pitsky pisze: ↑31 mar 2019, 09:02
Nie patrz nawet na takie ulepy.
W takich pieniądzach kupisz fabryczne centrum cnc do drewna z lat 90.
Witam
Za 12 tysięcy centrum cnc do drewna? Nie wiem czy to możliwe nawet na takie z lat 90 - chyba takie zajeżdżone. Raczej powinieneś sam zagłębić się w temat i zacząć budowę. Wiele podzespołów z tej maszyny można kupić nawet tu na forum. Ale nie myśl, że jak sam zaczniesz budować to zrobisz to za 12 tysięcy. Czy to frezarka z lat 90 czy z 2019 roku to obie muszą mieć kilka wspólnych rzeczy: sztywność i brak luzów. Jeżeli żadna z nich tego nie posiada to jest zwykły złom. A trzecim punktem jest serwis takiego urządzenia. Chodzi o to abyś w przypadku awarii nie stał z "robotą" przez dwa miesiące.
Ta maszyna z linku może być przydatna dla Twoich potrzeb jeżeli jest w pełni sprawna. Ale to trzeba sprawdzić ponieważ brama jest zbudowana z profili aluminiowych. A nawet jeżeli brama jest zbudowana z profili aluminiowych te też można ją używać do frezowania drewna czy płyty jedynym warunkiem jest to, że nie można jej zbyt ostro "katować", np. trzeba zmniejszyć odległość miedzy rampami.
A tak jak kol.
Zienek wspomniał o "budowie" szaf na zamówienie to i tak trzeba przygotować pliki obróbkowe, chyba, że masz zamówienie na 20 sztuk takich samych szaf. Ja jeszcze nigdy nie spotkałem się tym abym wycinał elementy dla trzech takich samych szaf w ciągu miesiąca. Dlatego moim zdaniem bez sensu jest kupowanie takiej maszyny - lepiej jest kupić piłę. Do szaf o prostych kształtach piła jest bardziej ekonomiczna. A kolejną rozwiązaniem jest to, że do takich szaf w hurtowni zamawiasz już wszystkie elementy pocięte i oklejone - wystarczy tylko złożyć.
Ale kolejna sprawą jest to, że teraz w "modzie" są produkty z zaokrąglonymi kształtami np. fronty, szafy, czy szafki wiszące o frontach do szuflad nawet nie wspominam bo to rzecz oczywista. I tu niestety lub stety bez takiej frezarki raczej się nie obędziesz. Na tej z linku też można wycinać jeżeli spełnia warunki o których wcześniej pisałem.
Ale tu nie zgodzę się z kol.
Zienek, że pisanie programu dla takiej maszyn to zajmuje dużo czasu. Pisanie programu na wycinkę elementów do szafy to zajmuje około 10 minut. I teraz proponuje rozważyć i policzyć co Ci tak naprawdę będzie potrzebne. Jeżeli jednak zdecydujesz się na posiadanie frezarki i nie ważne czy z linku czy innej to możesz już produkować własne autorskie fronty, drzwi do szaf czy całych instalacji kuchennych i pokojowych.
I na koniec aby nabyć taką obrabiarkę to niestety trzeba pojechać w kilka osób i ją dokładnie obejrzeć oraz sprawdzić. Gadanie i opisy sprzedawców możesz między bajki włożyć.
robert