Temat oklepany. Wybór dobrej MMA, czy tańszej MMA z TIG.

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Qhta
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Post napisał: Qhta » 03 maja 2013, 13:37

Jak juz pisałem bardziej jesteśmy nastawieni na mma, tigiem będzie sporadycznie spawane jakieś uszkodzenia sprzętów , czy drobne naprawy elementów z nierdzewki a elektrodą będzie spawane o wiele więcej. Ta spawarka jest nastawiona na tig poza tym przekracza nasz budżet :) Mimo wszystko dzięki za zainteresowanie

Tagi:

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Mat3ys » 03 maja 2013, 14:58

Posiadam spawarkę dedry model desi 201. Spawarka ciągnie u mnie elektrodę 3,2 sporadycznie 4,0. Mam ją z rok i jak na razie żadnych kłopotów. Spawa się naprawdę super. Model Desti jest z tigiem.

Qhta
Posty w temacie: 3

Post napisał: Qhta » 04 maja 2013, 12:18

Boli w niej troszkę to ze nie ma pulsu:( słyszałem że jest to podstawa przy tigach...

acetylenek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: acetylenek » 04 maja 2013, 23:51

Ja w mojej spawarce mam wszystkie bajery ale nie powiedziałbym żeby puls był podstawowym. Puls się przydaje jak go nie ma też się da spawać bardzo dobrze. HF - zajarzenie bezstykowe jest wg. mnie bardzo przydatne ale jak ktoś chcę tigiem spawać dwa razy w roku to nie jest to potrzebne. Rampa na początku i na końcu jest bardzo przydatną funkcją i praktycznie zawsze używam (do zalewania końcowego krateru).

Czasem wykorzystuje rampę prądu do regulacji prądu w locie. Po naciśnięciu przycisku prąd rośnie po osiągnięciu prądu który mi pasuję puszczam przycisk prąd maleje jak zmaleje za bardzo włączam i znowu rośnie czyli PWM palcem.
Czas narastania i opadania ok 1s.

4t- używam rzadko ale to wynika ze specyfiki pracy (przy rurce aluminiowej fi 8 ze ścianką 1mm nie jest potrzebny)

Gdzieś czytałem że goście spawają cały dzień bez HF i nie muszą ostrzyć elektrody dotyczyło czarnej stali. Pewnie jak spawarka ma odpowiednie funkcje startu to tak nie rujnuje elektrody.

Generalnie polecam zakup sprzętu używanego renomowanych firm.

Spawarka MMA dająca prąd stały jest równocześnie spawarką tig choć nie musi się tak nazywać. Spawarka z napisem MMA TIG ale bez HF ma dodatkowo zawór do gazu i coś co nim steruje (jeszcze wyłączy prąd po puszczeniu przycisku). Równie dobrze okazjonalnie można sobie spawać z zaworkiem gazu na palniku a na koniec spawania oderwać szybkim ruchem palnik aby wygasić łuk. Jeśli by jeszcze przed tym skręcić prąd do minimum potencjometrem to byłoby b. dobrze.

Raczej bym nie liczył w chińskich spawarkach MMA na jakieś wodotryski i specjalizację w sensie że bez funkcji TIG będzie lepsza do elektrody otulonej.

przemyslaw2ar
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: przemyslaw2ar » 12 maja 2013, 11:40

Ja ostatnio kupiłem i przetestowałem Welder Fantasy Partner DC i jestem z niej bardzo zadowolony, spawałem nią już kwasiaka, miedz, oraz 6mm stal czarną i idzie pięknie
ma szereg ustawień jak czas narastania i opadania prądu,czas wypływu gazu przed i po spawaniu, oraz wiele innych ustawień.

Na MMA spawałem elektrodami 4mm przez ok 30min bez przerwy i nie załączył się termik a na pochwałę zasługuje nastawny Hot start i Arc Force co zapobiega przyklejaniu jak i nadmiernemu przepalaniu (przy odpowiednich ustawieniach)

Naprawdę jak na razie jestem bardzo zadowolony a nadmienienie że spawarka pracuje w firmie

Tego Shermana AC z pierwszego linku unikał bym jak ognia (miałem na testy)
Dobra spawarka AC to wydatek min. 5tyś

KS2507
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: KS2507 » 22 maja 2013, 21:57

Od ok roku posiadam spawarkę DEDRA DESTI303P,spawam głównie tigiem zwróciła się już kilkadziesiąt razy.

Ma takie opcje jak.

-Pulse
-Anti Stick
-Hot Start
-HF
-Arc Force
-Opóźnienie wypływu gazu
- Regulowany stopień opadania napięcia po zakączeniu spawania

Opcji puls nie używam,a czasami spawam rurki o grubości 0.30mm.

Szczerze polecam.
Załączniki
rxroopn.jpg
rxroopn.jpg (49.31 KiB) Przejrzano 1480 razy

Pawel Pawlicki

Post napisał: Pawel Pawlicki » 06 cze 2013, 23:47

Qhta pisze:Ok odświeżę troszkę ten temat:) Jestem bardzo początkującym spawaczem i wraz z tatuśkiem rozebraliśmy starą wirówkę stojącą w kącie jego warsztatu i po sprzedaniu wszystkiego uzyskaliśmy kwotę 900zł(możemy ją powiększyć maksymalnie do 1200) . Za tę kwotę planujemy zakupic małą zgrabną spawareczkę inwertorową. Głownie zależy nam na spawaniu MMA, TIG będzie może użyty 2x w roku. Po przeglądnięciu waszego forum doszedłem do wniosku ze zakup spawarki dwu funkcyjnej jest w sam raz dla nas. Pytanie tylko jakiej. W okolicy mamy sklep i serwis który oferuje nam wszystko z tej strony
http://www.technika.krakow.pl/index.php ... g&k_id=192

Ja natomiast po przeglądnięciu allegro wybrałem 2 urządzenia :
SHERMAN TIG 181P

PIROTEC SIT301/1

Ojcu zależy na bezproblemowej gwarancji i serwisie jaki oferują w sklepie, mi zależy na wyduszeniu z tej kwoty wszystkiego co możliwe.
I tu zwracam się do was :) doświadczeni, zaprawieni w boju spawacze i forumowicze o pomoc w tym jakże trudnym wyborze :)
Ten Pirotec to naprawdę bardzo porządna spawarka jak się nie spawa więcej jak 130-150A. Tig jest też całkiem użyteczny. Mam ją od jakichś dwu lat i bezproblemowo przepracowała setki godzin. Przy spawaniu elektrodami 5 mm jest już trochę kłopotu: 30-40 minut ciągłej pracy i się nieco grzeje. Do małego warsztatu albo do domu jest idealna.
Wszyscy jesteśmy bardzo dojrzali dopóki ktoś nie przyniesie folii bąbelkowej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”