Wyciągarka prętów.

Dyskusje na temat maszyn HAAS
Awatar użytkownika

Autor tematu
ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 424
Rejestracja: 04 cze 2007, 18:49
Lokalizacja: Mogilno

Wyciągarka prętów.

#1

Post napisał: ryby007 » 23 sty 2013, 18:40

Witam.
By nie siało tutaj nudą :razz: zapytam o wyciągarkę do prętów która może nam się przydać już nie długo.
Szef coś na ten temat mi mówił że coś takiego widział gdzieś i żeby to zrobić :roll:
Czy może mi ktoś przedstawić jak to wygląda, działa? (chociaż na kartce narysowane).
Pozdrawiam :mrgreen:


:mrgreen:

Awatar użytkownika

linea
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 11
Rejestracja: 19 sty 2013, 10:39
Lokalizacja: linea@onet.eu

#2

Post napisał: linea » 23 sty 2013, 20:23


Awatar użytkownika

Autor tematu
ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 424
Rejestracja: 04 cze 2007, 18:49
Lokalizacja: Mogilno

#3

Post napisał: ryby007 » 23 sty 2013, 21:33

:mrgreen:
Żeby pasowała do ST-30 i była tańsza to czemu nie :wink:
Jeszcze jakieś pomysły :idea:
:mrgreen:


wawer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 349
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:29
Lokalizacja: Wawa

#4

Post napisał: wawer » 23 sty 2013, 21:57

Witam,

Jak kolega planuje podajnik do swojego haasika to niech rozejrzy się za podajnikami
np. firmy FMB bodajże LNS ew SERVOBAR HAASA
poniżej linki do producentów myślę że rysunki i opisy wystarczą koledze do poznania tego sprzętu.



http://int.haascnc.com/lathe_bar.asp?in ... =BARFEEDER
http://www.rands.pl/index.php?page=podajniki_fmb
http://www.prevotexmd.pl/index.php/ofer ... iki-pretow

pozdrawiam
Jeżeli uważasz że pomogłem kliknij :)

Pomagam w frezarkach HAAS
Tokarkach HAAS
Drutówkach MITSUBISHI
DRUTÓWKACH ACCUTEX
Świadczę usługi Obróbka skrawaniem, frezowanie, toczenie cięcie WEDM

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 6591
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#5

Post napisał: WZÓR » 23 sty 2013, 22:23

wawer pisze:Witam,

Jak kolega planuje podajnik do swojego haasika to niech rozejrzy się za podajnikami
np. firmy FMB ....
Witam.
Coś mi się wydaje , że @ryby007 ma na myśli chwytak mocowany w głowicy rewolwerowej.

P.s.
.... jutro wrzucę fotografię chwytaka jaki używam na SL-20 Haas.

Mariusz.


wawer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 349
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:29
Lokalizacja: Wawa

#6

Post napisał: wawer » 23 sty 2013, 22:37

no tak
tak to jest jak się czyta w pośpiechu :)

[ Dodano: 2013-01-23, 23:12 ]
poprawie się
wygląda to mniej więcej tak

Obrazek

Obrazek

szczęki w tym urządzeniu są ruchome ustawiasz je do średnicy wałka.
Przy wyciąganiu podjeżdżasz głowicą na wyłączonych obrotach najeżdżasz na wałek
otwierasz szczęki cofasz się o zadaną wartość zamykasz szczęki i się wycofujesz.
podrzucam jeszcze filmik


pozdrawiam
Jeżeli uważasz że pomogłem kliknij :)

Pomagam w frezarkach HAAS
Tokarkach HAAS
Drutówkach MITSUBISHI
DRUTÓWKACH ACCUTEX
Świadczę usługi Obróbka skrawaniem, frezowanie, toczenie cięcie WEDM

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 6591
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#7

Post napisał: WZÓR » 24 sty 2013, 15:49

Dzięki @wawer nie będę musiał się rozpisywać . :smile:

:arrow: http://zapodaj.net/bab9eec63d1ed.jpg.html

:arrow: http://zapodaj.net/26fd24c88c740.jpg.html

Montujesz Eppinger w głowicy.
Pomiar narzędzia * w osi ,, X'' - klik klawisz F2 ,
W osi ,,Z'' pomiar czoła szczęki na sondzie narzędziowej,

-----------
* - tak jest przynajmniej u mnie.

Program na jego użycie;

...
T505 (EPINGER)
G98
G54
M05
G00 Z5.
M19 P60
X0.
G01 Z-25. F4000. (NAJAZD)
M11
G04 P1.5
G01 W89. (WYCIAGNIECIE)
M10
G04 P1.5
G01 W35. (WYJAZD)
G28 U0.
G99
...

Zmianą wartości ,,W'' regulujesz zakres jego pracy.
Istnieje możliwość użycia go do wyciągania sześciokąta po wcześniejszym pozycjonowaniu wrzeciona.
W moim przypadku (SL-20 Haas) kąt ten wynosi ; M19 P97 - przy tym ustawieniu szczęki chwytaka trafiają w zarys sześciokąta nie kalecząc go.

Mariusz.


wladca-swiata
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 349
Rejestracja: 08 lut 2007, 15:07
Lokalizacja: Łódź

#8

Post napisał: wladca-swiata » 25 sty 2013, 21:01

Kiedyś spotkałem się z ciekawszym rozwiązaniem. Chytak był napędzany chłodziwem. Posiadał trzy ruchome "palce". Nie kaleczył tym samym wałka (nie każdemu to odpowiada). Czyli, zatrzymanie wrzeciona, podjazd chwytaka, podanie chłodziwa (zamknięcie chwytaka), otwarcie uchwytu, ruch w Z, zamknięcie uchwytu, wyłączenie chłodziwa (sprężyna otwiera chwytak), odjazd.

Awatar użytkownika

Autor tematu
ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 424
Rejestracja: 04 cze 2007, 18:49
Lokalizacja: Mogilno

#9

Post napisał: ryby007 » 25 sty 2013, 22:19

O to mi chodziło(chwytak do głowicy) jednak u producenta nazwane było inaczej tj. pisałem.
WZÓR twój chwytak najeżdża po materiał w osi Z i także wyjeżdża w tej osi?
Bo film co zapodał wawer to najazd w X.
wladca-swiata to uruchamianie to sprytne ale czy nie trzeba byłoby mieć wyższe ciśnienie chłodzenia by materiał miało siłę wyciągnąć?
:mrgreen:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 6591
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#10

Post napisał: WZÓR » 26 sty 2013, 09:29

ryby007 pisze:...WZÓR twój chwytak najeżdża po materiał w osi Z i także wyjeżdża w tej osi?...
Tak... prześledź mój program.

p.s.

@"ryby007" - używanie tego chwytaka ma pewną wadę.
Detale musisz przecinać z dala od czoła szczęk ... chwytak w następnym cyklu musi za coś złapać , aby wyciągnąć pręt.
Jesteście w fazie zakupów ..... namów szefa na Podajnik - Servo Bar 300 :razz:
:arrow: http://int.haascnc.com/lathe_bar.asp?in ... =BARFEEDER
wladca-swiata pisze:Kiedyś spotkałem się z ciekawszym rozwiązaniem. Chytak był napędzany chłodziwem. ....
A ja zdolny , tylko leń jestem :mrgreen: ... , jak namówić szefa na takie rozwiązanie? :razz:

:arrow:


Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”