Najdokladniejsze umiejscowienie punktu zerowego
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Najdokladniejsze umiejscowienie punktu zerowego
Witam,
Post niektórzy mogą uznać za banalny.
Frezarka. Mam po obwodzie walka porobic zaglebienia frezem (ruch narzedzia do czola). Moje pytanie: jak najdokladniej ustalić punkt zerowy walka na frezarke? I gdzie on by miał być na obwodzie czy moze na środku.
Pozdrawiam
Post niektórzy mogą uznać za banalny.
Frezarka. Mam po obwodzie walka porobic zaglebienia frezem (ruch narzedzia do czola). Moje pytanie: jak najdokladniej ustalić punkt zerowy walka na frezarke? I gdzie on by miał być na obwodzie czy moze na środku.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Jeśli dobrze rozumiem wałek ustawiony pionowo? Zakłądając że chodzi o frezarkę bez CNC - słowo kluczowe to "centrykator" (https://www.google.at/search?q=centrica ... 20&bih=965) jeśli centrykatora brak - można "zaimprowizować" przy pomocy czujnika zegarowego np. typu "puppitast" (trzeba tylko koniecznie pamiętać żeby podczas namierzania nie uruchamiać frezarki
). Czujnik montujesz w uchwycie wrzeciona, naprowadzasz nad wałek tak żeby kulka jeździła po obwodzie wałka i tak długo poprawiasz pozycję aż odczyt wskaźnika będzie taki tam na całym obwodzie wałka - wrzeciono jest wtedy dokładnie nad środkiem wałka.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Zamontuj w miejsce narzędzia równy wałek, najlepiej szlifowany sprężysty pręcik stalowy.
Dojedź nim najpierw w X od obydwu stron, możliwie centralnie (na oko), używając szczelinomierza. Wylicz środek średnia arytmetyczną. Potem przejedź osią w mniej więcej wyliczony środek X i dojedź do wałka w Y z obydwu stron, i ponownie oblicz centrum Y. Gotowe.
Będziesz miał błąd nie większy a raczej mniejszy niż na czujniku zegarowym, bo czujnik zegarowy trzeba dodatkowo obracać aby wychylenie było wzdłuż promienia, a wałek pomiarowy jest idealnie pionowy zawsze. Kwestia wyczucia tego samego oporu na szczelinomierzu.
Dojedź nim najpierw w X od obydwu stron, możliwie centralnie (na oko), używając szczelinomierza. Wylicz środek średnia arytmetyczną. Potem przejedź osią w mniej więcej wyliczony środek X i dojedź do wałka w Y z obydwu stron, i ponownie oblicz centrum Y. Gotowe.
Będziesz miał błąd nie większy a raczej mniejszy niż na czujniku zegarowym, bo czujnik zegarowy trzeba dodatkowo obracać aby wychylenie było wzdłuż promienia, a wałek pomiarowy jest idealnie pionowy zawsze. Kwestia wyczucia tego samego oporu na szczelinomierzu.
-
- Posty w temacie: 2
Bez mierzenia , jesli posiadasz uchwyt tokarski . Do wrzeciona zakładasz jakikolwiek trzpień , uchwyt zaciskasz na trzpieniu i na koniec mocujesz uchwyt do stołu . Gotowe , masz wrzeciono dokładnie nad środkiem uchwytu .
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Dokładniej i bez uzależniania się od sposobu mocowania detalu będzie jednak czujnikiem jak kolega grg12 i apacz514 pisał . Ja tak ustawiam. W zależności od jakości czujnika i maszyny ,skoti pisze:Bez mierzenia , jesli posiadasz uchwyt tokarski . Do wrzeciona zakładasz jakikolwiek trzpień , uchwyt zaciskasz na trzpieniu i na koniec mocujesz uchwyt do stołu . Gotowe , masz wrzeciono dokładnie nad środkiem uchwytu .
poniżej setki można uzyskać.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
A skąd założenie, że uchwyt materiału jest samocentrujący?skoti pisze:Bez mierzenia , jesli posiadasz uchwyt tokarski . Do wrzeciona zakładasz jakikolwiek trzpień , uchwyt zaciskasz na trzpieniu i na koniec mocujesz uchwyt do stołu . Gotowe , masz wrzeciono dokładnie nad środkiem uchwytu .
I skąd założenie, że podczas mocowania nie wprowadzi się naprężenia, które natychmiast potem odpuści dając błąd bez problemu większy niż 0,1?
-
- Posty w temacie: 4
Bo pytający nie podał żadnych szczegółów - więc każdy odpowiadający może sobie zrobić dowolne założenia. Ja założyłem że pytający kolega ma do dyspozycji centrykator albo przynajmniej wskaźnik zegarowy i frezarkę z dostatecznie dużym prześwitem żeby go użyć.mc2kwacz pisze: A skąd założenie, że uchwyt materiału jest samocentrujący?
A teraz sobie założę że wałek jest zwyczajnie wetknięty na sztorc w imadło ale ma na tyle małą średnice że da się go złapać we wrzeciono - i wycentruje go z niezłą dokładnością sposobem skotiego. Im więcej różnych przykładów tym większe szanse że jakiś potrzebujący (niekoniecznie założyciel wątku) znajdzie dla siebie inspirację

-
- Posty w temacie: 2
A czemu nie ? Jeśli robi jedną sztukę to uchwyt może być byle jaki ale jeśli tych walków jest co najmniej kilka to najwygodniejszy i zapewniający powtarzalność mocowania jest uchwyt tokarski samocentrujący . Przy większej ilości można zrobić przyrząd na zasadzie dociskania walka do pryzmy .mc2kwacz pisze:A skąd założenie, że uchwyt materiału jest samocentrujący?

Bo jestem optymistą ?I skąd założenie, że podczas mocowania nie wprowadzi się naprężenia, które natychmiast potem odpuści dając błąd bez problemu większy niż 0,1?

Moj chomik