Witam planuje zakub lub zrobienie przystawki do szlifierki by móc ostrzyć noże tokarskie.
coś w tym stylu tylko by było tak wkręca nóż tokarski odpowiednio ustawiam kąty i resze to praca korbkami lub przesuwanie na łozyskach linowych.
Ewentualnie jakaś ostrzałka niedroga.
Czy ktoś robił taką przystaawke ? lub podzieli sie jakimiś linkami.
RomanJ4
Właśnie też o imadle myślałem nie jest aż takie drogie więc można by kupic i przerobić ale jeszcze poczekam może jeszcze ktoś jakiś pomysł podsunie.
JackSN pisze:Czy ta praca "korbkami" jest uzasadniona?
Mam na myśli jakość ostrza, czy też ostrzenia i takie tam? Pytam z ciekawości (nie z złośliwości):)
Tak wpisze se w google słowo Quadriplegic lub tetraplegik i taki człowiek uperuje frezarką, tokarką i tp. jeszcze spawania migiem nie opanowałem ale to kwesia czasu i pomysłowości Czasem pasja jest silniejsza od choroby
JackSN pisze:Czy ta praca "korbkami" jest uzasadniona?
Mam na myśli jakość ostrza, czy też ostrzenia i takie tam? Pytam z ciekawości (nie z złośliwości):)
Czasem, zazwyczaj wystarczy "ręczny" posuw i prosta, ustawialna podstawka
ale na pewno wygodne, za to do ostrzenia bardziej skomplikowanych, symetrycznych narzędzi typu frezy, wiertła itp, gdzie ściny, podcięcia, precyzyjne szlify są praktycznie niewykonalne "z ręki", posuw w dodatku skalowany, jest niezbędny.