Gwintownik calowy, czy trzeba przeliczac na mm?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Gwintownik calowy, czy trzeba przeliczac na mm?
Czesc, będę musiał użyć gwintownika 1/4 20unc, czy muszę przeliczyć to na mm? g84 (przykładowo , s100 f127) czy jest możliwość użycia jakiegoś gkodu bez przeliczania ?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Gwintownik calowy, czy trzeba przeliczac na mm?
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Wydaje mi się, że pytanie ma dużo szerszy charakter... chodzi o możliwość mieszania w jednym programie, a nawet w jednej linii programu, jednostek imperialnych z metrycznymi. W takiej sytuacji odpowiedź jest któtka - nie da się, można albo programować w calach, albo w milimetrach. Ba, powiem więcej, znam tylko jedno sterowanie (HH), które pozwala w jednej linii na mieszanie programowania bezwzględnego z przyrostowym (choć tu moje informacje mogą być nieaktualne, z Sinumerikiem i Fanucem miałem do czynienia ponad 15 lat temu).
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
No to masz nieaktualne i błędne dane (przynajmniej jeśli chodzi o wymiarowanie absolutne i przyrostowe). Oczywiście wymiarowanie metryczne i imperialne nie miesza się z założenia w dokumentacji, ale skoki TPI definiuje się w gwintach jak najbardziej. Przypuszczalnie w nakładce w HAASie też nie byłoby z tym problemu, tylko przy "ręcznym" definiowaniu cyklu będzie ten problem.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!