wiertarka stolowa do 300zl

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoczek » 21 lis 2009, 16:19

No niestety taki urok roboty w nierdzewce.
Jeżeli będziesz to sam wiercił to tak jak wspominałem - małe obroty i lać ile wlezie. Gwintowanie też nie jest najprzyjemniejsze ale jakoś to idzie. Trzeba uważać na gwintowniki aby ich nie poukręcać. Jeżeli będziesz gwintował to sam a nie masz za wielkiego doświadczenia to załatw sobie butelkę (najlepiej jakiegoś przeterminowanego :) ) oleju rzepakowego. Margaryna też daje radę ale ja wolę olej rzepakowy zdecydowanie i dobrze smaruj nim narzędzie.
Blachę o grubości 2-4 mm też gwintujesz czy tylko robisz otwory? Jeżeli też gwintujesz (szczególnie tą 2mm) a masz tego większe ilości i możesz sobie pozwolić na "grat" z jednej strony to zrób próbę z wiertłem termicznym. Szczerze to nie wiem jak w nierdzewce się ta metoda sprawuje ale w zwykłej stali elegancko.
Powodzenia przy pracy i (nie)połamania gwintowników :wink:
Pozdrawiam, skoczek.

Tagi:

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: 251mz » 21 lis 2009, 17:17

do gwintowania pokost!!

m.j.
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: m.j. » 01 gru 2009, 19:43

zbyszek9 pisze:A ja mam od pół roku takiego chińczyka .Wiercę dość dużo
i właśnie poszedłem do garażu sprawdzić luz na wrzecionie .
Oto wynik : 0.03 mm słownie trzy setne milimetra
Jeżeli źle mierzę , proszę o informacje jak dokonać pomiaru .
Ja jadę jutro do reklamacji właśnie z nutoolem 452 - niestety bicie samego stożka uchwytu było widoczne na oko - tak z 0.5cm najbidniej :shock: Ewidentnie coś spieprzyli. Pojadę z czujnikiem żeby mi następnej nie wcisneli z takim biciem. Czy ci chińczycy robią te maszyny za pomocą ręcznego pilnika??

[ Dodano: 2009-12-18, 08:54 ]
.... no i wymieniono mi na nową. Tym razem pojechałem z czujnikiem i tylko jedna z pięciu będących na stanie nadawała się jako tako do użycia tzn. miała bicie na wrzecionie około 0.05 (i to ta z wystawy :shock: ). Inne miały bicie widoczne gołym okiem i nawet czujnika nie wyjmowałem.
Wniosek jest taki, że trzeba jechać z czujnikiem i sprawdzać po kolei wszystkie, które mają. Inaczej można się najeździć. Odradzam kupowanie w necie - no chyba że jesteście urodzonymi farciarzami :grin: :razz:
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: RomanJ4 » 08 sty 2015, 09:15

Chyba jakaś kryptoreklama leci... :wink:
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”