Złożyłem sobie CNC drewniaka (sterowanie port LPT) - i działało, pokonfigurowałem na laptopie mach'a 3 demo i było OK. Ale laptop był pożyczony (HP z prockiem z dwoma rdzeniami, nie pamiętam typu), i przyszedł czas go oddać. No to wziąłem swojego starego laptopa (Toshiba T9000, procek 1GHz, 512Mb ram, 20GB dysk), poinstalowałem co trzeba (mach3 demo, cambam, jakieś drobiazgi) - ale już nie działało, silniki szarpały, komp nie wyrabiał. Zastosowałem wszystko, co jest sugerowane w "optymalizacji windowsa..." ale nie pomogło. Ustawiałem np. 45 kHz, miałem skaczące 20-30kHz, ustawiłem 25kHz, a miałem ~22, też skaczące. OK, uznałem że komp za stary, kupiłem inny: HP seria 5850 (desktop), procek AMD athlon dual core 2x2,6 Ghz, 2GB ram (podobny wydajnościowo do laptopa). I niestety nie jest lepiej, nawet po optymalizacji systemu - ten sam efekt, silniki szarpią. Coś przeoczyłem?
Na koniec jeszcze odinstalowałem mach3, zainstalowałem, czyściłem rejestry (regcleaner) - też brak poprawy. Teraz mam tylko w planach upgrade bios'u, ale na tym koniec pomysłów... Jak bios nie pomoże, to koniec pomysłów

Miał ktoś może taki problem, albo zna rozwiązanie?
Ma ktoś może jeszcze instalkę mach2, aby na niej spróbować?
Pozdrowienia dla forumowiczów!