Wolne działanie Mach3 - procek dwa rdzenie

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
Andrzej_2
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 09 wrz 2013, 21:34
Lokalizacja: Wielkopolska

Wolne działanie Mach3 - procek dwa rdzenie

#1

Post napisał: Andrzej_2 » 13 cze 2014, 17:54

Złożyłem sobie CNC drewniaka (sterowanie port LPT) - i działało, pokonfigurowałem na laptopie mach'a 3 demo i było OK. Ale laptop był pożyczony (HP z prockiem z dwoma rdzeniami, nie pamiętam typu), i przyszedł czas go oddać. No to wziąłem swojego starego laptopa (Toshiba T9000, procek 1GHz, 512Mb ram, 20GB dysk), poinstalowałem co trzeba (mach3 demo, cambam, jakieś drobiazgi) - ale już nie działało, silniki szarpały, komp nie wyrabiał. Zastosowałem wszystko, co jest sugerowane w "optymalizacji windowsa..." ale nie pomogło. Ustawiałem np. 45 kHz, miałem skaczące 20-30kHz, ustawiłem 25kHz, a miałem ~22, też skaczące. OK, uznałem że komp za stary, kupiłem inny: HP seria 5850 (desktop), procek AMD athlon dual core 2x2,6 Ghz, 2GB ram (podobny wydajnościowo do laptopa). I niestety nie jest lepiej, nawet po optymalizacji systemu - ten sam efekt, silniki szarpią. Coś przeoczyłem?
Na koniec jeszcze odinstalowałem mach3, zainstalowałem, czyściłem rejestry (regcleaner) - też brak poprawy. Teraz mam tylko w planach upgrade bios'u, ale na tym koniec pomysłów... Jak bios nie pomoże, to koniec pomysłów :cry: Miał ktoś może taki problem, albo zna rozwiązanie?
Ma ktoś może jeszcze instalkę mach2, aby na niej spróbować?
Pozdrowienia dla forumowiczów!



Tagi:


kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1224
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#2

Post napisał: kak » 14 cze 2014, 09:12

Na forum Macha zalecają używać stacjonarny komputer, chyba że ma się kartę Smoothstepper.
Moje próby z laptopami też szarpały.
Próbowałeś w Biosie pozmieniać ustawienia EPP/ECP - to ma coś wspólnego z napięciem na LPT.
Jak Driver Test w folderze Macha pokazuje że komp się nie nadaje, to i na ogół tak jest.


Autor tematu
Andrzej_2
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 09 wrz 2013, 21:34
Lokalizacja: Wielkopolska

#3

Post napisał: Andrzej_2 » 15 cze 2014, 14:06

Teraz kompa mam stacjonarnego (paradoksalnie na laptopie chodziło dobrze). Wymiana na szybszego procka (był 2600, jest 4000) nic nie pomogła, tak samo wgranie nowego BIOS'u (był bodajże z 2008r, jest 2011 bo nowszych nie widzę) też nic nie dało. Ciekawa sprawa, procek ma obciążenie 0-4%, ale mach się nie wyrabia? Ustawienia portu LPT to EPP/ECP, bo to jest razem, nie idzie wybrać EPP lub ECP. Inny wybór to np. bi-directional. Przypuszczam, że problem leży chyba w płycie głównej, aktywuje się co jakiś czas przerwanie lub coś takiego, i wtedy mach już nie wyrabia... Ale w razie gdyby ktoś miał pomysł, to proszę się podzielić, nawet przypuszczeniem...


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#4

Post napisał: tomcat65 » 16 cze 2014, 01:09

Wyłącz wszystkie niepotrzebne, nieużywane urządzenia - karty sieciowe, modemy, porty.
Wyłącz aktualizacje systemu ( i programów, jeśli jakieś są ).
Ustaw system na wydajność, nie wygląd.
Wyłącz niepotrzebne usługi, typu: posłaniec, kompozycje, UPS ( jeśli nie ma ) i tym pobobne bzdety. Aktualizację czasu.
Może coś da, u mnie znacznie starszy i wolniejszy komp daje radę.


gangxter
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 41
Rejestracja: 12 lut 2011, 10:12
Lokalizacja: polska południe

Nie do końca prawda

#5

Post napisał: gangxter » 05 lip 2014, 07:45

kak pisze:Na forum Macha zalecają używać stacjonarny komputer, chyba że ma się kartę Smoothstepper.
Moje próby z laptopami też szarpały.
Próbowałeś w Biosie pozmieniać ustawienia EPP/ECP - to ma coś wspólnego z napięciem na LPT.
Jak Driver Test w folderze Macha pokazuje że komp się nie nadaje, to i na ogół tak jest.
Mam IBM ThinkPad X60 ze stacją dokującą odpowiednio skonfigurowany XP sposobem tutaj z forum i działa. Na linuksie także działa. Nie potrzebuję więc desktopa. Oczywiście płytę sterującą sterownikami mam z optoizolacją, i to jest istotne właśnie chyba, bo przy połączeniu bez opto, też cuda mi się wyczyniały.


konktenbit
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 93
Rejestracja: 25 lut 2005, 10:47
Lokalizacja: Poniatowa

Re: Wolne działanie Mach3 - procek dwa rdzenie

#6

Post napisał: konktenbit » 02 mar 2018, 16:21

Odkopię temat.
Mam problem z wolnym działaniem macha.
Przeinstalowałem na nowy komputer ( stacjonarny), lepszy od poprzedniego. Plik konfiguracji przeniosłem. XP zoptymalizowany.
Wszystko działa ale jakby w zwolnionym tempie. Mach pokazuje prędkości jakie ma gkodzie a praca jest wolniejsza, rozpędzanie i hamowanie osi jest powolne jakbym nie wiadomo jak płaskie rampy zrobił, nawet wrzeciono nie rozpędza się do zadanej prędkości ( na słuch pracuje ok 50% tego co powinno a mach pokazuje zadaną z programu). Raz się uruchomiło i było jak wcześniej ale nie wiem dlaczego...
Ktoś może pomóc?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”