Dziękuję za radę

.
Silnik wybieram jeden z tych dwóch co pokazałem. Jak będzie dostępny ten 4Nm bez osi tylniej to go wezmę , jak nie to wezmę ten 3.1Nm z osią tylnią. Kręcić to już mówiłem nie wiem czy mnie ktoś tutaj rozumie ? Przy kręceniu przełączył bym na kondensatory które by odebrały tą moc, z takim kręceniem nie powinno się nic złego stać, ale zawsze lepiej zachować ostrożność , bo elektronika jak to upanie zauważył może "ześwirować" jak nie ma zabezpieczeń

tylko nie wiem , czy wy wiecie ale jak silnik hamuje to właśnie oddaje tą moc hamowania do układu zasilania sterownika i ładuje te kondensatory które powinny być za zasilaczem , dobiera się 1000uF na 1A zasilania, w moim przypadku dał bym coś koło 15 000uF na 50V

.
Nurtuje mnie jeszcze to napięcie zasilania tych sterowników bo producent podał 48V DC rozumiem że to jest napięcie piku co wytrzyma sterownik, więc powinno się według obliczenia doboru zasilania odjąć te 10% co daje 43,2V DC na zasilanie, czy takie napięcie będzie bezpieczne upanie , dawałeś może tyle czy max dałeś 42V DC ? Bo chcę wyciągnąć jak najlepszą dynamikę na nich , dlatego wolę dać większe napięcie ale też takie które nie ubije sterownika

.
Dioda wymaga 30mA by świeciła pełną mocą więc to nie jest dużo

. Silnik krokowy jak i każdy inny silnik to prądnica ale aby uzyskać dużą moc która co kolwiek może zasilić to trzeba dużych obrotów i ciągle kręcić nim a nie palcami delikatnie obracać, palcami to ja ledwo żaróweczkę byłem w stanie zaświecić

. Co do tego jak on to kręci jednym silnikiem drugi to muszę zobaczyć zaraz podepnę swoje małe silniczki i zobacze . No tak kręci się jeden drugim, ale tylko tym rozmagnesowanym jestem w stanie zakręcić

. Jak jest namagnesowany i twardo trzyma to tylko brumy słychać, prądu oczywiście nie da się zmierzyć nawet 0.1uA nie wyłapałem, może diodę podepnę na 30mA zobacze czy ruszy ją XD , ale zabawa

, tylko Panowie, taki prąd i takie napięcie nie ma prawa wyrządzić krzywdy sterownikowi, no chyba że ten większy 4Nm będzie więcej tego dawał XD .