DRO dla ubogich poraz wtóry.

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
grawer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 347
Rejestracja: 25 maja 2010, 15:55
Lokalizacja: Bielsko-Biała

DRO dla ubogich poraz wtóry.

#1

Post napisał: grawer » 09 kwie 2016, 00:47

Witam.

Dzisiaj moja przeróbka taniej suwmiarki cyfrowej.
Sama suwmiarka produkcji P.R.C. Wykonanie raczej słabe, ostre krawędzie, zanieczyszczenia w postaci proszku ściernego oraz opiłki. Po włączeniu suwmiarka pokazuje różne przypadkowe wyniki. Nie da się wyzerować. Powód to, to co napisałem wyżej.
Po wyczyszczeniu działa prawidłowo. Zdjęcie opakowania.

Obrazek

Po rozebraniu suwmiarki, pozbyłem się nie potrzebnych elementów oraz poobcinałem szczęki pomiarowe.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na początek obciąłem szczęki do połowy, potem po przymiarkach obciąłem całkowicie. Materiał jest hartowany więc trzeba użyć gumówki i szlifierki. Mocowanie do tokarki wykonałem z profilu alu o wymiarach 20x40mm i L= 50mm. Po rozcięciu po przekątnej otrzymałem dwa uchwyty. Będzie do posuwu Y. Suwmiarki kupiłem dwie.
Otrzymany kątownik przymocowałem do korpusu suwmiarki za pomocą 3 wkrętów M2.5mm.
Osłona do skali idealnie pasuje z profilu alu o wymiarach 10x20mm i L= około 140mm.
Do kątownika przynitowałem odcinek blaszki by połączyć z osłoną skali. To rozwiązanie robiłem z marszu pod moją tokarkę.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po spasowaniu połączyłem wszystko w całość. Przyjąłem założenie że powyższy liniał pomiarowy powinien się dać szybko zamontować i zdemontować. Służy do tego tylko jedna śrubka. Nie zdążyłem jeszcze zamontować wysięgnika do przesuwania liniału.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak to wygląda po zamocowaniu do tokarki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

W przyszłym tygodniu dodam zdjęcia jak to jest połączone w całość.



Tagi:

Awatar użytkownika

leszek_maszyny
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 09 kwie 2016, 12:44
Lokalizacja: Bydgoszcz

#2

Post napisał: leszek_maszyny » 09 kwie 2016, 12:59

Wszystko ładnie, ale suwmiarka może długo nie pożyć bo będzie pracować w strefie wiórów i opiłków metalu.
Mam ręce więc nimi kręcę

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 9803
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#3

Post napisał: RomanJ4 » 09 kwie 2016, 13:52

chyba, że nasz kolega da osłonę przynajmniej części z przezroczystym okienkiem do podglądu, albo przeniesie przyrząd "do tyłu"

Obrazek
Obrazek
Obrazek
przy okazji
http://www.yuriystoys.com/2013/07/MSP43 ... e-dro.html
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2016, 14:05 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman


Autor tematu
grawer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 347
Rejestracja: 25 maja 2010, 15:55
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#4

Post napisał: grawer » 09 kwie 2016, 13:57

Pożyjemy, zobaczymy jak to będzie z tą suwmiarką. Myślę że pożyje, jest dobrze osłonięta od wiórów. :lol:
Udało mi się znaleźć trochę czasu i zrobiłem zabierak do liniału. Dlaczego mosiężny, bo się dobrze wycina na taśmówce. No i materiał z przydasiów ze złomu. Wszystko śmiga zgodnie z założeniami. Sprzęg liniału z zabierakiem to parę sekund. Demontaż "dro" to chwila, aby wykręcić jeden wkręt. Gdy nie potrzebna można odpiąć.
Parę zdjęć niskiej jakości. Aparat w komórce LUMIA 532 MIcrosoftu. Jakość taka sama jak tej suwmiarki. XXI wiek. Firma się popisała. Dla przykładu zdjęcie zrobione komórką NOKIA SLIDE jako ostatnie. Brak słów. Niebo a ziemia.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dobra rada nie jest zła :mrgreen: Zrobiłem osłonę na część wskazującą. Mam odpadki makrolonu. Tworzywo stosowane na oszklenia lekkich samolotów. Podobne do plexi. Ale jest bardzo elastyczne i można go giąć pod kątem prostym bez podgrzewania. Osłona jest na tyle wysoko by można włożyć palec i móc operować przyciskami.

Obrazek


Autor tematu
grawer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 347
Rejestracja: 25 maja 2010, 15:55
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#5

Post napisał: grawer » 15 kwie 2016, 23:58

Dzisiaj zeszło mi na umiejscowieniu i zrobieniu drugiego liniału. Było trochę gimnastyki. Bo tak tu narażone na wióry, tam odczyt do góry nogami, w innym miejscu by pasowało ale się nie mieści. W końcu dobrałem optymalnie. Trzeba było zrobić odpowiednie mocowania by uzyskać sztywność. Tak że liniały są na ile to było możliwe osłonięte. Nieco zdjęć kiepskiej jakości.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek


piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1291
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

#6

Post napisał: piromarek » 17 kwie 2016, 19:05

Super.
Podziwiam takie inicjatywy.
Sie nie da, sie nie da, moze inaczej a moze póżniej, a kolega usiadł i zrobił.
Oby działało jak najdłużej.
Pzdr


ABKK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 258
Rejestracja: 01 lut 2012, 11:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: DRO dla ubogich poraz wtóry.

#7

Post napisał: ABKK » 22 lip 2019, 20:14

Dwa lata się zbierałem, ale dziś nadszedł ten dzień :)
Mega prowizorka, 30 minut roboty - teraz to praca idzie idealnie!
Tym bardziej, że robię seryjne rzeczy :)

POLECAM przeróbkę!

Obrazek


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3675
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: DRO dla ubogich poraz wtóry.

#8

Post napisał: strikexp » 23 lip 2019, 00:37

Suwmiarka jest pewnie nie tyle hartowana co ze stali nierdzewnej żeby nie straciła dokładności po miesiącu w garażu.

A jeśli chodzi o zanieczyszczenia to się to robi nieco inaczej. Suwmiarki często mają złącze cyfrowe. Podpina się do niego np Arduino i na zewnętrznym wyświetlaczu pokazuje wynik. Dzięki temu można te suwmiarki całkowicie zabudować osłonami.
No ale jak się do tego podpiąć to już trochę większy problem... Różnie to wygląda u różnych producentów.



tristar0
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 50
Posty: 227
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń

Re: DRO dla ubogich poraz wtóry.

#10

Post napisał: tristar0 » 29 mar 2020, 16:45

Wymysliłem sobie coś dla mniej ubogich odczyt z enkodera na wyświetlacz ftt ale coś program się ładuje wyświetla ale brak odczytu z enkodera czy ktoś dopomoże i rzuci okiem po programie "świeżym okiem".

Dodane 2 minuty 29 sekundy:
volatile long encoder0Pos = 0;
float tmp = 0;
long Aold = 0;
long Bnew = 0;
float Mm = 1;
float podz = Mm /2; // wartosc przez ktorą dzielimy wynik
float imp = 400; //imp/enkodera x4
//--------------------------------------------

void loop() {
scena ( tmp );
if (tmp != encoder0Pos || (digitalRead(zeroPin) == 0)) {
if (digitalRead(zeroPin) == 0) {
tmp = 0;
encoder0Pos = 0;
}
if (digitalRead(podzPin) == 0) {
tmp = encoder0Pos / imp * podz;//dzielimy na 2

}
else {
tmp = encoder0Pos / imp * Mm ; // mm

}

}

}

// Interrupt A
void doEncoderA() {
Bnew^Aold ? encoder0Pos++:encoder0Pos--;
Aold=digitalRead(encoder0PinA);

}

// Interrupt B
void doEncoderB(){
Bnew=digitalRead(encoder0PinB);
Bnew^Aold ? encoder0Pos++:encoder0Pos--;

}

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”