G24 S2000 P100 Q45 R4.
G13 P3000
G24 S2000 P500 Q70 R0.5
M99
Pytanie z innej beczki. Skoro piszesz, że jesteś samoukiem to jak wygląda u Ciebie opanowanie ustawiania focusa, poprawnego centrowania dyszy oraz dystansu dyszy od materiału (GAP)? Może przyczyna złego wpalania itp. spowodowana jest złą konfiguracją maszyny. W jakim stanie masz soczewkę i co ile ją czyścisz? Czy jesteś pewny, że ciśnienie robocze gazu jest właściwie ustawiane, czy nigdzie nie ma nieszczelności itp?
A czy czasem zła pozycja otworów nie jest spowodowana nadmiernym nagrzewaniem się blachy i jej odkształcania. Zrób jeszcze jeden eksperyment, ustaw prędkość pozycjonowania (RAPID) na 20% i sprawdź czy odchyłka w pozycji jest porównywalna do RAPID ustawionego na 100%. Oznacz sobie markerem przy klamrach pozycję arkusza i po skończonym cięciu skontroluj pozycję blachy. Aaa... no i porządnie przykręć klamry do stołu. Skoro piszesz, że przy grubszej stali masz takie cyrki (a wiadomo, cięższy materiał lubi "tańczyć" po rozpędzonym stole). Zdaję sobie sprawę, że odpowiesz mi: "1000 razy sprawdzałem" ale to są podstawowe pytania jakie przychodzą mi do głowy. Trzeba doszukać się jakiejś prawidłowości w pojawiających się problemach. Przyuważ czy tnąc np. 10 arkuszy tego samego programu otwory dokładnie w tych samych miejscach mają złą pozycję. Maszyna sama sobie nie określi gdzie ma rozpocząć cięcie, jeśli uważasz że kod maszynowy jest poprawnie wygenerowany to trzeba dokładniej poobserwować samą maszynę podczas cięcia. Kolizję i eksplozję nie wpływają na pozycję głowicy. Jak coś to podrzuć przykładowe fotki elementów.
pozdro
(10mm)
G32P1T7
G13P1000
M32
M22
G24S2000P35Q25R1.0
G24S2000P70Q30R2.5
G24S2000P100Q35R1.5
G13P3000
G24S2000P500Q70R0.5
G13P2000
M99
(12mm)
G32 P1 T6 R100
M32
G13 P1000
M22
G24 S2000 P35 Q25 R0.5
G24 S2000 P50 Q30 R1.
G24 S2000 P60 Q35 R2.
G24 S2000 P80 Q40 R4.
G24 S2000 P100 Q45 R4.
G13 P3000
G24 S2000 P500 Q70 R0.5
M99
Pytanie z innej beczki. Skoro piszesz, że jesteś samoukiem to jak wygląda u Ciebie opanowanie ustawiania focusa, poprawnego centrowania dyszy oraz dystansu dyszy od materiału (GAP)? Może przyczyna złego wpalania itp. spowodowana jest złą konfiguracją maszyny. W jakim stanie masz soczewkę i co ile ją czyścisz? Czy jesteś pewny, że ciśnienie robocze gazu jest właściwie ustawiane, czy nigdzie nie ma nieszczelności itp?
A czy czasem zła pozycja otworów nie jest spowodowana nadmiernym nagrzewaniem się blachy i jej odkształcania. Zrób jeszcze jeden eksperyment, ustaw prędkość pozycjonowania (RAPID) na 20% i sprawdź czy odchyłka w pozycji jest porównywalna do RAPID ustawionego na 100%. Oznacz sobie markerem przy klamrach pozycję arkusza i po skończonym cięciu skontroluj pozycję blachy. Aaa... no i porządnie przykręć klamry do stołu. Skoro piszesz, że przy grubszej stali masz takie cyrki (a wiadomo, cięższy materiał lubi "tańczyć" po rozpędzonym stole). Zdaję sobie sprawę, że odpowiesz mi: "1000 razy sprawdzałem" ale to są podstawowe pytania jakie przychodzą mi do głowy. Trzeba doszukać się jakiejś prawidłowości w pojawiających się problemach. Przyuważ czy tnąc np. 10 arkuszy tego samego programu otwory dokładnie w tych samych miejscach mają złą pozycję. Maszyna sama sobie nie określi gdzie ma rozpocząć cięcie, jeśli uważasz że kod maszynowy jest poprawnie wygenerowany to trzeba dokładniej poobserwować samą maszynę podczas cięcia. Kolizję i eksplozję nie wpływają na pozycję głowicy. Jak coś to podrzuć przykładowe fotki elementów.
pozdro
-
Dzieki za dane do piercingu. W sumie u mnie wygladaja podobnie tylko ze szczeline mialem na 1.5 mm ustawiona. Jeszcze jakbys mi mogl podpowiedziec cutting cond. dla duzych konturow i malych otworow dla tych materialow, bo widze ze masz konkretna wiedze na ten temat. Mowiac, ze jestem samoukiem mialem na mysli, ze sam sie uczylem ciac rozne rodzaje materialow o roznych grubosciach, bez zadnych wczesniejszych kursow. A jak wiadomo, jest troche tych czynnikow wplywajacych na uzyskanie dobrej jakosci krawedzi, szczegolnie gdy sie tnie tlenem. Udalo mi sie wyciac to co chcialem ale w sumie nie wiem do dzis czy dobrze mam wszystkie ustawienia porobione. Probowalem korzystac z ksiazkowych danych ale nic nie wychodzilo. Dopiero metoda prob i bledow cos sie udawalo. Jezeli chodzi o ustawienia focusa, beam centre i inne podstawy, to pokazal mi szef a reszte z ksiazek wyczytalem. Tam dosc szczegolowo jest wszystko opisane. Mysle, ze potrafie ustawic wszystko bez problemu i chyba potrafie sprawdzic czy material sie przesowa czy nie. W koncu skonczylem polibude a nie zawodowke, wiec jako takie techniczne problemy umie rozwiazywac, gorzej natomist u mnie z elektronika. Serwis nigdy nie mial zastrzezen co do stanu lasera od strony zaniedban. Stan soczewki i lusterek jest sredni i moc napewno spadla, ale ciagle da sie ciac. Lusterka sa zle wycentrowane bo laser tanczy od jednego brzegu noska do drugiego podczas zmiany konta B axis. Czekam na serwis po swietach to moze wymienia optyke i ustawia jak nalezy, choc sprawia im to duzo trudnosci. Soczewke i lusterko czyszcze raz na 2 tygodnie choc niby powinenem co tydzien, a jak u Ciebie to wyglada? Czy umiesz sam sterowac lusterkami, zeby wycentrowac laser? Mam na mysli to z tylu glowicy bo tym z przodu to luzik! Dzieki