Sinumeric 810 PCU20 a sieć
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Sinumeric 810 PCU20 a sieć
Witam wszystkich!
Jestem tu nowy i chciałbym na początek się przywitać.
Mam taki "mały" problemik:
Moja firma wzbogacia się ostatni o maszynę Bridgeport GX 1000 ze sterowaniem Sinumeric 810 wersja PCU20. Chciałem ten sprzęt podłączyć do sieci komputerowej (coby "nowoczesność w domu i zagrodzie" uskutecznić)
Rozłożyłem kabelki, opiąłem ładnie, przetestowałem, podłączyłem do karty sieciowej w sterowaniu. Został nabyty również stosowny programik szacownej firmy Siemens do komunikacji z ustrojstwem. Nazwy programu nie pomnę. Pingi do maszyny są, softkey został skonfigurowany, adres UNC komputera udostępniającego programy wprowadzony, użytkownicy skonfigurowani w sterowaniu i programiku. Juz było pięknie, programy w katalogu wrzucone - słowem cud, miód i orzeszki. Maszyna się zrestartowała, wstała i mruga raźno - naduszam zatem softkey z dumnym napisem SIEC a tu kupa! Komunikat w stylu "Brak uprawnień" się pokazał. Zdurniałem z lekka - zdążyłem już rozgłosić, że to dzisiaj jest TEN dzień. Nie wiem, co jeszcze mógłbym zrobić. Komputer udostępniający stoi na Wingrozie XP Pro z SP3. Czy jest możliwe, że w XP należy założyć usera takiego samego jak ten, który w maszynie jest zdefiniowany do połączenia? Przyszedł mi też do głowy firewall - może bestia wredna blokuje transmisję - jako, że to po TCP/IP idzie. Jest tam Kaspersky Anti-Virus 6.0 for Windows Workstation i pracuje w trybie "easy" - mógł wredniak zablokować port bez informowania - teraz mi do głowy przyszło.
Mam jeszcze parę pomysłów, ale może ktoś już to ćwiczył?
Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc
Pozdrawiam
Artur
Jestem tu nowy i chciałbym na początek się przywitać.
Mam taki "mały" problemik:
Moja firma wzbogacia się ostatni o maszynę Bridgeport GX 1000 ze sterowaniem Sinumeric 810 wersja PCU20. Chciałem ten sprzęt podłączyć do sieci komputerowej (coby "nowoczesność w domu i zagrodzie" uskutecznić)
Rozłożyłem kabelki, opiąłem ładnie, przetestowałem, podłączyłem do karty sieciowej w sterowaniu. Został nabyty również stosowny programik szacownej firmy Siemens do komunikacji z ustrojstwem. Nazwy programu nie pomnę. Pingi do maszyny są, softkey został skonfigurowany, adres UNC komputera udostępniającego programy wprowadzony, użytkownicy skonfigurowani w sterowaniu i programiku. Juz było pięknie, programy w katalogu wrzucone - słowem cud, miód i orzeszki. Maszyna się zrestartowała, wstała i mruga raźno - naduszam zatem softkey z dumnym napisem SIEC a tu kupa! Komunikat w stylu "Brak uprawnień" się pokazał. Zdurniałem z lekka - zdążyłem już rozgłosić, że to dzisiaj jest TEN dzień. Nie wiem, co jeszcze mógłbym zrobić. Komputer udostępniający stoi na Wingrozie XP Pro z SP3. Czy jest możliwe, że w XP należy założyć usera takiego samego jak ten, który w maszynie jest zdefiniowany do połączenia? Przyszedł mi też do głowy firewall - może bestia wredna blokuje transmisję - jako, że to po TCP/IP idzie. Jest tam Kaspersky Anti-Virus 6.0 for Windows Workstation i pracuje w trybie "easy" - mógł wredniak zablokować port bez informowania - teraz mi do głowy przyszło.
Mam jeszcze parę pomysłów, ale może ktoś już to ćwiczył?
Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc
Pozdrawiam
Artur
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Na pewno musisz zalozyc takiego samego uzytkownika i haslo na PC jak na maszynie. Proponuje podczas instalacji zostawic domyslnego uzytkownika (PCU20_USER)
Rozumiem, ze na maszynie ustawiles wszystkie konfiguracje w 'Logic drives' - Dysk logiczny'
W zalacznikach pliki jak konfigurowac siec na maszynie i na PC.
Czy wogole udalo ci sie chociaz raz nawiazac komunikacje?
Na pewno katalog, na ktorym bedziesz przechowywal pliki musi byc udostepniony
Winda i firewall raczej nie powinna byc powodem. Instalowalem "network managera' na WinXP SP2 i chodzilo bez problemu.
Czy mozesz mi powiedziec jakie sa wartosci ponizszych danych maszynowych?
9990
9509
9510
9511
9512
9513
To sa dane Display ( Set-up -> Machine data->Display)
Rozumiem, ze na maszynie ustawiles wszystkie konfiguracje w 'Logic drives' - Dysk logiczny'
W zalacznikach pliki jak konfigurowac siec na maszynie i na PC.
Czy wogole udalo ci sie chociaz raz nawiazac komunikacje?
Na pewno katalog, na ktorym bedziesz przechowywal pliki musi byc udostepniony
Winda i firewall raczej nie powinna byc powodem. Instalowalem "network managera' na WinXP SP2 i chodzilo bez problemu.
Czy mozesz mi powiedziec jakie sa wartosci ponizszych danych maszynowych?
9990
9509
9510
9511
9512
9513
To sa dane Display ( Set-up -> Machine data->Display)
- Załączniki
-
- 11_7_NetServer_ENG.pdf
- (97.38 KiB) Pobrany 2306 razy
-
- 11_7_Network_configuration_ENG.pdf
- (432.05 KiB) Pobrany 12084 razy
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Dzięki za odpowieź
Oczywiście, użytkownika i hasło jego miałem takie same.
Logic drives - zrobione mam.
Katalog mam udostępniony. W ramach testu utworzyłem jeszcze "HMI Specific Folders" - ale jak Murphy stwierdził - nie udało się tak samo
Pogrzebię w tych danych, które mi podałeś - tylko muszę się do maszyny dobrać.
Jak wyglądają te uprawnienia? 0 - najniższy, 7 - najwyższy zapewne?
Przed chwilą kolega mi doniósł, że z Tobą pisze o tym samym problemie (razem maszynę uruchamiamy)
- tylko, że ja od strony sieciowej a on - elektronik.
Pozdrowienia
Artur
Dodano: 2008-11-07, 09:54
No więc jest tak:
MD 9509 - 7
MD 9510 - 7
MD 9511 - 7
MD 9512 - 7
MD 9513 - 7
Nie znalazłem MD 9990
Ustawiłem w Server names adres komputera udostępniającego programy.
Po restarcie zadziałało bezbłędnie.
Wylogowałem się, zalogowałem użytkownika, który ma pracować - i kupa
Zalogowałem się powtórnie - i jeszcze większa kupa
Ustawiłem HMI Network Manager jako usługę - nie pomogło
W tym momencie zabrakło mi pomysłów
Aha - IP maszyny i IP komputera są zawsze takie same - nadawane przez UTM na podstawie adresu MAC.
Oprócz tego jeszcze jedna wątpliwość - komp ma wysyłać programy dla wszystkich maszyn w okolicy (w tej chwili 5 - a dojdzie jeszcze jedna). 4 z nich pójdą po RS-232/485
Ten GX 1000 z którym walczymy i jeszcze jedna maszyna (na razie się produkuje) pójdą po sieci.
Programy lądują w katalogu ...\OSN\%nazwa_maszyny% - żeby operatorom się nie myliło.
W związku z tym, myślę o ustawieniu w "HMI specific shared folder" katalogu GX1000 dla tej maszyny (by nie widziała pozostałych katalogów) - jak wtedy wpisać adres w Softkey? Miałem \\W1M\OSN - gdy OSN był współdzielony, ale jak wpisać ten "HMI specific shared folder"?
\\W1M\GX1000 ?
Pozdrawiam
Artur
Dodano: 2008-11-07, 10:42
No i koniec walki !
Nie wiem jak, ale ruszyło, serwer idzie jako usługa, łączy się i wszystko jest OK
Wielkie Dzięki za sugestie!
Oczywiście, użytkownika i hasło jego miałem takie same.
Logic drives - zrobione mam.
Katalog mam udostępniony. W ramach testu utworzyłem jeszcze "HMI Specific Folders" - ale jak Murphy stwierdził - nie udało się tak samo
Pogrzebię w tych danych, które mi podałeś - tylko muszę się do maszyny dobrać.
Jak wyglądają te uprawnienia? 0 - najniższy, 7 - najwyższy zapewne?
Przed chwilą kolega mi doniósł, że z Tobą pisze o tym samym problemie (razem maszynę uruchamiamy)

Pozdrowienia
Artur
Dodano: 2008-11-07, 09:54
No więc jest tak:
MD 9509 - 7
MD 9510 - 7
MD 9511 - 7
MD 9512 - 7
MD 9513 - 7
Nie znalazłem MD 9990
Ustawiłem w Server names adres komputera udostępniającego programy.
Po restarcie zadziałało bezbłędnie.
Wylogowałem się, zalogowałem użytkownika, który ma pracować - i kupa

Zalogowałem się powtórnie - i jeszcze większa kupa

Ustawiłem HMI Network Manager jako usługę - nie pomogło

W tym momencie zabrakło mi pomysłów
Aha - IP maszyny i IP komputera są zawsze takie same - nadawane przez UTM na podstawie adresu MAC.
Oprócz tego jeszcze jedna wątpliwość - komp ma wysyłać programy dla wszystkich maszyn w okolicy (w tej chwili 5 - a dojdzie jeszcze jedna). 4 z nich pójdą po RS-232/485
Ten GX 1000 z którym walczymy i jeszcze jedna maszyna (na razie się produkuje) pójdą po sieci.
Programy lądują w katalogu ...\OSN\%nazwa_maszyny% - żeby operatorom się nie myliło.
W związku z tym, myślę o ustawieniu w "HMI specific shared folder" katalogu GX1000 dla tej maszyny (by nie widziała pozostałych katalogów) - jak wtedy wpisać adres w Softkey? Miałem \\W1M\OSN - gdy OSN był współdzielony, ale jak wpisać ten "HMI specific shared folder"?
\\W1M\GX1000 ?
Pozdrawiam
Artur
Dodano: 2008-11-07, 10:42
No i koniec walki !
Nie wiem jak, ale ruszyło, serwer idzie jako usługa, łączy się i wszystko jest OK
Wielkie Dzięki za sugestie!
-
- Kontakt:
Mozesz sprobowac przekrecic kluczyk w pozycje 3
Dodatkowo Sinumerik posiada zestaw hasel ktore definiuja poziom dostepu:
CUSTOMER - poziom uzytkownika
EVENING - poziom serwisu, utrzymania ruchu
SUNRISE - poziom producenta
Jezeli nie wiesz jak podejzec parametry to lepiej ich nie podgladaj
bo przez przypadek mozesz niezle namieszac i moze juz nie byc odwrotu. Hasla sa jawne ale tylko dla tych ktorzy wiedza co robic.
Poza tym niektore dane maszynowe uruchamiaja co prawda pewne opcje dodatkowe, ale i tak potrzeban jest licencja zeby mozna ich bylo legalnie uzywac
Te i inne inforamcje znajdziesz w dokumentacji siemensa.
http://www.automation.siemens.com/docon ... &scope=all
Dodatkowo Sinumerik posiada zestaw hasel ktore definiuja poziom dostepu:
CUSTOMER - poziom uzytkownika
EVENING - poziom serwisu, utrzymania ruchu
SUNRISE - poziom producenta
Jezeli nie wiesz jak podejzec parametry to lepiej ich nie podgladaj

Poza tym niektore dane maszynowe uruchamiaja co prawda pewne opcje dodatkowe, ale i tak potrzeban jest licencja zeby mozna ich bylo legalnie uzywac

Te i inne inforamcje znajdziesz w dokumentacji siemensa.
http://www.automation.siemens.com/docon ... &scope=all
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
juz tłumacze o co mi konkretnie chodzi. sterownik steruje prasą rewolwerowa finnpower A5. Do przenoszenia programów używamy dyskietek i chcemy podłączyć pod kompa żeby przesyłać je przez siec. I jest tego typu problem ze maszyna i komp się widza ale nie widać na maszynie udostępnionych programów. Wszystko zrobiłem wg instrukcji i lipa. Najlepsze je to ze gość który przyjeżdża czasami z serwisu w ogóle nie chciał sie za to zabrac cały czas sie wykręcał.
udalo mi sie wejsc w te parametry i wszystkie maja 7. Co moge jeszcze zrobic zeby to zadzialało?
udalo mi sie wejsc w te parametry i wszystkie maja 7. Co moge jeszcze zrobic zeby to zadzialało?
-
- Kontakt:
A jak laczysz sie z maszyna? Masz network managera czy probujesz po prostu tak sobie wejsc przez explorera??
A tak poza tym, to przewidziane jest, ze to operator z maszyny pobiera sobie programy z PC i tylko on moze widziec katalog na PC gdzie umieszczone sa programy.
PC nie ma mozliwosci podejrzenia zawartosci katalogu maszyny.
A tak poza tym, to przewidziane jest, ze to operator z maszyny pobiera sobie programy z PC i tylko on moze widziec katalog na PC gdzie umieszczone sa programy.
PC nie ma mozliwosci podejrzenia zawartosci katalogu maszyny.

-
ja wiem ze tylko z maszyny moge podgladac i łącze sie przez HMI Embedded network menagera. W Message window po wcisinieciu na maszynie przycisku przypisanego do łączenia sie z kompem wyskakują komunikaty ze jest połączenie i ze czyta pliki z servera, ale na maszynie ze 2 minuty nic nie mozna zrobic tak jakby długo zczytywał a nastepnie pokazuje sie pole tylko z kursorem bez plików. W maszynie, tam na dole ,pokazuje dostepne miejsce na dysku i czasami pokazuje 0 a czasami 4GB. Kabel jest na 100% sprawny bo testowany na dwóch komputerach jednym z nich jest ten którego próbuje podłączyć do maszyny.
-
Witam ponownie. Miałem troche pilne pracy i nie było czasu pokombinowac i dzisiaj ponownie sie zabrałem za podłączanie. I dalej lipa, maszyna nie widzi plików udostępnionych w komputerze. Próbowałem na innym i jest to samo, przestawiałem ustawienia karty sieciowej i też nic. W message window wyskakuje cos takiego:
- Załączniki
-
- hmi (Custom).JPG (53.27 KiB) Przejrzano 1748 razy