Chodzi tu o wykonanie sit do blokformy - do produkcji bloków styropianowych. Sita mają łączną powierzchnię około 16m2, a otwory są co 1cm.
Rozmawiałem z producentami takich urządzeń i wszyscy mówią że jeśli w formie są sita to nie opłaca się zlecać na lasery czy waterjety bo cena usługi jest zaj..... wysoka. I mają rację. Dostałem kilka ofert gdzie najtańsza to było chyba 2600zł netto/m2, bez materiału. Jak to pomnożę przez 16 to wyjdzie kwota za którą mogę zatrudnić armię ludzi, dam każdemu 3 wiertarki za 80zł paczkę wierteł i wyjdzie 10 razy taniej. Tyle że sita z otworami walcowymi mają same wady, a największą jest zatykanie się otworów. U nas w zakładzie jak trzeba wyczyścić formę to przychodzą wszyscy pracownicy zakładu siadają z gwoździkami i przez cały weekend stukają jak jacyś rzeźbiarze. Koszt czyszczenia jest ogromny jak na tak głupie zajęcie. Niestety spieczonego polistyrenu nie da się tak łatwo rozpuścić by czyszczenie mogło się odbyć na drodze reakcji chemicznej. Już niejeden chemik stracił zęby na tym gównie. Najmocniejsze karchery czyszczą najwyżej 1/5 otworów. Ostatnio były u nas firmy co czyszczą "wszystko" przy pomocy suchego lodu. Przez telefon mówili, że na pewno sobie poradzą, a gdy przyszło do sprawdzenia w praktyce to polegli na całej linii, niezależnie od zastosowanego sprzętu.
Pomyślałem więc, że skoro trzeba wiercić to trzeba robić od razu otwory stożkowe, które oczyści porządny karcher.
Jeśli więc jest tu ktoś kto podjąłby się wywiercenia tych 160tys otworów na ploterze cnc lub innej maszynie za przyzwoitą cenę to czekam na ofertę. A jak się nikt nie znajdzie, a uda się opracować jakąś sprytną metodę na stożki to idzie zima, pracownicy styropianowni i tak się zimą nudzą więc będą wiercić.