Winda warsztatowa DIY

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1223
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Winda warsztatowa DIY

#11

Post napisał: rdarek » 05 gru 2018, 18:24

Avalyah pisze:
05 gru 2018, 15:57
Pafełek pisze:Ok jeżeli zabuduję windę i zrobię dodatkowe drzwi to będzie ok ?

To chyba zależy, czy pracujesz sam, czy ktoś jeszcze jest. Jeżeli nie sam, to myślę, że warto się dowiedzieć u odpowiedniego źródła w 100% sprawdzonych informacji, z tym nie ma żartów.
Dla spokoju duszy i bezpieczeństwa nawet jak pracujesz sam. Zabudowałbym ją choćby płytą KG lub jakąkolwiek inną np. OSB tworząc coś w rodzaju szybu windy z drzwiami barierką cokolwiek co nie pozwoli uruchomić twojej windy dopóki ich nie zamkniesz.
Zabezpieczy również przed wsadzeniem czegokolwiek podczas jej pracy. Głupich nie sieją, różne są przypadki w życiu.




Autor tematu
Pafełek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 116
Rejestracja: 27 paź 2014, 20:34
Lokalizacja: Lublin

Re: Winda warsztatowa DIY

#12

Post napisał: Pafełek » 09 gru 2018, 15:49

Nie mam jeszcze tego przekaźnika ale chciałbym spróbować to podłączyć i sprawdzić czy w ogóle będzie działało. Mógłby ktoś podpowiedzieć jak to podłączyć? Nie jestem pewien czy dobrze robię ponieważ na sterowniku SRP-01 w miejscu gdzie podłącza się silnik (M) są strzałki góra dół czyli zacisk 4 i 6 ze zdjęcia drugiego. Jak dobrze rozumiem przewód 4 i 6 to L( próbówka świeci na tych zaciskach) a na schemacie SRP-01 widać, oznaczenie N czyli sterowanie góra/dół odbywa się przewodami N ?? W ten sposób chyba nie mogę tego podłączyć ?

Obrazek Obrazek Obrazek


Autor tematu
Pafełek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 116
Rejestracja: 27 paź 2014, 20:34
Lokalizacja: Lublin

Re: Winda warsztatowa DIY

#13

Post napisał: Pafełek » 16 gru 2018, 12:33

Z pomocą znajomego udało się ogarnąć sterowanie i działa już bezprzewodowo.

https://youtu.be/Jv3FQlOTPtE


Autor tematu
Pafełek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 116
Rejestracja: 27 paź 2014, 20:34
Lokalizacja: Lublin

Re: Winda warsztatowa DIY

#14

Post napisał: Pafełek » 19 sty 2019, 19:38

Dodałem kilka zabezpieczeń wg zaleceń kolegów.Teraz powinno być trochę bezpieczniej.Elektromagnes blokuje drzwi w momencie gdy winda oderwie się od ziemi.Odblokuje się , kiedy winda wróci na ziemię.W tym czasie nie da się otworzyć drzwi.Oprócz tego krańcówki na drzwiach- nie zamkniesz-nie pojedziesz.

Awatar użytkownika

spol
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 423
Rejestracja: 20 lut 2012, 21:13
Lokalizacja: Polska

Re: Winda warsztatowa DIY

#15

Post napisał: spol » 21 lut 2019, 17:57

Petroholic pisze:
04 gru 2018, 23:25
Mechanicznie fajna ale jeśli pracują u ciebie ludzie (poza tobą) to jest potencjalnie wyrok :(

Wiesz, że wszelkie tego typu urządzenia podlegają pod UDT i nie możesz nawet przykręcić jednej śrubki bez uprawnień do konserwacji wind lub urządzeń dzwigowych? Poza tym jeśli komuś coś się stanie z jej powodu to pooglądasz swiat w kratkę :(

Pierwszy zasadniczy błąd to otwarty teren pod podestem. Tak być NIE MOŻE!!! Jeśli winda jedzie w górę to teren pod nią ma być odcięty od świata bez możliwości wejścia lub nawet wsadzenia rąk bądz stóp pod zjeżdzający na dół pomost!!! Takim paseczkiem na posadzce to możesz sobie miejsce na stawianie palet wyznaczyć :)
Troche się mylisz. Nie wszystkie podlegają. Jako producent może przykręcać i odkręcać co chce.
Teren otwarty to nie problem , szyb nie jest wymagany dla urządzeń podlegających UDT o wysokości poniżej trzech metrów.
Seb.Maz. pisze:
05 gru 2018, 00:54
jesli nie masz papierka to nie mozesz projektowac urzadzenie uzytkowanych przez ludzi na wyzszym poziomie niz 1.5m wysokosci :D
To nie prawda Kolego. Można projektować i można produkować , uprawnienia nie są potrzebne. Jeśli urządzenie ma podlegać UDT musi spełniać aktualnie obowiązujące normy.
Jak to sie nie da ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”