Zależność Mocy i Czasu pracy.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Piękna maszynka.
Zbliżony -ale zaznaczam zbliżony- efekt można uzyskać łącząc serwa ze śrubami kulowymi.
Właśnie się przymierzam do narysowania projektu takiego ploterka.
Myślę że da radę wykorzystać moc 100W Synrada
W każdym razie wszystkie paskowe plotery będą mogły mu się co najwyzej nisko pokłonić.
Zbliżony -ale zaznaczam zbliżony- efekt można uzyskać łącząc serwa ze śrubami kulowymi.
Właśnie się przymierzam do narysowania projektu takiego ploterka.
Myślę że da radę wykorzystać moc 100W Synrada

W każdym razie wszystkie paskowe plotery będą mogły mu się co najwyzej nisko pokłonić.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Ile kosztuje taka "tuba" 100W synrad wraz z niezbędnym osprzętem : chłodzenie, zasilanie i sterowanie.
100-150 tys zł czy troszeczkę więcej ?
Zawsze można sobie pomarzyć co
Mają na tyle stabilną wiązkę że nie ma potrzeby umieszczania ich na "bramie" ?
Daj my na to że wiązka w standardowej konstrukcji z nieruchomym źródłem będzie musiała pokonać 3-3,2 metra.
100-150 tys zł czy troszeczkę więcej ?
Zawsze można sobie pomarzyć co

Mają na tyle stabilną wiązkę że nie ma potrzeby umieszczania ich na "bramie" ?
Daj my na to że wiązka w standardowej konstrukcji z nieruchomym źródłem będzie musiała pokonać 3-3,2 metra.
-
28 000 pln komplet + jakiś dobry Chiller.
Za 55 000 brutto mogę mieć 240W ale to nie dla mnie.
[ Dodano: 2013-10-29, 20:00 ]
Za 55 000 brutto mogę mieć 240W ale to nie dla mnie.
[ Dodano: 2013-10-29, 20:00 ]
Od tego sa specjalne układy optyczne.Decodrew pisze:Mają na tyle stabilną wiązkę że nie ma potrzeby umieszczania ich na "bramie" ?
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Tragedii nie ma.
Wiem że jest rozróżnienie między 100W CO2 chińczykiem a 100 W synrad.
W sumie wat zawsze jest taki sam więc w czym tkwi różnica, metalowiec daje bardziej stabilną wiązkę o mniejszej plamce ?
W tego co wyszperałem w necie największą różnice widać prze grawerowaniu i gdy nie chcemy przeciąć materiału na wylot.
Wiem że jest rozróżnienie między 100W CO2 chińczykiem a 100 W synrad.
W sumie wat zawsze jest taki sam więc w czym tkwi różnica, metalowiec daje bardziej stabilną wiązkę o mniejszej plamce ?
W tego co wyszperałem w necie największą różnice widać prze grawerowaniu i gdy nie chcemy przeciąć materiału na wylot.
-
Widzę, że wiedzę masz dość skąpą o laserach więc porównam to do rzeczy, które znasz.
- Laser CW (Continuous Wave pompowany pradem DC) pracuje promieniowaniem ciągłym, jak żarówka.
I w nim rzeczywiście 100W = 100W. Z tym, że u chinoli 100W może sie równać np. 90W.
A i to kiedy laser jest nowy. Z czasem ta moc oczywiscie spada.
- Laser RF (Radio Frequency pompowany dużym prądem o częstotliwości radiowej np.30kHz) działa jak lampa stroboskopowa. Z dużą częstotliwością włącza się i wyłącza. Pracuje takimi impulsami, pomiędzy którymi "zbiera siły". W tym wypadku jego efektywność jest dużo wyższa. Szczególnie jak zauważyłeś przy grawerowaniu.
Niektóre materiały są trudno-tnące gdzie jest za jedno czy używamy CW czy RF. Liczy się zwykła, chamska siła czyli ilość dostarczonej energii bez względu jak wymyślna by ta energia była
W większości sytuacji RF jest jednak bardziej efektywny.
Poza tym:
- RF`y mają najczęściej wiązkę spolaryzowaną
- wiązka ma mniejsza średnicę (3-4mm)
- wiązka ma mniejszą dywergencję
- pracują dużo dłużej
I na koniec najlepsze.
Amerykanie jako moc lasera podają moc ŚREDNIĄ Z JEGO CAŁEGO ŻYCIA.
Czyli kupując laser 25W dostajesz 37-38W. Do regeneracji powinien trafić jak będzie miął mniej niż 17-18W. A średnia wychodzi 25W
Natomiast Chińczyki sprzedają 90W jako 100W a nasi handlowcy ze znanych firm sprzedają 80W jako 100W (przykładowo), bo przecież nikt kto kupuje ploter nie ma w szufladzie miernika mocy lasera, więc jak to udowodnić.
Zrobiłem mały szkic tego jak pracuja lasery CW i RF.
Czerwone to laser RF.
Jak tu widać 100W nie zawsze=100W, są lepsze i gorsze 100W
- Laser CW (Continuous Wave pompowany pradem DC) pracuje promieniowaniem ciągłym, jak żarówka.
I w nim rzeczywiście 100W = 100W. Z tym, że u chinoli 100W może sie równać np. 90W.
A i to kiedy laser jest nowy. Z czasem ta moc oczywiscie spada.
- Laser RF (Radio Frequency pompowany dużym prądem o częstotliwości radiowej np.30kHz) działa jak lampa stroboskopowa. Z dużą częstotliwością włącza się i wyłącza. Pracuje takimi impulsami, pomiędzy którymi "zbiera siły". W tym wypadku jego efektywność jest dużo wyższa. Szczególnie jak zauważyłeś przy grawerowaniu.
Niektóre materiały są trudno-tnące gdzie jest za jedno czy używamy CW czy RF. Liczy się zwykła, chamska siła czyli ilość dostarczonej energii bez względu jak wymyślna by ta energia była
W większości sytuacji RF jest jednak bardziej efektywny.
Poza tym:
- RF`y mają najczęściej wiązkę spolaryzowaną
- wiązka ma mniejsza średnicę (3-4mm)
- wiązka ma mniejszą dywergencję
- pracują dużo dłużej
I na koniec najlepsze.
Amerykanie jako moc lasera podają moc ŚREDNIĄ Z JEGO CAŁEGO ŻYCIA.
Czyli kupując laser 25W dostajesz 37-38W. Do regeneracji powinien trafić jak będzie miął mniej niż 17-18W. A średnia wychodzi 25W
Natomiast Chińczyki sprzedają 90W jako 100W a nasi handlowcy ze znanych firm sprzedają 80W jako 100W (przykładowo), bo przecież nikt kto kupuje ploter nie ma w szufladzie miernika mocy lasera, więc jak to udowodnić.
Zrobiłem mały szkic tego jak pracuja lasery CW i RF.
Czerwone to laser RF.
Jak tu widać 100W nie zawsze=100W, są lepsze i gorsze 100W

Ostatnio zmieniony 31 paź 2013, 12:40 przez cinematic2, łącznie zmieniany 1 raz.
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
plus laserów RF jest taki że możesz sobie sterować częstotliwością "błysków" np parametr PPI lub Hz
. . . . . . . . .
.................
. . . . . . .
czyli zagęszczając błyski do materiału dotrze więcej mocniejszego "światła" co się przełoży na wydajność np cięcia - jakość krawędzi grawerowania (im głębiej tym bardziej widoczne). Dodatkowym atutem pracy "błyskowej" jest to że jeżeli oprogramowanie pozwoli to możesz modulować podczas pracy czyli tworzyć np płaskorzeźby
. . . . . . . . .
.................
. . . . . . .
czyli zagęszczając błyski do materiału dotrze więcej mocniejszego "światła" co się przełoży na wydajność np cięcia - jakość krawędzi grawerowania (im głębiej tym bardziej widoczne). Dodatkowym atutem pracy "błyskowej" jest to że jeżeli oprogramowanie pozwoli to możesz modulować podczas pracy czyli tworzyć np płaskorzeźby

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
-
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Kolego o ile masz na myśli wydruk obrazka w rozdzielczości x ppi na drukarce y dpi
to się zgodzę, ale obraz zostanie interpolowany. W przypadku laserów, tuby RF, pojęcie ppi określa ilość impulsów (pojedynczych strzałów) przypadających na 1 cal długości lini
i właśnie ppi dotyczy parametru drukowania a nie wyświetlania
to się zgodzę, ale obraz zostanie interpolowany. W przypadku laserów, tuby RF, pojęcie ppi określa ilość impulsów (pojedynczych strzałów) przypadających na 1 cal długości lini
i właśnie ppi dotyczy parametru drukowania a nie wyświetlania
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 300 ::.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 100 R ::.
.:: FREZARKA INFOTEC 330G ::.
----------------------------------------------
ZAPRASZAM NA BLOGA
http://lasertrotec.blogspot.com
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 100 R ::.
.:: FREZARKA INFOTEC 330G ::.
----------------------------------------------
ZAPRASZAM NA BLOGA
http://lasertrotec.blogspot.com