Arias2 pisze:A nie prościej napisać dla jednego mocowania (jeden pkt zerowy) komplet operacji, wtedy pkt zerowy dajesz pod LBL przy zakończeniu zaczytujesz kolejny LBL (pkt zerowy) dla kolejnego mocowania.
Mi wprowadzenie pkt zerowych zajmuje jakieś 5 minut razem z mocowaniem detali.
Arias2 to zależy wszystko od podstawowego kryterium - ilość detali do zrobienia. Jeżeli miałbym zrobić 5 czy 10 detali to nie byłoby problemu. Natomiast kiedy ilość sztuk wynosi od 200-800 przy 15 operacjach w jednym zamocowaniu tylko dla 3 zamocowań daje nam 45 zmian narzędzia, w jednym cyklu przy ok 5s dla wymiany narzędzia robi się prawie 4 min.
Idąc dalej tym tropem czas wymiany narzędzi dla 800 szt. wynosi 16,7h Twoim sposobem. Dla zamiany miejsca zerowego w poszczególnej operacji wychodzi 5,5h. Różnica jest znaczna, a to dla 3 mocowań tylko. Mnie ręczne przerobienie programu zajmuje jakieś 15-30min.
Rozwiązaniem byłoby zapisanie iteracji miejsc zerowych w etykiecie nadrzędnej i zapisanie danej operacji w etykietę podrzędną. Tylko właśnie nie wiem jak zrobić iteracje miejsc zerowych dla danej operacji.
Bardzo dziękuję za pomoc i próbę rozwiązania mojego problemu