Problem z powierzchnią
-
sjgn
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

- Posty w temacie: 3
Problem z powierzchnią
Czołem,
zdecydowanie nie jestem ekspertem, czasem coś sobie podtoczę na własne potrzeby. Tokarka to mtp360x1000. Zwykle sobie robię jakieś elementy z alu lub z nierdzewki i nie miałem takiego problemu, ale teraz potrzebuję zrobić kilka tulejek / podkładek z s235 i nie jestem w stanie uzyskać sensownej jakości powierzchni. Wałek ma 28mm średnicy. Eksperymentowałem z posuwem, obrotami, ilością zdejmowanego materiału i nie bardzo wiem co zrobić dalej. Podpowiecie proszę? Dzięki.
zdecydowanie nie jestem ekspertem, czasem coś sobie podtoczę na własne potrzeby. Tokarka to mtp360x1000. Zwykle sobie robię jakieś elementy z alu lub z nierdzewki i nie miałem takiego problemu, ale teraz potrzebuję zrobić kilka tulejek / podkładek z s235 i nie jestem w stanie uzyskać sensownej jakości powierzchni. Wałek ma 28mm średnicy. Eksperymentowałem z posuwem, obrotami, ilością zdejmowanego materiału i nie bardzo wiem co zrobić dalej. Podpowiecie proszę? Dzięki.
-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Re: Problem z powierzchnią
sjgn pisze:Eksperymentowałem z posuwem, obrotami, ilością zdejmowanego materiału i nie bardzo wiem co zrobić dalej.
Albo masz tępą płytkę albo nóż jest za wysoko.
-
grg12
- ELITA FORUM (min. 1000)

Nie widzę śladów oleju - ciąłeś na sucho?
Na mojej tokarynce (minilathe) tak najczęściej wygląda c45 i 42CrMo4 - użycie noża hss z "klasycznym" szlifem, dużej ilości oleju do ciecia i niskich obrotów poprawia sprawę ale efekt końcowy wciąż nie zachwyca.
Na mojej tokarynce (minilathe) tak najczęściej wygląda c45 i 42CrMo4 - użycie noża hss z "klasycznym" szlifem, dużej ilości oleju do ciecia i niskich obrotów poprawia sprawę ale efekt końcowy wciąż nie zachwyca.
-
pukury

Hej.
To jakaś gruba masakra
Jak masz do zrobienia kilka szt. to zrób jak Kol. napisał - HSS i olej.
Ale tak czy siak coś tam źle ustawione.
pzd.
To jakaś gruba masakra
Jak masz do zrobienia kilka szt. to zrób jak Kol. napisał - HSS i olej.
Ale tak czy siak coś tam źle ustawione.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
bel777
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

- Posty w temacie: 2
stale konstrukcyjne nie są wymarzonym towarem do obróbki na manualach, żadna tajemnica
)
zmień płytkę na coś podobnego: TNMG160404R-S ( czy na jaki tam rozmiar płytki masz nóż )
zbieraj nie mniej niż 0,2 na średnicy, posuw 0,14 i będzie pan zadowolony. S235 czy też S355 nie lubią skrobania po dyszce, albo grubo albo wcale xD
zmień płytkę na coś podobnego: TNMG160404R-S ( czy na jaki tam rozmiar płytki masz nóż )

zbieraj nie mniej niż 0,2 na średnicy, posuw 0,14 i będzie pan zadowolony. S235 czy też S355 nie lubią skrobania po dyszce, albo grubo albo wcale xD
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
https://domtechniczny.pl/produkt/noz-to ... -rozmiary/
Fakt , materiał nie za bardzo.
Ale [ lepszym] nożem , jaki zaproponowałem da radę .
.... , o ile autor tematu potrafi go naostrzyć.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
jasiu...

Tylko że przy średnicy 28, to obroty 1400 to minimum. A ja bym dla tej płytki dał nawet (przy 160 metrach na minutę) 1800, do tego wiór nie mniejszy niż 0,2 a posuw na obrót przynajmniej z 8 setek. Ta stal lubi wysokie prędkości skrawania, inaczej będzie się kleić, jeśli nie dasz porządnego chłodzenia. Pędzelek umoczony w emulsji to za mało.
Albo idź w drugą stronę. Zobacz jak ci pójdzie tak koło 160 obrotów. Posuw i wiór jak wyżej. Powinno być matowe, ale lepsze. Na drugi raz postaraj się o stal automatową do takiej roboty.
Albo idź w drugą stronę. Zobacz jak ci pójdzie tak koło 160 obrotów. Posuw i wiór jak wyżej. Powinno być matowe, ale lepsze. Na drugi raz postaraj się o stal automatową do takiej roboty.