Nie chcę zaśmiecać Waszego forum głupimi pytaniami, ale jestem głodny wiedzy, mam nadzieję że, znajdzie się ktoś chętny mi pomóc.
Od razu mówię (piszę) iż jestem naprawdę laikiem w tej dziedzinie, więc bardzo proszę o wyrozumiałość...
Jestem po technikum informatycznym, aktualnie uczę się na drugim roku programowania (głównie C++). Pracuje jako operator CNC (czytaj: podajnik).
Pracuję na tokarce Hyundai HiT-160, komputer (jeśli się nie mylę) to Fanuc OI-T Series, wcześniej pracowałem na frezarkach Heller (nie pamiętam danych tylko pamiętam datę produkcji - 1987 !). Bardzo mi przypadła ta praca do gustu, ale nie chcę być wyciągarką-wkładarką-suwmiarką. W związku z tym mam kilka pytań do szanownych prawdziwych operatorów.
Mianowicie:
1) Proszę o jakąś lekturę dla "zielonych z ambicjami".
2) Jestem na kierunku programowania, więc rozumiem (mniej więcej) poszczególne linijki programu, lecz niestety nie potrafię znaleźć listę (jeśli się nie mylę to są modulanty, lub modulatory) funkcji. Chodzi mi o np: G40 (jeśli się nie mylę to faza), R (promień), M (znam tylko M3, M4). Bardzo bym prosił o jakąś listę... lub link.
3) Główne pytanie: czy każda obrabiarka sterowna numerycznie reaguje tak samo na poszczególne instrukcje ? (Chodzi o to czy każda obrabiarka zareaguje na instrukcję na przykład M3 tak samo ?) Czy to zależy od komputera ? Czy SINUMERIK, FANUC, i MAZAK identycznie odbierają instrukcję ?
4) Znam się na AutoCAD, lecz na CAM nie (ale widzę podobieństwo). Czy taki program musi być pisany np: w AlphaCAM ? Nie może być w notatniku, skoro to i tak jest pisanie linijka po linijce ? Wygląda na łatwiejsze niż HTML (oczywiście mogę być w błędzie).
5) Chciałem się zapisać na kurs... ale czy warto ? Za 2500 zł ? W moim mieście ? Gdzie CNC, to czarna magia. Sami tokarze (manualne obrabiarki), mówią że nie potrafią na "tym czymś" pracować, a na tokarce manualnej wytoczą sześcian ? Gdzie tu logika ?
W razie jakichkolwiek wpadek z mojej strony przepraszam, nie chciałem nikogo urazić.
Prosiłbym bardzo o pomoc, w razie czego pół litra będzie

P.S. Przydałby mi się typowy "internetowy" GURU od CNC... (pozostawcie to bez komentarza... miłość przez internet istnieje, tym bardziej GURU).
Pozdrawiam. I dziękuję