Jak rozpocząć przygodę z obsługą maszyn CNC
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Dziękuję. Ale widze że droga to kręta i długa. Ryzyko trochę duże. Bo pracę mam póki co ale chciałem się że tak powiem przebranżować. Skończyłem technikum mechaniczne ale nie czułem tematu i niewiele z niej wyniosłem. Chciałbym być dobrym frezerem który umie ustawić maszynę i ją zaprogramować. Wracając do tej szkoły to po latach perspektywy się zmieniają
. Tylko czy dla faceta po 30-ce z hakiem na naukę nie jest za późno.

Tagi:
-
- Posty w temacie: 1
POTRZEBNA POMOC
Witam,
pierwszy raz mam styczność z maszynami CNC. Czy ktoś może mi coś opowiedzieć o takich maszynach ( w skrócie, chociaż kilka zdań) :
BOBST -chyba do cięcia
Heidelberg,
Iberica?
Co to są za maszyny? Potrzebne pilne info Proszę też o kilka słów dotyczących frezarek i tokarek.
Za każdą pomoc będę wdzięczna. Niestety słabe są informacje w necie. Może ktoś coś z doświadczenia wie.
pierwszy raz mam styczność z maszynami CNC. Czy ktoś może mi coś opowiedzieć o takich maszynach ( w skrócie, chociaż kilka zdań) :
BOBST -chyba do cięcia
Heidelberg,
Iberica?
Co to są za maszyny? Potrzebne pilne info Proszę też o kilka słów dotyczących frezarek i tokarek.
Za każdą pomoc będę wdzięczna. Niestety słabe są informacje w necie. Może ktoś coś z doświadczenia wie.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: POTRZEBNA POMOC
Jak w "necie" nic nie ma to poszukaj moze w sieci? 
q

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: POTRZEBNA POMOC
To są maszyny głównie do zarabiania kasy.majawojcik1985 pisze: Co to są za maszyny? .... Może ktoś coś z doświadczenia wie.
10 lat obsługiwałem maszyny i nie wiedziałem, że to "CNC".
Wiedziałem tylko z doświadczenia, że kasę dają, nie tak bezpośrednio ale ...

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Zabawa z CNC jest jak wieczna nauka, można opanować sterowanie na jednej maszynie, idąc na inna maszynę z tym samym sterowaniem zaczynamy zabawę od nowaWZÓR pisze:Ja mam 46lat.Szymon82 pisze:... Tylko czy dla faceta po 30-ce z hakiem na naukę nie jest za późno.
Na CNC zacząłem się bawić w 2008r. i mam wrażenie , że ciągle się rozwijam.![]()
Mariusz.

Sam miałem pod sobą 4 frezarki z Siemens 850 przez 5 lat w środku nocy mogłem powiedzieć jakie ma funkcje i gdzie która boli. Po zmianie firmy miałem identyczną maszynę tylko sterowanie było Siemens 840 C niby to samo ale o 50% wiecej opcji do dyspozycji. I nauka zaczęła się na nowo.
Jeśli ma się jeszcze wolną rękę co do programowania oraz możliwość testowania nowych funkcji to maszyna jest lepsza niż komputer z najnowszymi grami.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Masz rację , ale ja zdolny jestem.Arias2 pisze:Zabawa z CNC jest jak wieczna nauka, można opanować sterowanie na jednej maszynie, idąc na inna maszynę z tym samym sterowaniem zaczynamy zabawę od nowaWZÓR pisze:Ja mam 46lat.Szymon82 pisze:... Tylko czy dla faceta po 30-ce z hakiem na naukę nie jest za późno.
Na CNC zacząłem się bawić w 2008r. i mam wrażenie , że ciągle się rozwijam.![]()
Mariusz.
Sam miałem pod sobą 4 frezarki z Siemens 850 przez 5 lat w środku nocy mogłem powiedzieć jakie ma funkcje i gdzie która boli. Po zmianie firmy miałem identyczną maszynę tylko sterowanie było Siemens 840 C niby to samo ale o 50% wiecej opcji do dyspozycji. I nauka zaczęła się na nowo. ....

Specjalizuję się w obrabiarkach Haas.
Na życzenie klienta (fucha była po godz.) musiałem stanąć przy tym wynalazku
http://sklep.cncprofi.com/frezarka-cnc-profi-713.html
...., obsługę opanowałem w 32 godz. , a z programowaniem nie było problemu - odpowiedni postprocesor był do dyspozycji.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Posty w temacie: 2
Ja mam pytanie, żeby nie zakładać nowego wątku o tym samym. Obecnie pracuję na magazynie, chcę zarobić na jakiś kurs cnc i próbować sił, ale z tego co doczytałem lepiej nie robić kursu i polatać po zakładach i popytać. Jestem po technikum budowlanym, więc ciężko z obróbką skrawaniem, potrafię posługiwać się suwmiarką, rysnuku w askonometrii, izometrii potrafię odczytać, rzutować też potrafię, więc z rysunkiem technicznym tak źle nie stoję. Mam 21 lat i studia na razie sobie odpuszczę, gdyż wszyscy na te studia idą i powoli w Polsce zaczyna brakować fachowców, więc myślę, że próbować jako zwykły guzikowy to nie taki głupi pomysł. Czy idę w dobrym kierunku, czy mam jakieś szanse na zdobycie pracy na cnc?