Własne ramki w Draftingu

NX CAM/Unigraphics

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
Lukas.s
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 4
Posty: 86
Rejestracja: 16 mar 2006, 01:52
Lokalizacja: Stalowa Wola

Własne ramki w Draftingu

#1

Post napisał: Lukas.s » 23 sie 2011, 10:03

Witam
Czy można na stałe zapisać ramki w Draftingu? Aktualnie do każdego rysunku robię import part ramki z pliku *.prt


CNC [FADAL 4020] ->CMM [Mitutoyo BN710]-> CAD,CAM (NX7.5 modeling, drafting, manufacturing)

Tags:

Awatar użytkownika

nxcam
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 601
Rejestracja: 04 maja 2009, 16:54
Lokalizacja: Tuszyma
Kontakt:

#2

Post napisał: nxcam » 23 sie 2011, 11:08



Autor tematu
Lukas.s
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 4
Posty: 86
Rejestracja: 16 mar 2006, 01:52
Lokalizacja: Stalowa Wola

#3

Post napisał: Lukas.s » 23 sie 2011, 12:43

Podziękował :roll:
I drążę dalej temat :)
W standardowej tabeli/ramce są elementy do edycji i elementy stałe. Jak to zrobić aby część była stała a część do edycji lub wypełniała się automatycznie na podstawie jakiś zmiennych
CNC [FADAL 4020] ->CMM [Mitutoyo BN710]-> CAD,CAM (NX7.5 modeling, drafting, manufacturing)


marcinello3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 246
Rejestracja: 08 lut 2008, 12:07
Lokalizacja: tarów

#4

Post napisał: marcinello3 » 31 sie 2011, 21:13

czesc Lukas.s
żeby tabelka wypełniala sie automatycznie jest szereg zmiennych które zawiera nx i które sam możesz stworzyć poprzez atrybuty.
zdradze ci myk co do aktywnych i nieaktywnych elementów w ramce - tylko nikomu ani słowa :D
przenieś to co chcesz mieć nieaktywne na inną warstwe i zaznacz ją jako warstwa widoczna.

obczaj ten temat, atrybuty drafting


Autor tematu
Lukas.s
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 4
Posty: 86
Rejestracja: 16 mar 2006, 01:52
Lokalizacja: Stalowa Wola

#5

Post napisał: Lukas.s » 21 wrz 2011, 06:07

Dopiero teraz znalazłem chwilę na opanowanie sprawy i udało się :cool:
Jeszcze będę musiał poszperać w tych zmiennych :roll:

Fajnie było, ale jest problem
Zapisałem szablon: na warstwie 255 (aktywnej) umieściłem to co będę edytował a na 256 (tylko widoczna, drugie okienko z haczykiem) zapisałem i jak tworzę rysunek biorąc ramkę z szablonu to mi obydwie warstwy robią się nie widoczne, muszę je ponownie pozaznaczać. Co robię źle?
CNC [FADAL 4020] ->CMM [Mitutoyo BN710]-> CAD,CAM (NX7.5 modeling, drafting, manufacturing)


marcinello3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 246
Rejestracja: 08 lut 2008, 12:07
Lokalizacja: tarów

#6

Post napisał: marcinello3 » 23 wrz 2011, 17:50

Szablon wczytujesz poprzez import czy z poziomu nx`a?

Ja stosuje Import i jest ok!!!


Autor tematu
Lukas.s
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 4
Posty: 86
Rejestracja: 16 mar 2006, 01:52
Lokalizacja: Stalowa Wola

#7

Post napisał: Lukas.s » 24 wrz 2011, 12:19

już opanowałem sprawę :)
Zostawiłem jedną aktywną warstwę (1 warstwa), elementy do edycji przeniosłem na warstwę 255 a elementy bez edycji, stałe na warstwę 256 i jest cacy :smile: Ogólnie doszedłem do identycznej struktury warstw jakie są w szablonie NXa i teraz przy tworzeniu rysunku mogę szablon wybierać z okienka z szablonami bez żadnego importu
CNC [FADAL 4020] ->CMM [Mitutoyo BN710]-> CAD,CAM (NX7.5 modeling, drafting, manufacturing)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NX CAM/Unigraphics”