wiatrak w serwie.

Wymiana wiatraka w serwie

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
paweł _st
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 13
Rejestracja: 13 cze 2018, 10:20

wiatrak w serwie.

#1

Post napisał: paweł _st » 26 cze 2019, 14:17

Witam,

Mechanik zlecił mi zakup nowego wiatraka, który poleciał w serwie.
Czy ten wiatrak/ wentrlatorek musi być dokładnie taki sam jak w załączniku, czy mogę zastosować jakiś zamiennik.
Szukam w necie i dokładnie takie samo ciężko jest mi kupić albo źle szukam.
Jaki mieliście z tym jakieś doświadczenia to proszę o info.

Pozdrawiam
Paweł

Dodane 1 godzina 28 minuty 22 sekundy:
to jest wiatrak w monitorze, a nie jak napisałem wyżej w serwie
Załączniki
wiatrak.jpg



Awatar użytkownika

gothye
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 64
Rejestracja: 15 kwie 2009, 15:18
Lokalizacja: Płock

Re: wiatrak w serwie.

#2

Post napisał: gothye » 26 cze 2019, 15:10

Wg. mnie wystarczy aby nowy wiatrak był na takie same napięcie oraz posiadał identyczne wymiary , prąd pracy zbliżony do starego wentylatora w sumie to tylko chłodzenie ...


gozdd
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 486
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: wiatrak w serwie.

#3

Post napisał: gozdd » 26 cze 2019, 16:13

I ten sam sposób sygnalizowania osiągnięcia obrotów.


Autor tematu
paweł _st
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 13
Rejestracja: 13 cze 2018, 10:20

Re: wiatrak w serwie.

#4

Post napisał: paweł _st » 27 cze 2019, 15:17

Witam,

Szukając tego wiatraka znalazłem bardzo podobny.
https://sklep.semicon.com.pl/shop2/109p ... 1609,c1220

ale dostałem odp :

Na zdjęciu jest wersja dedykowana. 109P0424H701 nie będzie działał ze sterownikiem tego urządzenia. Klient musi się zgłosić do serwisu urządzenia.

Wiec nie wiem czy mogę zastosować jakiś zamiennik.
Serwis wraz z kosztami transportu wycenił mi na 990 zł :shock: :shock: za 2 sztuki wiatraków dedykowanych
Sam nie wiem co teraz zrobić


gozdd
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 486
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: wiatrak w serwie.

#5

Post napisał: gozdd » 16 lip 2019, 18:20

Masz drugi taki wentylator? Jeśli tak to zobacz co się pojawia na żółtym przewodzie po osiągnięciu obrotów. Jeśli nie masz, to spróbuj zewrzeć żółty kabelek (od strony płyty) do masy - z reguły to działa.


Malaxis
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 573
Rejestracja: 01 lut 2011, 00:31
Lokalizacja: Bolechowice/Kraków

Re: wiatrak w serwie.

#6

Post napisał: Malaxis » 16 lip 2019, 20:12

Prowdopodobnie końcówka w oznaczeniu 109P0424H701 oznacza rodzaj zastosowanego czujnika w wentylatorze.
Obrazek


pitsky
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 208
Rejestracja: 06 maja 2005, 09:58
Lokalizacja: lublin

Re: wiatrak w serwie.

#7

Post napisał: pitsky » 16 lip 2019, 21:01

gozdd pisze:
16 lip 2019, 18:20
Masz drugi taki wentylator? Jeśli tak to zobacz co się pojawia na żółtym przewodzie po osiągnięciu obrotów. Jeśli nie masz, to spróbuj zewrzeć żółty kabelek (od strony płyty) do masy - z reguły to działa.
Byłabym ostrożny w dawaniu takich rad kompletnemu laikowi (takie wrażenie sprawia autor tematu) bo może to się stać przyczyną poważnych problemów z maszyną.


gozdd
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 486
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: wiatrak w serwie.

#8

Post napisał: gozdd » 16 lip 2019, 21:16

Masz rację. Dobrze byłoby to zrobić na początek przez jakiś rezystor.
Choć najlepiej - będąc kompletnym laikiem - kupić taki sam i nie marudzić.


Autor tematu
paweł _st
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 13
Rejestracja: 13 cze 2018, 10:20

Re: wiatrak w serwie.

#9

Post napisał: paweł _st » 18 lip 2019, 07:46

Dziękuje Panowie za wszystkie wskazówki.
Kupiłem 2 sztuki wiatraków tańszych, czekam jak mechanik zamontuje, Trwa remont maszyny wiec moze to potrwać,
Dam znać co i jak.

Dzięki i pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”