przecinarka stolowa do metalu

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
pawulonken
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

przecinarka stolowa do metalu

Post napisał: pawulonken » 29 mar 2010, 20:29

W sumie to nie ma się czym chwalić ale pokażę co tam misie wymyśliło

Dziś wpadł mi do głowy taki pomysł żeby zamiast piłki do cięcia drzewa w takiej małej pilarce z marketu zamocować tarczę do cięcia metalu.
Potem pomyślałem co by wykorzystać jakieś prowadnice meblowe na ruchomy stolik, no i po powrocie z pracy do domu szybko pobiegłem do warsztatu.

Na początek zdjąłem oryginalny stolik potem wytrasowałem miejsca pod przykręcenie prowadnic no i wiertarka w rękę i do dzieła otworki mam, no to śrubki i prowadnice przykręcone.

Na ruchomym elemencie prowadnic przykręciłem kątownik aluminiowy do ułożenia ciętego materiału.

Pierwsze cięcie i sprawdzenie kątów wypadło pomyślnie.
To jest dopiero początek zabawy z tym ustrojstwem jeszcze zamocuję blachę na całe prowadnice, będzie taki większy stolik i drugi z prawej strony na materiał który będzie odcinany.
Obrazek

Szału niema w pomyśle jak i w szybkości cięcia ale zawsze coś i przyda mi się na pewno :mrgreen:

Tagi:

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lukadyop » 29 mar 2010, 21:21

Pomysł z cieciem na pilarce stołowej stary jak świat, z zastosowaniem prowadnic trochę lepszy, szczerze to dość praktyczne takie cięcie a Ty udoskonaliłeś to trochę, z pewnością pojawią się posty pseudo BHPowców o bezpieczeństwie. Pozdrawiam Fajny pomysł z prowadnicami :wink:

Autor tematu
pawulonken
Posty w temacie: 2

Post napisał: pawulonken » 29 mar 2010, 21:29

Więc uprzedzam BHPowców że będzie zamontowana osłona ta która była oryginalnie w zestawie także zagrożenie podobne do tego jak z zamontowana piłką do cięcia drzewa.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 29 mar 2010, 21:54

Są takie piły z prowadnicami wyposażone w tarcze diamentowe do cięcia glazury to sobie podejrzyj jak są wykonane. Stoją w marketach budowlanych.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 29 mar 2010, 21:55

Podczas cięcia powstaje sporo opiłków, które szybko zniszczą lub zablokują prowadnice. Jeśli przystawka ma umożliwiać cięcie pod różnymi kątami, to przydał by się kątomierz blokowany np. motylkiem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”