Można także zastosować cykl 231 POWIERZCHNIA PROSTOLINIOWA, chyba najłatwiej, po uprzednim zgrubnym wybraniu, osobiście z niego nie korzystam bo na skosy mam 5 osi

Da się bez problemu. Stosując funkcje plane. Program pójdzie szybciej i powierzchnie lepsza. ostatnio mieliśmy do zrobienia fazki na detalu pod kątem 15 stopni. kostka z 4 stron. Można frez zamówić ale po co. 1 pochylenie B 4 przejazdy i 4 obroty C sprawa załatwiona.Loser pisze:W sumie pracowałem ok 2 lat na maszynie 3+2 i nie doszedłem do tego jak można coś takiego zaprogramować z ręki, dać się pewnie da tylko jak?
No fazę na kostce to wiem jak zrobić ale zrobienie takiej doniczki póki co jest dla mnie wielką niewiadomą, więc jak byś mógł wrzucić programik byłbym bardzo wdzięczny.rafglow pisze: Da się bez problemu. Stosując funkcje plane. Program pójdzie szybciej i powierzchnie lepsza. ostatnio mieliśmy do zrobienia fazki na detalu pod kątem 15 stopni. kostka z 4 stron. Można frez zamówić ale po co. 1 pochylenie B 4 przejazdy i 4 obroty C sprawa załatwiona.
Ok. Ale żeby nie było że sobie ułatwiam to kolega poda jakieś wymiary. I zauważy kolegaże to jest kontur w osi Y więc zakładamy że ścianki skrajne są prostopadłe a nie pochylone.Loser pisze:No fazę na kostce to wiem jak zrobić ale zrobienie takiej doniczki póki co jest dla mnie wielką niewiadomą, więc jak byś mógł wrzucić programik byłbym bardzo wdzięczny.rafglow pisze: Da się bez problemu. Stosując funkcje plane. Program pójdzie szybciej i powierzchnie lepsza. ostatnio mieliśmy do zrobienia fazki na detalu pod kątem 15 stopni. kostka z 4 stron. Można frez zamówić ale po co. 1 pochylenie B 4 przejazdy i 4 obroty C sprawa załatwiona.
Jeśli dobrze zrozumiałem temat to koledze który go założył chodziło o kanałek w osi Y o przekroju którym jest widoczny na rysunku kontur a nie kieszeń okrągłą o takim przekroju ale może się mylę.Loser pisze:No fazę na kostce to wiem jak zrobić ale zrobienie takiej doniczki póki co jest dla mnie wielką niewiadomą, więc jak byś mógł wrzucić programik byłbym bardzo wdzięczny.
no może być że faktycznie chciał korytko zamiast doniczkikris852 pisze:
Jeśli dobrze zrozumiałem temat to koledze który go założył chodziło o kanałek w osi Y o przekroju którym jest widoczny na rysunku kontur a nie kieszeń okrągłą o takim przekroju ale może się mylę.