Pytanie o łapy dociskowe do mocowania przedmiotu na stole
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Pytanie o łapy dociskowe do mocowania przedmiotu na stole
Gdzie szukac wymiarów łap dociskowych do mocowania przedmiotu na stole z rowkami teowymi? Np coś takiego jak w tej aukcji - http://allegro.pl/item1157236094_zestaw ... karka.html
Interesują mnie też wymiary podobnie działających łap, ale podpartych na "schodkowych" podporach, dla ustawienia na właściwej wysokości. Poszukuję w zasadzie ściagawki do samodzielnego wykonania takiego przyrzadu. Spodziewam się, że jest to w jakiś sposób znormalizowane.
Interesują mnie też wymiary podobnie działających łap, ale podpartych na "schodkowych" podporach, dla ustawienia na właściwej wysokości. Poszukuję w zasadzie ściagawki do samodzielnego wykonania takiego przyrzadu. Spodziewam się, że jest to w jakiś sposób znormalizowane.
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
Maciek
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Kolego z normami Ci nie pomogę ale gdy ja robiłem takie łapy to się takimi rzeczami nie przejmowałem . Poszedłem do skrzyni na odpady wybrałem kilka kawałków żeby nie trzeba było dużo frezować i już . Ważne żeby materiał był jakiś lepszy i nie za cienki w stosunku do długości łapy oraz średnicy śruby . Ja przy śrubach m16 zrobiłem je na ok 30mm przy ok 150 mm długości i jest git .
Proporcje możesz sobie zmierzyć choćby na zdjęciach w aledrogo .
Co do piramidek to tez je kiedyś popełniłem i użyłem je kilka razy . Wygodniejsze sa jak to na tej aukcji nazwali lewarki frezerskie czyli byczki
Proporcje możesz sobie zmierzyć choćby na zdjęciach w aledrogo .
Co do piramidek to tez je kiedyś popełniłem i użyłem je kilka razy . Wygodniejsze sa jak to na tej aukcji nazwali lewarki frezerskie czyli byczki

Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Wymiary wydawały mi się istotne ze względu na ewentualną przydatność tych łap do innych maszyn i stołów. Sądziłem, że jest jakiś popularny rodzaj/typ tych mocowań. Dla siebie wykonam coś delikatniej wymiarowanego do mojej stołowej wiertarko-frezarki. Dziękuję za odpowiedzi.
pozdrawiam
Maciek
Maciek
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Tutaj z tych katalogów możesz sobie ściągnąć wymiary różnych części systemów mocowań
www.rais.pl/RAIS/EM.pdf
www.tiz.com.pl/download/pdf/tapping_machine_int.pdf
www.rais.pl/RAIS/EM.pdf
www.tiz.com.pl/download/pdf/tapping_machine_int.pdf
Endrju
Zaznacz "POMÓGŁ" - to nie boli
Zaznacz "POMÓGŁ" - to nie boli
-
- Lider FORUM (min. 2000)
W niektórych krajach moda taka, że książki techniczne zawierają mnóstwo gotowych projektów różnego oprzyrządowania. Spotkałem wiele ciekawych przykładów a zamieszczam jeden związany z niniejszym tematem: wymiary podpórki schodkowej. Niby prosta sprawa, ale jeśli ktoś dokładnie rozrysował to stanowi to zachętę do samodzielnego wykonania.
- Załączniki
-
- Podpórka schodkowa.jpg (50 KiB) Przejrzano 2563 razy
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.