Producent stołów próżniowych
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Producent stołów próżniowych
Pomoże ktoś, poszukuje producenta stołów próżniowych, po namowie szefa jest zdecydowany wyłożyć troszkę kasy na tego typu kpl system. Stól ma być zamontowany na ploterze AXYZ wymiar jaki nas interesuje to: 1000 mm x 1000 mm. Obrabianie głównie PLX i aluminium.
Zaczynam przygodę.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Tak się podepnę.
Mam stolik 150x150cm no i problem z podciśnieniem żeby utrzymało elementy.
Teraz to nawet cała sklejka nie chce siedzieć a co dopiero w elementach.
Czy zakup odciągu trocin WENTYLATOR ODCIĄG POCHŁANIACZ TROCIN PYŁU 6800m3/h jest sensowny?
Kosztuje to 2200 zł i jak się nie sprawdzi to za bardzo nie mam co z tym zrobić.
Mam stolik 150x150cm no i problem z podciśnieniem żeby utrzymało elementy.
Teraz to nawet cała sklejka nie chce siedzieć a co dopiero w elementach.
Czy zakup odciągu trocin WENTYLATOR ODCIĄG POCHŁANIACZ TROCIN PYŁU 6800m3/h jest sensowny?
Kosztuje to 2200 zł i jak się nie sprawdzi to za bardzo nie mam co z tym zrobić.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Nie ma to sensu
Niestety takie rozwiązania sprawdzają się tylko przy dużych powierzchniach. Do małych elementów układ musi być szczelny a podciśnienie naprawdę duże (nie mylić z wydajnością pompy). Aby to uzyskać trzeba mieć odpowiedni stół umożliwiający zakładanie specjalnych matryc itd.
Dobrze zrobiony i przemyślany stół do zastosowań amatorsko hobbystycznych być do ogarnięcia dwu kilowatowym odkurzaczem (najlepiej z osobnym obiegiem chłodzenia aby go nie spalić
).
Pozdrawiam
FDSA

Dobrze zrobiony i przemyślany stół do zastosowań amatorsko hobbystycznych być do ogarnięcia dwu kilowatowym odkurzaczem (najlepiej z osobnym obiegiem chłodzenia aby go nie spalić

Pozdrawiam
FDSA
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
+ dobra pompa próżniowa.
Polecam firmy Busch - szukać te które osiągają prawie idealną próżnię czyli w okolicy -1 bara.
Np. 2 mbary ( co oznacza że brakuje 2 mbar do -1 bara
)
Ostatnio "trafiłem" na ebaju taką , która osiąga 0,5 mbar !, silnik 0, 75 kw , wydajność 10m3/h + możliwość chłodzenia wodą.
Polecam firmy Busch - szukać te które osiągają prawie idealną próżnię czyli w okolicy -1 bara.
Np. 2 mbary ( co oznacza że brakuje 2 mbar do -1 bara

Ostatnio "trafiłem" na ebaju taką , która osiąga 0,5 mbar !, silnik 0, 75 kw , wydajność 10m3/h + możliwość chłodzenia wodą.
-
Dokładnie, skoro (czytam mentalność szefa) urządzenie jest warte tyle ile waży 
Ja się w ogóle dziwię, że biedny warsztat mechaniczny próbuje kupić stół podciśnieniowy mając wszystkie narzędzia i możliwości żeby to prymitywne w budowie urządzenie wykonać.
Taki duży stół powinien być wielosekcyjny z osobnymi zaworami bo w przeciwnym razie do niczego się nie nada. Nie ma szczelności = nie ma trzymania.

Ja się w ogóle dziwię, że biedny warsztat mechaniczny próbuje kupić stół podciśnieniowy mając wszystkie narzędzia i możliwości żeby to prymitywne w budowie urządzenie wykonać.
Ja wym powiedział że koniecznie z osobnym chłodzeniem, bo się na pewno spaliFDSA pisze:Dobrze zrobiony i przemyślany stół do zastosowań amatorsko hobbystycznych być do ogarnięcia dwu kilowatowym odkurzaczem (najlepiej z osobnym obiegiem chłodzenia aby go nie spalić).

Taki duży stół powinien być wielosekcyjny z osobnymi zaworami bo w przeciwnym razie do niczego się nie nada. Nie ma szczelności = nie ma trzymania.