POMOCY !! Sterowanie nie startuje POMOCY !!

Dyskusje na temat systemu Faunc
Awatar użytkownika

Autor tematu
kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

POMOCY !! Sterowanie nie startuje POMOCY !!

Post napisał: kostner » 10 wrz 2008, 20:07

Panowie chodzi o frezarke na Fanuc-u OM-C. Maszyna stala 4 miesiace bez pradu. Przed 4 miesiacami dzialala bez zarzutu, dzisiaj po podlaczeniu zasilania zero odzewu ze sterowania - ciemny ekran. Wszystko jest podlaczone oprocz powietrza, ale wydaje mi sie ze i tak powinna wstac i dac komunikat ze brak cisnienia. A ona milczy. Zauwazylem ze w PLC nie pali sie zadna dioda.

Cholera nie wiem co dalej robic :( Prosze o wasza pomoc !!

Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Tagi:

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: CNCRob » 10 wrz 2008, 20:25

a bateryjka w sterowaniu nie padla? czasem trzeba odpalac maszyne na postoju aby wlasnie ona sie podladowala...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 10 wrz 2008, 21:03

Jest duze prawdopodobienstwo ze padla ale i tak sterowanie powinno wstac i powiedziec chociaz: Dzien Dobry parametry poszly sie pasc dawaj nowe !! A nie czarny ekran i pipa :( Po podlaczeniu pradu na parametry caly czas idzie zasilanie i nie ma bata musi sie cos pokazac.

A tak btw skad wziac program do komunikacji z moim sterowaniem z poziomu PC ??

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 11 wrz 2008, 09:03

Objawy wskazują na bezpiecznik.
PLC powinno ożyć nawet jeśli procesor padł.
Jesteś w stanie ustalić czy monitor dostaje zasilanie? Czasem słychać pisk transformatora odchylania, pojawia się elektryczność statyczna na bańce kineskopu, czasem czuć ozon.
Możesz zrobić fotki sprzętu?

Awatar użytkownika

Autor tematu
kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 11 wrz 2008, 22:22

Dzieki Leoo jutro porobie fotki. Bezpieczniki sprawdzilem wszystkie w sterowaniu i wszystkie sa ok. Dzisiaj zauwazylem ze po wlaczeniu zasilania na plytce z paroma przekaznikami, malym trafem do ktorej jest podlaczony przycisk on na pulpicie zaczyna palic sie zielona dioda POWER. Po wcisnieciu przycisku on na pulpicie slychac jakis przekaznik i od razu na tej plytce zapala sie dioda ALARM ale PLC dalej milczy.

Ponadto zauwazylem ze po wyjsciu z trafa zasilajacego maszyne , napiecia 0-Faza ksztaltuja sie nastepujaco: 175, 90, 175 - pomiedzy fazami mam 220V i to juz mnie wogoole zaskoczylo i zszokowalo :(

[ Dodano: 2008-09-13, 15:41 ]
Panowie sterowanie wstalo !! okazalo sie ze jest gdzies zwarcie na jakims czujniku - odpialem go i teraz musze go zlokalizowac, ale sterowanie dziala . Nie mialo to nic wspolnego z zasilaniem :)

Ale pojawil sie nowy problem Blad 911 (High) Sterowanie nie reaguje wcale. Z tego co znalazlem w necie wynika ze posypala sie pamiec - czyli parametry itd ale znalazlem sposoob na usuniecie tego problemu. Zaraz cos zjem i lece na hale sprawdzic. Potem zdam relacje co i jak.

[ Dodano: 2008-09-13, 20:19 ]
Problem 911 tez juz zazegnany. Teraz tylko wgrac parametry, znalezc uszkodzony kabel, wymienic okladziny na osi X i wiory leca :) :mrgreen:

pittergda
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: pittergda » 29 kwie 2009, 11:32

Znalazlem na forum ten post o problemie z odpaleniem sterownia.

Mam podobny problem ze sterowaniem 0i-TC na tokarce.

Sterowanie calkowicie milczy.

Jedyna reakcja jest taka ze pali sie zielona dioda na pulpicie informujaca o zacilaniu maszyny.

Jak naciskam przycisk start sterowania to wlaczaja sie wentylatory na plycie glównej ale ekran jest czarny.

Jedyna oznaka życie to po naciśnięciu przycisku start systemu zapalają sie 4 zielone diody i jedna czerwona z kodem SFAIL.

Bezpieczniki na plycie są dobre

Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Z góry dziękuję.

kostner pisze:Dzieki Leoo jutro porobie fotki. Bezpieczniki sprawdzilem wszystkie w sterowaniu i wszystkie sa ok. Dzisiaj zauwazylem ze po wlaczeniu zasilania na plytce z paroma przekaznikami, malym trafem do ktorej jest podlaczony przycisk on na pulpicie zaczyna palic sie zielona dioda POWER. Po wcisnieciu przycisku on na pulpicie slychac jakis przekaznik i od razu na tej plytce zapala sie dioda ALARM ale PLC dalej milczy.

Ponadto zauwazylem ze po wyjsciu z trafa zasilajacego maszyne , napiecia 0-Faza ksztaltuja sie nastepujaco: 175, 90, 175 - pomiedzy fazami mam 220V i to juz mnie wogoole zaskoczylo i zszokowalo :(

[ Dodano: 2008-09-13, 15:41 ]
Panowie sterowanie wstalo !! okazalo sie ze jest gdzies zwarcie na jakims czujniku - odpialem go i teraz musze go zlokalizowac, ale sterowanie dziala . Nie mialo to nic wspolnego z zasilaniem :)

Ale pojawil sie nowy problem Blad 911 (High) Sterowanie nie reaguje wcale. Z tego co znalazlem w necie wynika ze posypala sie pamiec - czyli parametry itd ale znalazlem sposoob na usuniecie tego problemu. Zaraz cos zjem i lece na hale sprawdzic. Potem zdam relacje co i jak.

[ Dodano: 2008-09-13, 20:19 ]
Problem 911 tez juz zazegnany. Teraz tylko wgrac parametry, znalezc uszkodzony kabel, wymienic okladziny na osi X i wiory leca :) :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”