Modernizacja warsztatu - sufit.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Modernizacja warsztatu - sufit.
Modernizuje swoje miejsce pracy podłoga , ściany ogarnięte został sufit. Chce przymocować go do konstrukcji dachu (zapewne będą potrzebne jakieś dodatkowe listwy/kantówki). Jaki materiał będzie najlżejszy , czy np. płyta OSB to dobry wybór ? .Nie ważna dla mnie jest strona wizualna , ma to spełniać swoje zadanie i już.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Modernizacja warsztatu - sufit.
Jak nie masz tego zamiaru rejestrować, jakiś odbiorów robić to osb.
Są jeszcze pilśniówki oklejane, ale one od wilgoci paczą się i wychodzą fale dunaju, jeśli nie są gęsto mocowane.
Słyszałem o warsztacie samochodowym (spaliny, odpalane silniki itp) i jakiś urząd stwierdził, że obicie ścian i sufitu płytą drewnopochodną (właśnie OSB bo tanio) jest niezgodne z przepisami P Poż.
Są jeszcze pilśniówki oklejane, ale one od wilgoci paczą się i wychodzą fale dunaju, jeśli nie są gęsto mocowane.
Słyszałem o warsztacie samochodowym (spaliny, odpalane silniki itp) i jakiś urząd stwierdził, że obicie ścian i sufitu płytą drewnopochodną (właśnie OSB bo tanio) jest niezgodne z przepisami P Poż.
-
Ja wczoraj widziałem całkiem ładny pożar płyty OSB która dosłownie zapłonęła od kawałka spoiny ze spawarki. Tak więc na ściany w warsztacie to się absolutnie nie nadaje, bo płonie jak zapałki.
Na sufit ewentualnie można by zamocować, ale z tego się sypie. Ogólnie raczej taki gównomateriał, co ładnie wygląda tylko na zdjęciu.
Ja bym ten dach obił blachą ocynkowaną, trapezową. Będzie ładnie wyglądało, i wytrzyma lata. Możesz na górę wrzucić styropian to będzie od razu ocieplone.
Zastanawia mnie tylko dlaczego konstrukcja tak dużego dachu jest robiona z drewna? Ja bym robił ze stali na tak długim odcinku.
Na sufit ewentualnie można by zamocować, ale z tego się sypie. Ogólnie raczej taki gównomateriał, co ładnie wygląda tylko na zdjęciu.
Ja bym ten dach obił blachą ocynkowaną, trapezową. Będzie ładnie wyglądało, i wytrzyma lata. Możesz na górę wrzucić styropian to będzie od razu ocieplone.
Zastanawia mnie tylko dlaczego konstrukcja tak dużego dachu jest robiona z drewna? Ja bym robił ze stali na tak długim odcinku.
-
Hmm Strikexp trzy pytania do Ciebie
1. jaką wytrzymałość ma drewno a jaką stal podczas pożaru
2. jaką wagę będzie miała taka sama konstrukcja o tej samej wytrzymałości z drewna a jaką ze stali
3. koszty wykonania w obu przypadkach
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Wiata która przerabiam ma ze 30 lat,tak kiedyś budowali.wazne aby materiał na sufit był Max lekki,nie wiem ile "udzwignie"konstrukcja dachu.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Jak nie zamierzasz nic wieszać to może od spodu zrób kratownice ze sznurka,żyłki czy tam drutu. Wrzuć na to wełnę mineralną, od spodu zaciągnij na to folię paroizolacyjną najlepiej taką ala aluminiową żeby było też jaśniej i jest też wytrzymalsza. Będzie i lekko i cieplej za razem. Wełna jest też materiałem nie palnym więc do warsztatu powinna sie nadać. Później mógł byś na to coś nakręcić albo nie, srebrny sufit to też dużo więcej światła w starej szopie 

Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
blasterpl pisze:Wiata ma ze 30 lat
Sufit podwieszany na konstrukcji krzyżowej z karton gipsu, z góry na to położona wełna mineralna.
Obrazkowo zobacz tutaj: http://porady-montera.eu/sufit-podwiesz ... a-sufitowa - U ciebie powinno być na wieszakach.
W sumie blacha trapezowa jako nośnik do ocieplenia też mogłaby być, ale takich rozwiązań nie widziałem. Ocieplenie obowiązkowo żeby z góry nie kapały skropliny co w blaszakach się zdarza.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
-
- Posty w temacie: 4
ale raczej "zieloną" płytę karton-gips zamiast OSBAndrzej 40 pisze:cena wełny mineralnej jest niewielka i dałbym..
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design