DRO dla ubogich poraz wtóry.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 54
Re: DRO dla ubogich poraz wtóry.
Już wspominałem że pomimo wieku nie jestem ograniczony na nowe rozwiązania a ty tylko tablet i tablet no i nie windows .
Dodane 3 minuty 12 sekundy:
Ja się tym bawię bo żyje z czegoś innego a ty tym żyjesz i wszystko bierzesz do siebie tylko po co .
Dodane 3 minuty 12 sekundy:
Ja się tym bawię bo żyje z czegoś innego a ty tym żyjesz i wszystko bierzesz do siebie tylko po co .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
Tagi:
-
Haha ,dobre sobie mam wrażenie że to ty ją masz że musisz się odezwać na każdym forum i na każdy temat pewnie w domu nie masz nic do powiedzenia i nadrabiasz na forum cnc .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
to trzymaj się słodziaku wszech mądry i nawszystkim się znający a z wilgotnością desek to mnie zaskoczyłeś pewnie stolarstwo i leśnictwo też masz w jednym tym" czystym" paluszku masz .
Dodane 3 minuty 29 sekundy:
właśnie dałem sobie spokój .
Dodane 3 minuty 29 sekundy:
Avalyah pisze:Panowie, dajcie spokój.
właśnie dałem sobie spokój .
-
- Posty w temacie: 29
Pisałem wyraźnie, możesz sobie sprawdzić, że nie potrzebuję DRO, bo nie mam gdzie go zamontować.
Pomimo tego napisałem program, bo po pierwsze chciałem się przekonać że będzie działał, a po drugie bo może się komuś przydać.
Użyłem jako interfejsu Yuriy's DRO bo prawie każdy ma telefon z Androidem.
Nie ma tu żadnej ideologi i żadnego spisku.
Temat uważam za zamknięty i już dawno bym o nim zapomniał, gdybyś się do mnie nie przypieprzał kilka razy dziennie.
EOT.
-
Miałem się nie odzywać w tej sprawie wiec nie prowokuj bo już z tobą nie będę polemizował .
-
prosta wersja z lcd 20x4 i zerowaniem osi na stm32f103 i jak to wszystko wgrać po usb
https://abc-rc.pl/STM32F103-w-srodowisk ... 03445.html
https://abc-rc.pl/STM32F103-w-srodowisk ... 03445.html
- Załączniki
-
- dro.zip
- (5.44 KiB) Pobrany 78 razy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Ponieważ ja rozpocząłem ten temat i czytam go od początku to wtrącę swoje parę groszy.
Nie chodzi mi o sprzeczki między dyskutantami. To ich sprawa. Nie będę brał stronę jednej grupy czy drugiej.
Każdy to widzi po swojemu i próbuje udowodnić że "mojsze jest ważniejsze niż twojsze". Chcę tylko pokazać i przekonać niedowiarków że DRO to jest fajna sprawa. Zrobiłem wg projektu Yuriy'sa i działa to pięknie. Używam na frezarce
dla osi X i Y. Można uruchomić oś Z oraz podpiąć jeśli ktoś potrzebuje obrotomierz. Używam tabletu 10 cali. Więc czytelność jest dobra nawet z paru metrów. Tablet mam mobilny (zdejmowany) bo łączność jest bezprzewodowa.
Program można napisać sobie w domu. Przynieść tablet do warsztatu i frezować, wiercić, gwintować, punktować itp.
Można używać do frezarki pionowej, poziomej i tokarki. Po skalibrowaniu, wymiar na długości 50cm różni się o 0.1mm względem podziałki na śrubach pociągowych. Na amatorskie moje potrzeby jest super. Frezarka to ZX7045 chinka.
Skromny przykład.

Nie chodzi mi o sprzeczki między dyskutantami. To ich sprawa. Nie będę brał stronę jednej grupy czy drugiej.
Każdy to widzi po swojemu i próbuje udowodnić że "mojsze jest ważniejsze niż twojsze". Chcę tylko pokazać i przekonać niedowiarków że DRO to jest fajna sprawa. Zrobiłem wg projektu Yuriy'sa i działa to pięknie. Używam na frezarce
dla osi X i Y. Można uruchomić oś Z oraz podpiąć jeśli ktoś potrzebuje obrotomierz. Używam tabletu 10 cali. Więc czytelność jest dobra nawet z paru metrów. Tablet mam mobilny (zdejmowany) bo łączność jest bezprzewodowa.
Program można napisać sobie w domu. Przynieść tablet do warsztatu i frezować, wiercić, gwintować, punktować itp.
Można używać do frezarki pionowej, poziomej i tokarki. Po skalibrowaniu, wymiar na długości 50cm różni się o 0.1mm względem podziałki na śrubach pociągowych. Na amatorskie moje potrzeby jest super. Frezarka to ZX7045 chinka.
Skromny przykład.