Gdzie zdobyć gitarę i koła zmianowe do TSA 16?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Gdzie zdobyć gitarę i koła zmianowe do TSA 16?
Dzień dobry wszystkim użytkownikom forum!
W obróbce metali jestem zupełnie początkujący. Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem tokarki TSA 16 (na zdjęciu częściowo rozebrana w celu wykonania konserwacji). Maszyna jest z 1959, zbudowana w Zakładach Metalowych Wrocław-Pilczyce. Niestety, brakuje jej gitary i kół zmianowych.
Bardzo proszę o sugestie, gdzie można te części zdobyć? Czy wogóle jest to możliwe?
Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Pozdrawiam
Jarek
W obróbce metali jestem zupełnie początkujący. Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem tokarki TSA 16 (na zdjęciu częściowo rozebrana w celu wykonania konserwacji). Maszyna jest z 1959, zbudowana w Zakładach Metalowych Wrocław-Pilczyce. Niestety, brakuje jej gitary i kół zmianowych.
Bardzo proszę o sugestie, gdzie można te części zdobyć? Czy wogóle jest to możliwe?
Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Pozdrawiam
Jarek
- Załączniki
-
- TSA16m.jpg (42.02 KiB) Przejrzano 3361 razy
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Ostała mi się w spadku. Mam pomysł na jej wykorzystanie, więc sprzedać nie chcę. Usiłuję za to skompletować brakujące elementy.wilk pisze:Ile za nią dałeś?
Nie odsprzedasz?
Nie masz dojść do jakichś tanich tokarek stołowych?
Ze sprzedającym na Allegro rozmawiałem. Akurat gitary i kół zmianowych nie ma.Zbych07 pisze:W ubiegłym miesiącu było nieco części do takiej maszynki na Allegro

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
mozna by wykorzystac ta gitare od tsb 20 ale by bylo duzo przerobek. jesli nie miales nigdy doczynienia z takimi maszynkami to nieradze. no chyba ze czujesz sie na silach to na poczaek trzeba by sprawdzic wymiary skok sruby pociagowej itp.
tak przy okzaji ma ktos moze kolo zebate o 68 zebach? chetnie bym kupil.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
A nie lepiej z prawej strony śruby założyć silnik krokowy i jakiś sterownik , i masz czysty bajer . Pozbywasz się chałasu wszystkich kół zębatych . Ja tak mam zrobione i posuw automatyczny możesz ustawić jaki chcesz , a do gwintowania doświadczalnie rysujesz gwint , a i tak z biegiem czasu zrobisz CNC , nie trzeba dużych nakładów a tokarka jest bardzo wdzięczna do przeróbki . Jak skończe to dam fotki.
[ Dodano: 2008-04-29, 07:39 ]
Zapomniałem o czujniku na wrzeciono który synchronizuje ruch śruby z wrzecionem . Zwykła jakaś fotokomórka .
[ Dodano: 2008-04-29, 07:39 ]
Zapomniałem o czujniku na wrzeciono który synchronizuje ruch śruby z wrzecionem . Zwykła jakaś fotokomórka .
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Nie zgadzam się że zwykła fotokomórka. Ja zastosowałem czujnik ksera ale z formowaniem sygnału (a przebadałem sporo czujników) nadaje się taki który ma trzy wyprowadzenia , plus masa i wyjście -zazwyczaj po przesłonięciu jest na nim logiczne zero. Mam takie czujniki jako krańcówki podłączone pod płytę główną Ottopa i działają rewelacyjnie , bazowanie maszyny Tsa-16 jest co do pół kroku silnika . Co do gwintu to robiłem próby ze skokiem max. 1.5mm.Zwykła jakaś fotokomórka .
postaram się dziś wieczorem wrzucić filmik z gwintowaniem na chomika.
Gildemeister GDM42\4A
Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC
Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC