witam
gelo
mam pytanie czy jeśli by zaszła koniczność to napisał byś PLC
do tokarki tur50sndc na PRONUMA i ile by coś takiego kosztowało
POZDRAWIAM
program do PLC
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Hej,
Moja dzialka to Sinumerik 810D i tutaj nie ma najmniejszego problemu.
Niestety PRONUM'a nie znam, ale poniewaz pracuje w FAT gdzie ten TUR50 byl produkowany ( i jest nadal tylko troche odmlodzony (TUR560/630MN) i z Sinumerikiem wlasnie), to zapytam kolegow, ktorzy mogliby ewentualnie pomoc.
Mam tez namiary do goscia, ktory teraz jest na emeryturze, ale prowadzi swoja dzialalnosc i z tego co wiem to bardzo dobrze zna sie na starszych TUR-ach.
Sprobuje sie jutro wszystkiego dowiedziec i dam znac...
pozdro...
Moja dzialka to Sinumerik 810D i tutaj nie ma najmniejszego problemu.
Niestety PRONUM'a nie znam, ale poniewaz pracuje w FAT gdzie ten TUR50 byl produkowany ( i jest nadal tylko troche odmlodzony (TUR560/630MN) i z Sinumerikiem wlasnie), to zapytam kolegow, ktorzy mogliby ewentualnie pomoc.
Mam tez namiary do goscia, ktory teraz jest na emeryturze, ale prowadzi swoja dzialalnosc i z tego co wiem to bardzo dobrze zna sie na starszych TUR-ach.
Sprobuje sie jutro wszystkiego dowiedziec i dam znac...
pozdro...
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
My raczej nie zajmujemy sie przerobka starszych maszyn. Jezeli juz to na wlasne potrzeby.
Jezeli chodzi o retrofit, to jest we Wroclawiu firma, w korej pracuja byli pracownicy FAT-u i sie tym zajmuja. Tam odsylamy klientow, ktorzy pytaja o takie rzeczy.
http://www.sukurs.wroc.pl/
Sam zobacz...
Ja raczej zapraszam do zapoznania sie z nowymi maszynkami
http://www.fathaco.com
Jezeli chodzi o serwis nowych maszynek, to juz ja jestem odpowiedzialny...
Gdyby w SUKURS odeslali cie z kwitkiem, albo chcieli za drogo, to daj znac. Jak juz wczesniej pisalem, pogadam z ludzmi, ktorzy w sprawie PRONUMA mogliby pomoc.
Pozdrawiam
Jezeli chodzi o retrofit, to jest we Wroclawiu firma, w korej pracuja byli pracownicy FAT-u i sie tym zajmuja. Tam odsylamy klientow, ktorzy pytaja o takie rzeczy.
http://www.sukurs.wroc.pl/
Sam zobacz...
Ja raczej zapraszam do zapoznania sie z nowymi maszynkami
http://www.fathaco.com
Jezeli chodzi o serwis nowych maszynek, to juz ja jestem odpowiedzialny...
Gdyby w SUKURS odeslali cie z kwitkiem, albo chcieli za drogo, to daj znac. Jak juz wczesniej pisalem, pogadam z ludzmi, ktorzy w sprawie PRONUMA mogliby pomoc.
Pozdrawiam
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Wracając do tematu.
Do edycji, wysyłania i pobierania programu PLC z Sinumerik 840D służy program Step 7. Generalnie Step 7 w wersji co najmniej 5.2 pozwala na otwieranie PLC z sterowników serii S7-200 i S7-300... a wcięc 810D, 840D.
Step 7 nie jest darmowy i stosunkowo drogi. Choć podobno jeżeli ktoś ma legalną licencje i ją nam udostepni można ją sklonować.
Starsze Sinumeriki obsługuje STEP5.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2006-12-03, 20:25 ]
[ Dodano: 2007-03-29, 23:22 ]
Nie bitów a bajtów
Pozdrawiam.
Do edycji, wysyłania i pobierania programu PLC z Sinumerik 840D służy program Step 7. Generalnie Step 7 w wersji co najmniej 5.2 pozwala na otwieranie PLC z sterowników serii S7-200 i S7-300... a wcięc 810D, 840D.
Step 7 nie jest darmowy i stosunkowo drogi. Choć podobno jeżeli ktoś ma legalną licencje i ją nam udostepni można ją sklonować.
Starsze Sinumeriki obsługuje STEP5.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2006-12-03, 20:25 ]
Tak naprawdę nie znam 3M, moją przygodę z CNC zacząłem od 840C, a obecnie 840D i z tego zakresu jestem w stanie coś powiedzieć, z napędów znam 611 w różnych wariantach o odmianach. Zajmowałem się też S7-300. Znam jeszcze takie dziwne sterowanie jak NUM 1060 (Francja).Rajmund76 pisze:witam, czym mozna podgladnac program ze sterownika sinumerik 3M? do transmisji danych wystarczy kabel szeregowy?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-03-29, 23:22 ]
gelo pisze:Dalej nie na temat.......
A te linijki oznaczaja
I. Brak sygnalu na wejsciu I7.1 uruchamia timer T68 na 4 sekundy
II. Tutaj jest porownanie dwoch bitow i w zaleznosci od zgodnosci ustawienie merkera M38.0
nara
Nie bitów a bajtów