Edgecam - nie zaznacza krawędzi
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Edgecam - nie zaznacza krawędzi
Witam,
Zainstalowałem Edgecam 2012 R2 w wersji studenckiej na Windows 7 i mam pewien problem. Po otworzeniu w Edgecamie pliku z SolidWorks 2012, nie można zaznaczyć krawędzi w modelu w celu znalezienia zakresu 2D jako profilu.
Jak można to naprawić?
Pozdrawiam
Zainstalowałem Edgecam 2012 R2 w wersji studenckiej na Windows 7 i mam pewien problem. Po otworzeniu w Edgecamie pliku z SolidWorks 2012, nie można zaznaczyć krawędzi w modelu w celu znalezienia zakresu 2D jako profilu.
Jak można to naprawić?
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
-
- Posty w temacie: 5
Pozwólcie, że się podepnę pod pytanie. U mnie z kolei opcja "Geometria z krawędzi" i jej podobne, jak również "Cechy" są nieaktywne podczas pracy z plikiem typu .stl. Jak w takim przypadku tworzyć zakresy obróbki? Plik .stl to najczęściej płaskorzeźba o nieregolarnych kształtach, bardzo trudna do obrysowania liniami "na piechotę". Korzystam z EdgeCama 2012 R1.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Posty w temacie: 4
wrzuc plik to sprawdze u siebie. napisz jaka masz karte graficzna, moze to byc kwestia sterownikow
pozdrawiam
lisek
pozdrawiam
lisek
Codziennie uczę się czegoś nowego 
podziękowania dla wszystkich
Każde parametry są idealne, czasami tylko narzędzia są mało wytrzymale
Każdy wymiar da sie osiągnąć, czasami wystarczy docisnąć mocniej urządzenie pomiarowe

podziękowania dla wszystkich
Każde parametry są idealne, czasami tylko narzędzia są mało wytrzymale

Każdy wymiar da sie osiągnąć, czasami wystarczy docisnąć mocniej urządzenie pomiarowe

-
Witam
Dziękuję za odpowiedź. Załączam przykładowy plik STL. Co do karty graficznej to trudno powiedzieć, ponieważ pracuję na laptopie. Sprawdzane na różnych laptopach, ale na przykład ten z którego teraz piszę ma w środku Intel(R) HD Graphics 4000. Po prostuwymienione wyżej popcje są nieaktywne; nie można ich wybrać.
Pozdrawiam i czekam na wieści.
Jerzy
Dziękuję za odpowiedź. Załączam przykładowy plik STL. Co do karty graficznej to trudno powiedzieć, ponieważ pracuję na laptopie. Sprawdzane na różnych laptopach, ale na przykład ten z którego teraz piszę ma w środku Intel(R) HD Graphics 4000. Po prostuwymienione wyżej popcje są nieaktywne; nie można ich wybrać.
Pozdrawiam i czekam na wieści.
Jerzy
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Podczas pracy z plikiem stl nie możliwe jest pobieranie Geometrii z krawędzi jak również Cech ponieważ format Stl to plik geometrii powierzchni w przestrzeni trójwymiarowej, każda powierzchnia podzielona jest na szereg małych trójkątów, a następnie każdy wierzchołek trójkąta opisany jest przez 3 punkty reprezentujące ich położenie względem osi współrzędnych.Można wykonywać obróbkę na pliku stl ale zakresy trzeba tworzyć samemu wrysowując geometrie z lini punktów itp.
Pozdrawiam!
-