program do PLC
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Kiedyś programowałem PLC w MicroWin, była możliwość wgrywania i zgrania programu do/ze sterownika. Niestety nie pamiętam czy można było otwierać pliki z zewnątrz. A tak w ogóle to jaki jest format/rozszerzenie tego pliku i jakim programem został ściągnięty? Jest jeszcze jedna istotna sprawa, nie wiem czy czasem nie ma możliwości zabezpieczenia programu przez producenta (przeciwko edycji i np. późniejszemu kopiowaniu)
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
do sciagniecia plc uzywam programu pcin lub winpcin a rozszezenie to moge sobie zmieniacludas pisze:Kiedyś programowałem PLC w MicroWin, była możliwość wgrywania i zgrania programu do/ze sterownika. Niestety nie pamiętam czy można było otwierać pliki z zewnątrz. A tak w ogóle to jaki jest format/rozszerzenie tego pliku i jakim programem został ściągnięty? Jest jeszcze jedna istotna sprawa, nie wiem czy czasem nie ma możliwości zabezpieczenia programu przez producenta (przeciwko edycji i np. późniejszemu kopiowaniu)
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
ja poprsotu bum chcial miec taka mozliwosc ze po sciagnieciu i otwarci jakim pragramem bede widzial np plc w formie drzewa lub programu napisanego a w notatniku poprostu pokazuje smieci, moze taki program nie istnieje ?ludas pisze:No tak, ale format pliku pozostanie niezmieniony. Nie wiem czy przed wysłaniem do sterownika program jest kompilowany, czy wgywany jako swego rodzaju skrypt. A sprawdzałeś co widać w notatniku? Może nic nie trzeba robić...fido pisze:...rozszezenie to moge sobie zmieniac
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Nie no chyba jednak taki program istnieje. STEP 5 lub 7. Właśnie w tym oprogramowaniu PLC zmienia się w drzewka. Program umożliwia również bezpośrednią zabawę z PLC w maszynie.
Pozdrawiam Andrzej
http://www.ottop.republika.pl/
http://www.ottop.republika.pl/
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
sprboj zainstalowac ifix3.5 FANUC jest wersja studencka byc moze w nim bedziesz mogl cos zrobic jest to system scada obsugujacy plc w plc nie ma takowych schematow drzewka tylko drabinkowe stosuje sie je jako jedna z opcji programowania plc mozna tez w jezdyku zblizowny do asm lecz trzeba sie na tym znac systemy scada umozliwiaja zapis odczyt zawartosci pamieci plc oraz podglad w czesie pracy
nie wiem czy wymagana jest do tego dodatkwa karta mialem z tym doczyniania tylka na gotowym stanowisku na laboratirium w szkole a w szczegoly nie wnikalem
nie wiem czy wymagana jest do tego dodatkwa karta mialem z tym doczyniania tylka na gotowym stanowisku na laboratirium w szkole a w szczegoly nie wnikalem
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
sprobuj programu o nazwie SINUTRAIN. jest to program do nauki sinumerika na komputerze domowym. nie sprawdzalem ale powinien odczytywac programu z maszyny. mowiles ze w notatniku pokazuje smieci? ogolny wyglad programu powinien byc zachowany, te smieci pokazuje tylko tam gdzie masz cykle lub kontury... mam racje?
- Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Kontakt:
Witam!
Żeby dokładnie odpowiedziec na to pytanie trzeba wiedziec jaki to Sinumerik. Jeśli 840C to trzeba pakiet Step5, a jeśli Sinumerik 840D to trzeba Step7.
Dodatkowo trzeba powiedziec, że jeśli program PLC był sciągnięty za pomocą tzw. uruchomienia seryjnego jest on nie edytowalny i nie można go przeglądnc w żaden sposób. Tylko PLC ściągnięte przy pomocy oprogramowania narzędziowego jest do przeglądniecia lub ewentualnej korekcji. Niestety mamy do dyspozycji tylko kod, bez dodadków, czyli nazwy zmiennych czy komentarzy.
[ Dodano: 2006-02-26, 15:02 ]
Acha i jeszcze jedno,
Sinutrain jest tylko do nauki Sinumerika od strony technologicznej, tam nie ma obsługi PLC.
Żeby dokładnie odpowiedziec na to pytanie trzeba wiedziec jaki to Sinumerik. Jeśli 840C to trzeba pakiet Step5, a jeśli Sinumerik 840D to trzeba Step7.
Dodatkowo trzeba powiedziec, że jeśli program PLC był sciągnięty za pomocą tzw. uruchomienia seryjnego jest on nie edytowalny i nie można go przeglądnc w żaden sposób. Tylko PLC ściągnięte przy pomocy oprogramowania narzędziowego jest do przeglądniecia lub ewentualnej korekcji. Niestety mamy do dyspozycji tylko kod, bez dodadków, czyli nazwy zmiennych czy komentarzy.
[ Dodano: 2006-02-26, 15:02 ]
Acha i jeszcze jedno,
Sinutrain jest tylko do nauki Sinumerika od strony technologicznej, tam nie ma obsługi PLC.