Nowy eduCAD 2.15 czyli Corel+CAD+HPGL+g-kody
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
Uff, pytań sporo - odpowiedzi będzie kilka:
Do Rayford - program będzie rozwijany. Tak długo, jak długo cyfra wersji nie zmieni się na pełną np. 3.0 zarejestrowani użytkownicy będą otrzymywali nowszą wersję za darmo.
Do Skoti - oczywiście postaram się wszystkie te sprawy powoli uwzględniać. Dziękuję za podpowiedzi.
Automatyczna grubość freza nie jest na razie uwzględniana. W ogóle nie będę tego robił automatycznie - w programie będzie poprostu opcja offsetu i generowanie ścieżki dla narzędzia.
Dzięki za tyle - czekam na następne uwagi.
Do Rayford - program będzie rozwijany. Tak długo, jak długo cyfra wersji nie zmieni się na pełną np. 3.0 zarejestrowani użytkownicy będą otrzymywali nowszą wersję za darmo.
Do Skoti - oczywiście postaram się wszystkie te sprawy powoli uwzględniać. Dziękuję za podpowiedzi.
Automatyczna grubość freza nie jest na razie uwzględniana. W ogóle nie będę tego robił automatycznie - w programie będzie poprostu opcja offsetu i generowanie ścieżki dla narzędzia.
Dzięki za tyle - czekam na następne uwagi.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
pytanie:
czy da się importować plik .dwg ?
bo w wersji demo nie zauważylem tej mozliwości
przymierzam się do kupna ale .......
jeśli nie mozna importowac pliku .dwg to przydatność jest średnia
otrzymuję mailem rysunki z autocada i trzeba je konwertowac do .dxf potem je obrabiam
może w wersji demo tylko nie mozna ?
prosze o wyjaśnienie
czy da się importować plik .dwg ?
bo w wersji demo nie zauważylem tej mozliwości
przymierzam się do kupna ale .......
jeśli nie mozna importowac pliku .dwg to przydatność jest średnia
otrzymuję mailem rysunki z autocada i trzeba je konwertowac do .dxf potem je obrabiam
może w wersji demo tylko nie mozna ?
prosze o wyjaśnienie
-
- Kontakt:
Pisanie filtru importowego DWG mija się z celem. Format DWG jest skomplikowany, jego podwersji jest conajmniej kilka. Kupienie biblioteki importującej jest także niemożliwe, bo jedyna, którą znam jest zbyt droga.
Ergo - zostaje DXF.
Z drugiej strony to trochę nie wporządku, że programem za 99 zł chcesz obrabiać pliki tworzone programem za kilka tysięcy złotych, nie uważasz? Poza tym zawsze możesz poprosić tego, kto przesyła Ci te pliki o zapis w formacie DXF i sprawa załatwiona.
Ergo - zostaje DXF.
Z drugiej strony to trochę nie wporządku, że programem za 99 zł chcesz obrabiać pliki tworzone programem za kilka tysięcy złotych, nie uważasz? Poza tym zawsze możesz poprosić tego, kto przesyła Ci te pliki o zapis w formacie DXF i sprawa załatwiona.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
hmm może to i nie w porządku ale ......mam w zwyczaju drążyc skałe zanim wydam kilka złotychPiotr Rakowski pisze:
Ergo - zostaje DXF.
więc prosze nie gniewaj się że domagam się rzeczy niemozliwych
nie znam realiów jakie rządza rynkiem programów
oczywiście moge postawić warunek aby wysyłali w .dxf wszak autocad zapisuje w takim formacie również
jako że przymierzam się do kupna tego programu troche pytan jeszcze zadam
niestety u mnie w pracy ludziska pracuja tylko na windowsie

nie jest problemem przerobienie .dwg na .dxf na linuksie ale na windzie juz tak
stąd moje pytanie ......
póki co testuje wersję demo i pewnie zapytam jeszcze nie raz o jakąś blachą sprawę
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
a co w tym jest "nie w porzadku"? autocad kosztuje tyle bo jest programem amerykanskim (wiec jego tworcy pewnie nie rpacuja w firmie za 300$ miesiecznie) i ma on dosc duze mozliwosci. pozatym jest masa formatow uzywanych w programag cadowskich z ktorych korzystaja zarowno najrozsze jak i najtansze programy (nawet te po po kilkasetdolarow jak np bobcad).Piotr Rakowski pisze: Z drugiej strony to trochę nie wporządku, że programem za 99 zł chcesz obrabiać pliki tworzone programem za kilka tysięcy złotych, nie uważasz? Poza tym zawsze możesz poprosić tego, kto przesyła Ci te pliki o zapis w formacie DXF i sprawa załatwiona.
nawiasem mowiac kiedys recznie zmienilem rozszerzenie z dwg na dxf i jakis program mi to wowczas otworzyl, mimo ze dwg nie otwieral.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 1
-
- Kontakt:
DXF to dość prosty format pliku tekstowego, w którym jak w bazie danych są rekordy (wpisy) poszczególnych punktów, linii, łuków, okręgów itd. ujęte w podpowiednich płaszczyznach (lub 3D) oraz warstwach. Kolejność ułożenia z reszą jest zwykle zgodna z kolejnością rysowania.
Dlaczego Corel nie ekportuje np. łuków, jako łuk? To bardzo proste. Corel nie jest programem CADowskim i wszystkie tworzone obiekty, to obiekty korzywoliniowe o opisie bezierowskim. Dlatego po narysowaniu np. okręgu możemy od razu edytować jego węzły, zmieniając go w dowolnie powyginany blob (kleks). Dlatego dla niego nie istnieje łuk o zapisie: Arc(środekXY, promieńR, poczCięciwy, koniec cięciwy), który mógłby być w taki sposób zapsany w pliku DXF.
Wielu z Was jest modelarzami i koniecznie chce wycinać profie skrzydeł. Mam dla Was dobrą wiadomość
Dopisałem zewnętrzy konwerter plików DAT definiujących te profile, tak że można je bez problemu wczytać do eduCADa i następnie przerobić na kod CNC
Program generuje makra w języju eduSCRIPT do wczytania do edytora makr. Ten edytor zapewnia zarówno ich edycję, jak i tworzenie profilu o dowolnej głębokości skrzydła. Przerobiłem także konwerter PLT2CNC tak, by można było zablokować generowanie kodu CNC dla osi Z (tylko wuchy X i Y).
Program jest do pobrania za darmo: http://www.mikrozabawki.pl/aukcje/CONV2DAT.EXE
Przykładowy profil CLARKY: http://www.mikrozabawki.pl/aukcje/clarky.dat
Dlaczego Corel nie ekportuje np. łuków, jako łuk? To bardzo proste. Corel nie jest programem CADowskim i wszystkie tworzone obiekty, to obiekty korzywoliniowe o opisie bezierowskim. Dlatego po narysowaniu np. okręgu możemy od razu edytować jego węzły, zmieniając go w dowolnie powyginany blob (kleks). Dlatego dla niego nie istnieje łuk o zapisie: Arc(środekXY, promieńR, poczCięciwy, koniec cięciwy), który mógłby być w taki sposób zapsany w pliku DXF.
Wielu z Was jest modelarzami i koniecznie chce wycinać profie skrzydeł. Mam dla Was dobrą wiadomość

Program generuje makra w języju eduSCRIPT do wczytania do edytora makr. Ten edytor zapewnia zarówno ich edycję, jak i tworzenie profilu o dowolnej głębokości skrzydła. Przerobiłem także konwerter PLT2CNC tak, by można było zablokować generowanie kodu CNC dla osi Z (tylko wuchy X i Y).
Program jest do pobrania za darmo: http://www.mikrozabawki.pl/aukcje/CONV2DAT.EXE
Przykładowy profil CLARKY: http://www.mikrozabawki.pl/aukcje/clarky.dat
- Załączniki
-
- Wygenerowany profil
- naca1.jpg (46.05 KiB) Przejrzano 2844 razy
-
- Porgram konwertujący CONV2DAT
- naca2.jpg (74.38 KiB) Przejrzano 2849 razy
-
no więc:
jeśli chodzi o program jest ok ........no prawie
brakuje mi kilku opcji
-siatka - nie mozna jej wyłączyć -czasami lepiej jest bez siatki
-przyciągaj do siatki - nie ma tej funkcji -skoro jest siatka to niech będzie opcja przyciagania teraz trzeba ręcznie wpisac połóżenie x,y i wówczas przyciągnie do punku
- brak skrótów klawiaturowych -wszystko trzeba robić gryzoniem -spowalnia to pracę !
kreskowanie obiektów -nie mogę znaleść zmiany koloru kreskowania .? w tej chwili jest tylko biały ......
i jeszcze jedno - chodzi o to że rysując jakiś obiekt po zakończeniu rysunku nalezy kliknąć strzalke aby wyjść z rysowania następnego obiektu -czy można by miec wybór np w opcje -> rysuj tylko raz albo cos podobnego
generalnie mogę powiedzieć że za duzo machania myszą -to naprawdę spowalnia pracę
gdyby wszystkie te opcje które są na belkach miały zdefiniowane skroty klawiaturowe program byłby naprawdę super
mam nadzieję że nie napisałem czegoś "niestosownego" ?
to moje spostrzeżenia
autor prosił o uwagi więc ............
ale i tak program kupiłem czekam na przesyłke
jakby co to polecam się jako beta tester
edit:
pocje siatki znalazłem -poprzednio nie było ich tzn nie pokazywaly się wszystkie paski
to pewnie dlatego że program jest emulowany na linuksie
więc siatka jest ok
pozostałe punkty moich uwag sa auktualne
aha i jeszcze jedno -gdzie jest usuwanie lini ?
rysuję kwadrat i po nałożeniu innych elementów chę usunąć zbedne linie i ........?
jeśli chodzi o program jest ok ........no prawie

brakuje mi kilku opcji
-siatka - nie mozna jej wyłączyć -czasami lepiej jest bez siatki
-przyciągaj do siatki - nie ma tej funkcji -skoro jest siatka to niech będzie opcja przyciagania teraz trzeba ręcznie wpisac połóżenie x,y i wówczas przyciągnie do punku
- brak skrótów klawiaturowych -wszystko trzeba robić gryzoniem -spowalnia to pracę !
kreskowanie obiektów -nie mogę znaleść zmiany koloru kreskowania .? w tej chwili jest tylko biały ......
i jeszcze jedno - chodzi o to że rysując jakiś obiekt po zakończeniu rysunku nalezy kliknąć strzalke aby wyjść z rysowania następnego obiektu -czy można by miec wybór np w opcje -> rysuj tylko raz albo cos podobnego
generalnie mogę powiedzieć że za duzo machania myszą -to naprawdę spowalnia pracę
gdyby wszystkie te opcje które są na belkach miały zdefiniowane skroty klawiaturowe program byłby naprawdę super
mam nadzieję że nie napisałem czegoś "niestosownego" ?
to moje spostrzeżenia
autor prosił o uwagi więc ............
ale i tak program kupiłem czekam na przesyłke

jakby co to polecam się jako beta tester
edit:
pocje siatki znalazłem -poprzednio nie było ich tzn nie pokazywaly się wszystkie paski
to pewnie dlatego że program jest emulowany na linuksie

więc siatka jest ok
pozostałe punkty moich uwag sa auktualne

aha i jeszcze jedno -gdzie jest usuwanie lini ?
rysuję kwadrat i po nałożeniu innych elementów chę usunąć zbedne linie i ........?