Wrzeciono 2.2kw i Micromaster420 220v

Jak podłaczyć

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających
Awatar użytkownika

Autor tematu
adrian.holik
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 44
Rejestracja: 20 sty 2018, 19:28

Wrzeciono 2.2kw i Micromaster420 220v

#1

Post napisał: adrian.holik » 01 maja 2018, 21:54

Witam.Czy ktoś może mi opisać jak podłaczyć Micromastera 420 z płyta spindle control i jak skonfigurować Mach3 żeby można było regulować obroty wrzeciona.Za każdym razem jak podłaczyłem spindla do falownika wrzeciono wchodziło na 400hz bez możliwości regulacji w Machu????



Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 5220
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Wrzeciono 2.2kw i Micromaster420 220v

#2

Post napisał: adam Fx » 03 maja 2018, 12:11

Pierwsza sprawa czy jak zmieniasz w mach obr. To płyta spindle control wysyla zmienne napięcie 0-10v?
Gdzie je podłaczyłes do falownika?
Czy falownik ustawiłes na sterowanie potencjometrem zewnetrznym?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Autor tematu
adrian.holik
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 44
Rejestracja: 20 sty 2018, 19:28

Re: Wrzeciono 2.2kw i Micromaster420 220v

#3

Post napisał: adrian.holik » 07 maja 2018, 11:52

]Napiecie się nie zmienia.falownik ustawiony.A podłaczyłem pod zaciski 1 3

Dodane 32 minuty 51 sekundy:
W machu moge tylko załaczać falownik za pośrednictwem przekaźnika reszta wskaźników w spindle control jest na 0.
Załączniki
Screenshot_20180507-111427.png

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 5220
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Wrzeciono 2.2kw i Micromaster420 220v

#4

Post napisał: adam Fx » 07 maja 2018, 14:24

No to musisz ustawic macha tak by na wyjściu z plytki LPT wychodziło napięcie 0-10v gdy zmieniasz obr.
Dopiero potem zajmij sie falownikiem
Więcej podpowiemy jak dasz foty jak podpinasz plytke lpt i jak masz w ustawieniach w mach

Dodane 7 minuty 56 sekundy:
adrian.holik pisze:A podłaczyłem pod zaciski 1 3

Raczej źle... nawet mogłeś uszkodzić płytkę LPT
Jak podałeś 1z falownika na LPT to puściłeś 10v z falownika na plytke :/
Raczej tak ma być
Na3 podajesz 0-10v z plytki LPT
A GND ma byc wspólnie z falownikem
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Autor tematu
adrian.holik
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 44
Rejestracja: 20 sty 2018, 19:28

Re: Wrzeciono 2.2kw i Micromaster420 220v

#5

Post napisał: adrian.holik » 07 maja 2018, 18:39

Podłaczyłem tak jak w instrukcji pisali.
Załączniki
15257111176621942762535.jpg

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 5220
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Wrzeciono 2.2kw i Micromaster420 220v

#6

Post napisał: adam Fx » 07 maja 2018, 23:17

czy na j14 GND 12V jest odpowiednie napięcie? czy na j15 gdy zmieniasz obr. zmienia się PWM?
sam moduł mogłeś uwalić podając na niego 10V z falownika więc trzeba znacząc od szukania w Mach po przez płytkę LPT jeśli tam będzie OK można sprawdzać dalej.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Autor tematu
adrian.holik
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 44
Rejestracja: 20 sty 2018, 19:28

Re: Wrzeciono 2.2kw i Micromaster420 220v

#7

Post napisał: adrian.holik » 11 maja 2018, 21:25

Napiecie na j14 jest 12.8v. PWN sie zmienia. Podlaczyłem pod 3 a gnd pod 4

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 5220
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Wrzeciono 2.2kw i Micromaster420 220v

#8

Post napisał: adam Fx » 11 maja 2018, 22:34

Jest zasilanie ,PWM sie zmienia to faktycznie moze uwaliłeś płytkę przez złe podłaczenie do falownika ...
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Autor tematu
adrian.holik
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Posty: 44
Rejestracja: 20 sty 2018, 19:28

Re: Wrzeciono 2.2kw i Micromaster420 220v

#9

Post napisał: adrian.holik » 11 maja 2018, 22:41

A jakie powinno być zasilanie na wyjściu z płytki spindle do falownika?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 5220
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Wrzeciono 2.2kw i Micromaster420 220v

#10

Post napisał: adam Fx » 12 maja 2018, 04:39

W zależności od tego wypełnienia pwm na wejściu to napięcie wyjścia powinno być od około 0 do około 10 V oczywiście powinno się zmieniać gdy zmieniasz obroty

Wcześniej jednak wspomniałeś że to napięcie się nie zmienia A skoro zdiagnozował ś płytę LPT napięcie zasilania oraz pwm zachowują się prawidłowo A jak już wiemy omyłkowo po dawałeś 10 Volt z falownika na na wyjście płytki co mogło spowodować jakieś uszkodzenia
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”