Wybór śruby trapezowej do plotera

Jaką wybrać śrubę do plotera

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

mareq_bb
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Re: Wybór śruby trapezowej do plotera

Post napisał: mareq_bb » 26 paź 2018, 14:52

Fatalnie z tym silnikiem. Jak jest na 12V to będzie miał sporą indukcyjność a zatem ciężko będzie o rozsądną prędkość. Pewnie masz do tego zasilacz 12V? Sterowniki silników krokowych pracują na zasadzie źródła prądowego i spokojnie możesz brać z napięciem nawet 2V i puszczać to na 24V. W sterowniku ustawiasz prąd i to on jest ważny.

Autor tematu
Masterpc96
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: Masterpc96 » 26 paź 2018, 22:57

Tak mam zasilacz 12v do tego :)
Brałem silnik w botlandzie nema 17. Zrobiłem wersje demo tego plotera (konstrukcja z drewna) i prędkość może nie była powalająca ale zadowalająca. Ogólnie dokupiłem jeden silnik a dwa pozostałe mam ze starej drukarki także z czasem mogę zrobić update silników i kupić inne tylko na jakie mam patrzeć tylko na moment i na napięcie ? Aha i w poniedziałek na wersji demo będę testował śrubę 😀 dam znać jak wyszło

Autor tematu
Masterpc96
Posty w temacie: 6

Post napisał: Masterpc96 » 23 sty 2019, 16:08

Trochę odkopię temat. Testy przeszły pomyślnie mam już prawie całą gotową konstrukcję pochwalę się jak skończę ;). Trochę słabe mam silniki, mam dwa ze starej drukarki, wiem tyle że mają po 200 kroków. Chciałbym kupić porządne silniki (standard nema 17) pytanie na jakie napięcie? Będę kupował ze sklepu botland. Sterowniki będę miał takie drv8825

Dziękuję za pomoc :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”