Jaki silnik krokowy wybrać

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
daniel89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11
Posty: 50
Rejestracja: 22 lip 2016, 21:16
Lokalizacja: Ostrowiec

Jaki silnik krokowy wybrać

#1

Post napisał: daniel89 » 04 paź 2017, 18:19

Witam drogich forumowiczów,
Zrobiłem pierwszą amatorską maszynkę CNC i stoję przed wyborem silnika jednego z tych dwóch:
1) http://allegro.pl/show_item.php?item=6975683391
2) http://allegro.pl/silnik-krokowy-3-1nm- ... 35343.html

Sterownik będę miał ten: https://www.amazon.com/TB6600-0-2-5A-co ... B01N9G9X0T
Który z tych silników będzie lepszy do tego sterownika? Chcę amatorsko coś w aluminium wyfrezować jeśli to podoła na kresie 800W, do hobbystycznego raz na miesiąc wycięcia czegoś.



Tagi:


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3605
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: strikexp » 05 paź 2017, 01:13

Ten pierwszy JK60HS100-3008 ma lepsze parametry. Bo napięcie porównywalne ale moment znacznie większy.

A ten sterownik z linku to sobie daruj. Raz że na alegro jest poniżej 50zł np kupowałem tutaj http://allegro.pl/sterownik-silnika-kro ... 38774.html
A dwa że to ściema z tym prądem. Kupiłem ten silnik i sterownik, na sterowniku jest podane 4A w impulsie! I tylko 3,5A ciągłej mocy!
Do szybkich obrotów będzie potrzebne zasilanie "równoległe" więc ten sterownik jest za słaby. Ale może to nieistotne bo i tak nie da się do niego tak podłączyć silnika lub nie potrzebujesz szybko kręcić. Powinien się wypowiedzieć ktoś bardziej obeznany w temacie.


Autor tematu
daniel89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11
Posty: 50
Rejestracja: 22 lip 2016, 21:16
Lokalizacja: Ostrowiec

#3

Post napisał: daniel89 » 05 paź 2017, 07:35

Dzięki za odpowiedź. Sterownik co podałeś na czipie TB6600, pokazałeś ten słabszy do 4A, ja podałem ten mocniejszy do 5A który jest droższy . Ten do 5A ma możliwość ustawienia 4,2A do pracy ciągłej więc właśnie chciałem te 4,2A ustawić na jednym z tych silników w pracy równoległej jak dobrze zauważyłeś.

Jesteś pewien że ten pierwszy będzie lepszy do tego sterownika? Nie zawsze moment większy o 0,9Nm odzwierciedli dynamikę pracy, a widziałem już na necie maszynki CNC na 3,1Nm .


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#4

Post napisał: upanie » 05 paź 2017, 07:47

To nie jest ten sam sterownik co za50PLN. Na allegro te chodzą po prawie stówkę.
Sterownik ten można zasilać do42V i daje do4,5A.
Osobiście takich używam i bardzo fajnie działają. Mam też te tańsze i one padły bardzo szybko..
czilałt...


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3605
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#5

Post napisał: strikexp » 05 paź 2017, 08:50

No faktycznie TB6600 to nazwa ukłądu sterującego a nie samego sterownika. Mój błąd, bierz tamten co pokazywałeś do połączenia równoległego :razz:

Silniki mają tą samą indukcyjność więc raczej ten pierwszy jest lepszy. Bo różnica napięcia jest rzędu 5% a momentu jakieś 20%.


Autor tematu
daniel89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11
Posty: 50
Rejestracja: 22 lip 2016, 21:16
Lokalizacja: Ostrowiec

#6

Post napisał: daniel89 » 05 paź 2017, 09:03

Napięcie i prąd nie są takie same w obu? Też przydała by się charakterystyka pracy oby dwu ale nie mogłem znaleźć. Bo jak ten 4Nm nie będzie tak dynamiczny jak ten 3.1? Ktoś pisał na tym forum że mu krokowce 4Nm bucza i wolno działał a jak podpiał 3.1 to była płynna praca właśnie na tb6600. Więc sam nie wiem co o tym sądzić i te 4Nm to w jakim punkcie pracy osiąga niby. Takie kupowanie kota w worku raczej wolał bym uniknąć pytając doświadczonych i mądrych ludzi jak wy.


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#7

Post napisał: upanie » 05 paź 2017, 09:15

Te 4NM osiąga wtedy jak się wirnik nie obraca. Bo to jest to moment trzymający. Maleje wraz ze wzrostem obrotów.
Te silniki są bardzo podobne (napięcie prąd) więc brałbym 4NM.
Ten ktoś zamieniał nie tylko niutonometry ale też pewnie inne parametry silnika więc mu siadło.
czilałt...


Autor tematu
daniel89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11
Posty: 50
Rejestracja: 22 lip 2016, 21:16
Lokalizacja: Ostrowiec

#8

Post napisał: daniel89 » 05 paź 2017, 09:32

Ale myślisz że ta charakterystyka pracy oby dwu jest taka sama? Chodzi mi o ten spadek momentu wraz ze wzrostem prędkości czy np. W połowie który będzie miał wiekszą moc? I dynamika pracy jak się na obu rozkłada który jest szybszy? Mówisz że są bardzo podobne ale jednak się różnią czymś, gdzie widziałeś że różne napiecie znamionowe o to 5% jest? No i ten wał tylni w tym 3.1Nm czy nie jest przydatny jak na pierwszą maszynkę aby go ręcznie pokręcić jak kroki zgubi? Bo widziałem takie kołowrotki na tylni wał zakładali. Wiem że to najmniej ważne jest a liczy się jakość silnika ale czy na początek dam radę bez tego wału na tył aby wypozycjonować cnc?


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#9

Post napisał: upanie » 05 paź 2017, 09:43

Właściwie to w ogóle nie wolno kręcić silnikiem bo można rozwalić sterownik.
Pozycjonuje się programem sterującym. Tryb jog czy jak go tam zwał.
Co do silników to pewnie charakterystyka nie jest dokładnie taka sama. Zapytaj sprzedającego czy ma takowe.
Nie wiem jednak czy przy tak małych różnicach indukcyjności powinieneś się tym przejmować.
Inna sprawa czy 4NM Ci są potrzebne. 3.1 to już bardzo mocny silnik.
czilałt...


Autor tematu
daniel89
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11
Posty: 50
Rejestracja: 22 lip 2016, 21:16
Lokalizacja: Ostrowiec

#10

Post napisał: daniel89 » 05 paź 2017, 09:54

No w innym temacie jak pokazałem swoje dzieło i podałem że chce w aluminium wycinać to mi powiedział że 4Nm powinienem do takiej pracy brać. A z obrotami silnika to i tak sam wiesz że spadnie ta moc. Bede musiał napisać do sprzedawcy aby mi dali charakterystyki bo bez jaj aby tego nie mieli. Sterownika nie rozwala kręcąc po to si3 daje kondensatory przed zasilaniem aby zbierały prąd przy hamowaniu, a tutaj i tak bym kręcił przy wyłączonym zasilaniu. To dlaczego montują takie kołowrotki na tylną oś i potem sobie ustawiają pozycję jak to miało by coś uszkodzić? Do czego dawali by tylną oś aby tylko enkoder zasprzęglić? Z początku myślałem aby dać silnik 2-3Nm ale zastanowiłem się nad tym i miał rację bo do aluminium to dają konstruktorzy 3.1Nm , ale skoro cena podobna do tego 4Nm to się dlatego też nad nim zastanawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”