wejscie po spirali

NX CAM/Unigraphics
Awatar użytkownika

Autor tematu
LukasB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 132
Rejestracja: 02 wrz 2008, 12:51
Lokalizacja: Poznań

#11

Post napisał: LukasB » 23 sie 2013, 06:32

A u mnie wyglada to tak :

0 BEGIN PGM spirala_p01 MM
; ( DATA: 23.08.2013 )
1 BLK FORM 0.1 Z X-100.0 Y-100.0 Z-100.0
2 BLK FORM 0.2 X+100.0 Y+100.0 Z+0.0
3 CYCL DEF 32.0 TOLERANCE
4 CYCL DEF 32.1 T+.08
5 TOOL CALL 0 Z S0
6 * - ( FREZ_10_WALEC )
7 ; ( D=10.000; R1=0.000 )
8 * - ( CAVITY_MILL )
9 ; ( NADDATEK = 1.00 )
10 M3
11 L X+.892 Y+4.483 FMAX
12 L Z+10. FMAX
13 L Z+3. FMAX
14 L X-1.441 Y+4.148 Z+2.876 F250.
15 L X-3.259 Y+2.617 Z+2.752
16 L X-4.064 Y+.38 Z+2.629
17 L X-3.64 Y-1.959 Z+2.505
18 L X-2.101 Y-3.77 Z+2.381
19 L X+.139 Y-4.566 Z+2.257
20 L X+2.476 Y-4.132 Z+2.133
21 L X+4.281 Y-2.585 Z+2.01
22 L X+5.067 Y-.342 Z+1.886
23 L X+4.624 Y+1.993 Z+1.762
24 L X+3.069 Y+3.791 Z+1.638
25 L X+.823 Y+4.569 Z+1.514
26 L X-1.51 Y+4.115 Z+1.39
27 L X-3.302 Y+2.554 Z+1.267
28 L X-4.07 Y+.304 Z+1.143
29 L X-3.607 Y-2.027 Z+1.019
30 L X-2.038 Y-3.813 Z+.895
31 L X+.215 Y-4.571 Z+.771
32 L X+2.544 Y-4.098 Z+.648
33 L X+4.323 Y-2.522 Z+.524
34 L X+5.072 Y-.266 Z+.4
35 L X+4.59 Y+2.061 Z+.276
36 L X+3.006 Y+3.834 Z+.152
37 L X+.747 Y+4.573 Z+.029
38 L X-1.578 Y+4.081 Z-.095
39 L X-3.344 Y+2.49 Z-.219
40 L X-4.074 Y+.228 Z-.343
41 L X-3.573 Y-2.095 Z-.467
42 L X-1.974 Y-3.854 Z-.59
43 L X+.291 Y-4.575 Z-.714
44 L X+2.612 Y-4.064 Z-.838
45 L X+4.364 Y-2.458 Z-.962
46 L X+5.076 Y-.19 Z-1.086
47 L X+4.555 Y+2.129 Z-1.21
48 L X+2.942 Y+3.875 Z-1.333
49 L X+.671 Y+4.577 Z-1.457
50 L X-1.646 Y+4.046 Z-1.581
51 L X-3.385 Y+2.426 Z-1.705
52 L X-4.077 Y+.152 Z-1.829
53 L X-3.537 Y-2.163 Z-1.952
54 L X-1.91 Y-3.895 Z-2.076
55 L X+.367 Y-4.578 Z-2.2
56 L X+2.679 Y-4.028 Z-2.324
57 L X+4.405 Y-2.394 Z-2.448
58 L X+5.079 Y-.114 Z-2.571
59 L X+4.519 Y+2.196 Z-2.695
60 L X+2.877 Y+3.915 Z-2.819
61 L X+.595 Y+4.579 Z-2.943
62 L X-1.713 Y+4.01 Z-3.067
63 L X-3.425 Y+2.361 Z-3.19
64 L X-4.079 Y+.076 Z-3.314
65 L X-3.501 Y-2.229 Z-3.438
66 L X-1.845 Y-3.934 Z-3.562
67 L X+.443 Y-4.58 Z-3.686
68 L X+2.746 Y-3.992 Z-3.81
69 L X+4.444 Y-2.328 Z-3.933
70 L X+5.08 Y-.038 Z-4.057
71 L X+4.482 Y+2.262 Z-4.181
72 L X+2.812 Y+3.954 Z-4.305
73 L X+.519 Y+4.58 Z-4.429
74 L X-1.779 Y+3.973 Z-4.552
75 L X-3.463 Y+2.295 Z-4.676
76 L X-4. Y0.0 Z-4.8
77 CC X0.0 Y0.0
78 C X0.0 Y-4. DR+
79 CC X0.0 Y0.0
80 C X+4. Y0.0 DR+
81 CC X0.0 Y0.0
82 C X0.0 Y+4. DR+
83 CC X0.0 Y0.0
84 C X-3.189 Y+2.415 DR+
85 L X-3.321 Y+2.272
86 L X-8.166 Y-2.033
87 CC X-7.501 Y-2.781
88 C X-8.501 Y-2.781 DR+
89 CC X-7.501 Y-2.781
90 C X-8.439 Y-3.128 DR+
91 CC X0.0 Y0.0
92 C X0.0 Y-9. DR+
93 CC X0.0 Y0.0
94 C X+9. Y0.0 DR+
95 CC X0.0 Y0.0
96 C X0.0 Y+9. DR+
97 CC X0.0 Y0.0
98 C X-9. Y0.0 DR+
99 CC X0.0 Y0.0
100 C X-7.646 Y-4.747 DR+
101 L X-3.398 Y-2.11
102 L Z-1.8
103 L Z+3. FMAX
104 L X+.892 Y+4.483 FMAX
105 L Z-1.8 FMAX



Tagi:


malpa500000
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 482
Rejestracja: 25 kwie 2010, 22:49
Lokalizacja: rwlk

#12

Post napisał: malpa500000 » 23 sie 2013, 21:28

a zmien typ interpolacji bo masz liniową chyba ustawioną a od post processora tez zalezy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
LukasB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 132
Rejestracja: 02 wrz 2008, 12:51
Lokalizacja: Poznań

#13

Post napisał: LukasB » 24 sie 2013, 10:19

jest interpolacja w nx ustawiona na łuki w g17 wiec jest dobrze


malpa500000
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 482
Rejestracja: 25 kwie 2010, 22:49
Lokalizacja: rwlk

#14

Post napisał: malpa500000 » 24 sie 2013, 11:56

tak na łuki.. ale gdy masz sciezke po spirali to w 3 osiach nie pojdzie ci w interpolacji kołowej. tylko malutki odcinki w liniowej a ja w innym camie mam spline interpolacje i wtedy mi generuje sciezke dla HH w kodzie heliksy. Kod jest dużo mniejszy i czytelniejszy.

Awatar użytkownika

nxcam
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 708
Rejestracja: 04 maja 2009, 17:54
Lokalizacja: Tuszyma
Kontakt:

#15

Post napisał: nxcam » 25 sie 2013, 15:14

13 CC X+.5 Y0.0
14 CP IPA+1894.999 IZ-7.8 DR+ F250.


- nie masz zdefiniowanego ruchu po spirali 3D (helisa) w postprocesorze
- odpowiada za to procedura "helix move"
1) none
2) rise_revolution { set pitch $mom_helix_pitch }
3) rise_radian { set pitch [expr $mom_helix_pitch / ($PI * 2.0)

- zapewne w tym przypadku masz "none" więc jest ruch liniowy

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
LukasB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 132
Rejestracja: 02 wrz 2008, 12:51
Lokalizacja: Poznań

#16

Post napisał: LukasB » 25 sie 2013, 20:36

to teraz wszystko jasne :) tylko jest jedno ale gdyz nie moge edytowac postprocesora bo nie posiadam pliku z rozszerzeniem *.pui a dodatkowo wygasla nam opieka w firmie u ktorej kupowalismy nx. Czy jestem sobie jakos wstanie poradzic na wlasna reke ?? czy wedlug was powinni mi to poprawic bez wykupionej opieki?? pozdrawiam

Awatar użytkownika

nxcam
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 708
Rejestracja: 04 maja 2009, 17:54
Lokalizacja: Tuszyma
Kontakt:

#17

Post napisał: nxcam » 27 sie 2013, 08:42

- uważam że zrobią :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
LukasB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 132
Rejestracja: 02 wrz 2008, 12:51
Lokalizacja: Poznań

#18

Post napisał: LukasB » 14 wrz 2013, 12:14

Pytanie jeszcze takie: W operacji planar profile i face milling area kod na promieniach mam tez z odcinkow prostych , czy to tez winna postprocesora??

Awatar użytkownika

nxcam
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 708
Rejestracja: 04 maja 2009, 17:54
Lokalizacja: Tuszyma
Kontakt:

#19

Post napisał: nxcam » 16 wrz 2013, 12:15

- jeśli w weryfikacji ścieżki widzisz CIRCLE to postprocesor powinien go przekształcić w ruch po łuku (R, IJ lub CC...)
- jeśli postprocesor był testowany np. na NX5 a teraz pracuje na NX 8.5 to warto go zaktualizować do nowej wersji. Doszły nowe operacje obróbki, zmienne... itp.

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NX CAM/Unigraphics”