WoodWop 7.2

Dyskusje dotyczące maszyn grupy Homag, Weeke

Autor tematu
mnetzimny
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3
Posty: 40
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

WoodWop 7.2

#1

Post napisał: mnetzimny » 13 kwie 2021, 11:43

Witam
Mam pytanie odnośnie rysowania w programie WoodWop w wersji 7.2 system, system to Win 10
Nie mogę nigdzie znaleźć funkcji "mostki"
Chodzi mi np. jak wycinam w płycie MDF koła, to żeby były przy pomocy mostków łączone do pozostałości w materiale.
Pracuje na maszynie Homag Centateg N-500, i rysujemy projekty właśnie w programie WoodWop.
Sklejka MDF nie raz jest krzywa, i seryjne wavum pompy nie wyrabiają, i sklejka nie raz się poruszy po stole roboczym.
Bardzo był bym wdzięczny za pomoc.




lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1537
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: WoodWop 7.2

#2

Post napisał: lajosz » 15 kwie 2021, 17:55

mnetzimny pisze:
13 kwie 2021, 11:43
Nie mogę nigdzie znaleźć funkcji "mostki"
Nie możesz, bo WoodWop (w każdej wersji) po prostu nie ma tej funkcji.

No chyba, że akurat wersja 7.2 ma (o czym nie wiem) , a tylko u Ciebie z jakiegoś powodu tego nie ma.


Autor tematu
mnetzimny
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3
Posty: 40
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: WoodWop 7.2

#3

Post napisał: mnetzimny » 15 kwie 2021, 22:24

Mamy drugą maszyne cnc Centatec, i tam nie ma problemu z mostkami, bo trajektorie zadajemy w Vertic Pro.
A Homag zaś trajektorii zadanej w Arpire nie czyta :-(


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1537
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: WoodWop 7.2

#4

Post napisał: lajosz » 15 kwie 2021, 23:58

mnetzimny pisze:
15 kwie 2021, 22:24
Homag zaś trajektorii zadanej w Arpire nie czyta :-(
Czyta, czyta ..... ale ... trzeba wiedzieć jak przygotować trajektorię w Aspire.

Robisz tak:

Zapisujesz trajektorię używając postprocesora o nazwie Homag Weeke MPR (mm) (*.mpr) do folderu o nazwie MP4
Domyślnie w/w folder znajduje się w C:\ww4\a1\mp4
Zapisujesz to samo, ale używając postprocesora o nazwie Homag Weeke PLY (mm) (*.ply) do folderu o nazwie ML4
Domyślnie w/w folder znajduje się w C:\machine1\a1\ml4


UWAGA .. WAŻNE .... nazwy plików nie mogą zawierać spacji i najlepiej żeby nie były dłuższe niż 8 znaków.

Jeśli chcesz, żeby po załadowaniu pliku .mpr załadował się automatycznie plik .ply, to obydwa pliki MUSZĄ mieć identyczną nazwę, czyli jeśli plik .mpr nazywa się np. .... proba1.mpr to plik .ply powinien się nazywać proba1.ply.
..... ale .... nie muszą mieć jednakowych nazw jeśli plik .ply będziesz ładował ręcznie.

Kolejna uwaga, ..... trzeba właściwie ustawić parametry materiału w Aspire zanim wygenerujesz ścieżki, bo inaczej ścieżka na Homagu wyląduje na dole.

Poniżej obrazek, jak ustawić materiał w Aspire, czyli chodzi o zero i pozycję modelu w materiale, .... reszta jak uważasz.

Obrazek


================
Tak na marginesie, to nowsze wersje bliźniaczego oprogramowania, czyli Artcam, już mają postprocesor pod Homaga, gdzie nie trzeba takich kombinacji.
Po prostu zapisujesz i .... działa od strzału.


Autor tematu
mnetzimny
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3
Posty: 40
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: WoodWop 7.2

#5

Post napisał: mnetzimny » 24 kwie 2021, 08:51

Dzięki Lajosz za odpowiedź, będę próbował przenieść trajektorie do Homaga.
Czy mogę jeszcze raz prosić o zamieszenie obrazka, ponieważ już zniknął.


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1537
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: WoodWop 7.2

#6

Post napisał: lajosz » 24 kwie 2021, 14:11

@@mnetzimny

Obrazek zniknął, bo ...... minął ponad tydzień od zamieszczenia posta.
Teraz też ustawiam na tydzień.

Poniż obrazek:

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Homag, Weeke”