Warsztat - plyta betonowa / zbrojeniowa
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Warsztat - plyta betonowa / zbrojeniowa
Płyta, a wylewka to spora różnicaCinek84 pisze:Witam,
Przyszedl czas na stworzenie wlasnego warsztatu.
Hale / Budynek mam juz ogarniete, bedzie to budynek 35m2 wykonany z plyty warstwowej.
Problem jest w tym gdzie go postawic? Musze przygotowax wylewke 35m2 (+10/20cm na kazdy bok)I tu pytanie, jaka wylewke i jak ja wykonac?
Jak gleboko, jakie zbrojenia?
Nie jestem budowlancem wiec prosze o odpowiedzi na 'chlopski rozum'.
W calym budynku bedzie stala tokarka CNC-2800kg, maszyna pomiarowa CMM - nie znam wagi, jakas sprezarka, moze jakis ruter, i moze kiedys jakas frezarka CNC ale jak juz tak dobrze bedzie szlo to i take bede powiekszal. Jezeli chodzi o tokarke to nie bede raczej mial jakichs ciezkich obrobek.
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam

Masz jakiś projekt warsztatu? To będzie budynek szkieletowy? Parterowy barak z lekkimi ścianami? Niewiele podałeś informacji, ale raczej wystarczą ławy lub stopy fundamentowe, pomiędzy nimi fundament pod maszynę, a cała reszta to wylewka na podkładzie z chudego betonu - tanio, łatwo zrobić i łatwo zaizolować. Zbrojenie ław symboliczne, ale nikt nie określi "na oko", w wylewce zbrojenie rozproszone. Głębokość posadowienia poniżej lokalnej strefy przemarzania.
Ta płyta warstwowa to jakiś system? Mają jakieś elementy mocujące do fundamentu?
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2013, 21:51 przez M 52, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 7
Dzieki za link,
Im wiecej czytam tym mniej wiem,
Ustalilismy ze, plyta to 20-30cm (wiec jaka?)czy idziemy na kompromis i dajemy 25cm?
Zbrojenie:
- jedno na srodku czy dwa (przy dole i gorze)
Naczytalem sie, ze dolne i tak musi byc przynajmniej 5 cm powyzej warstwy 'startowej' wiec gdzie drugie.
Jakie rozwiazanie na zbrojenie? Pret Ø ? Co ile rozstaw?
Da sie jakos obliczyc ile tego potrzeba potrzeba zeby obliczyc koszty?
[ Dodano: 2013-04-16, 22:15 ]
Płyta, a wylewka to spora różnica
W Twoim przypadku płyta to zbyteczny wydatek.
Masz jakiś projekt warsztatu? To będzie budynek szkieletowy? Parterowy barak z lekkimi ścianami? Niewiele podałeś informacji, ale raczej wystarczą ławy lub stopy fundamentowe, pomiędzy nimi fundament pod maszynę, a cała reszta to wylewka na podkładzie z chudego betonu - tanio, łatwo zrobić i łatwo zaizolować. Zbrojenie ław symboliczne, ale nikt nie określi "na oko", w wylewce zbrojenie rozproszone. Głębokość posadowienia poniżej lokalnej strefy przemarzania.
Ta płyta warstwowa to jakiś system? Mają jakieś elementy mocujące do fundamentu?[/quote]
Tylko, ze jak po 'x' czasu dokupie nastepna maszyne to pod nia nie bede mial tego fundamentu bo chcialem obciac koszta. Podoba mi sie pomysl, ale malo przyszlosciowy.
Im wiecej czytam tym mniej wiem,
Ustalilismy ze, plyta to 20-30cm (wiec jaka?)czy idziemy na kompromis i dajemy 25cm?
Zbrojenie:
- jedno na srodku czy dwa (przy dole i gorze)
Naczytalem sie, ze dolne i tak musi byc przynajmniej 5 cm powyzej warstwy 'startowej' wiec gdzie drugie.
Jakie rozwiazanie na zbrojenie? Pret Ø ? Co ile rozstaw?
Da sie jakos obliczyc ile tego potrzeba potrzeba zeby obliczyc koszty?
[ Dodano: 2013-04-16, 22:15 ]
Płyta, a wylewka to spora różnica

Ta płyta warstwowa to jakiś system? Mają jakieś elementy mocujące do fundamentu?[/quote]
Tylko, ze jak po 'x' czasu dokupie nastepna maszyne to pod nia nie bede mial tego fundamentu bo chcialem obciac koszta. Podoba mi sie pomysl, ale malo przyszlosciowy.
Have a little faith in yourself.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Zbrojenie w środku nie daje nic. W przypadku takich płyt daje się je z góry i z dołu. Jak chcesz to zrobić pancernie z zapasem to zrób płytę grubości np 25 cm zbrojoną góra i dołem Φ 12 w kratce 15x15, stal AIII. W miejscu scian zbrojenie trza dogęścić- np 4Φ12 dodatkowo. Otulina, czyli odstep zbrojenia od płaszczyzny górnej i dolnej 4 cm do osi zbrojenia. Grunt pod płytę trzeba przygotować, tzn zastosowac podsypkę porządnie zageszczoną. Koniecznie trzeba zastosowac izolację przeciwwilgociową, czasem także ocieplenie z polistyrenu ekstrudowanego. Ale jak już pisałem to trzeba policzyć, więc jak chcesz mieć to rozwiązane w sposób poprawny czyli bezpieczny pod względem nośności, to sobie projekt tego zamów i co równie wazne uzyskaj pozwolenie na budowę. Bo nie wiem jak jest w Dublinie, ale w Polsce na 35m² warsztat trzeba uzyskać pozwolenie na budowę, co automatem oznacza koniecznośc sporządzenia projektu. Wyjątkiem są budynki gospodarcze w uzupałnieniu zabudowy zagrodowej dla rolników, które można budowac na zgłoszenie przy powierzcni do 35m² właśnie. Ale budynek gospodarczy to nie warsztat, a zabudowa zagrodowa to tez nie dowolna sprawa.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Oszczędnościowo wylewkę robiłem o grubości około 10 cm i zbrojenie tylko na dole. Pod spodem kamienie niezbyt małe, dobrze jak się uleżą. Pod maszynami nic nie pęka. Można taką podłogę smołą wymalować, a maszyny stawiać na drewnie. Ważne są również fundamenty pod ściany, przynajmniej w okolicach otworów i rogów budynku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Tak można zrobić strop, bo wiadomo gdzie jest podparty i w którą stronę działać będą siły od obciążenia.wt pisze:Oszczędnościowo wylewkę robiłem o grubości około 10 cm i zbrojenie tylko na dole.
Płyta fundamentowa musi być zbrojona na wypadek dowolnie skierowanych sił, więc zarówno na dole jak i na górze.
Nie ma możliwości zmieścić dwóch warstw zbrojenia w płycie grubości 10 cm.
.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 7
Te druty w kratce rozumiem ze powiazane drutem czy pospawac? Ale mysle ze zrobie z Ø10mm, jak dokladnie przygotowac ten grunt? Ile go wybrac? 55cm (30cm na zageszczenie i 25cm na wylewke?)Zageszczenie czyli zwir i piasek? Jak to zrobic? Folia pod zageszczenie czy na?
[ Dodano: 2013-04-17, 22:17 ]
[ Dodano: 2013-04-17, 22:17 ]
Jeszcze jedno pytanko, rozumiem ze przy plycie 7.20m na 5.20m te prety musza byc przynajmniej 7-metrowe i 5-metrowe (czy sie myle), a jak prety szprzedawane sa jako odcinki 10m i zalozmy uzywam go na kawalek dlugosci hali (czyli 7.2m) to co robie z tym kawalkiem 3m?Cinek84 pisze:Te druty w kratce rozumiem ze powiazane drutem czy pospawac? Ale mysle ze zrobie z Ø10mm, jak dokladnie przygotowac ten grunt? Ile go wybrac? 55cm (30cm na zageszczenie i 25cm na wylewke?)Zageszczenie czyli zwir i piasek? Jak to zrobic? Folia pod zageszczenie czy na?
Have a little faith in yourself.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
jeśli wiesz w ktorym miejscu będzie stac twoja maszyna to zrób fundament (ok 50cm grubosc tylko pod nia z małym zapasem ok 30-50 cm po obwodzie. - nie musisz tak robic po calosci podlogi Jak juz wylejesz to robisz pozostala czesc podlogi (zwykla wylewka gr ok 5-10 cm) Ważne aby ten fundament oddzielic (zrobic tzw dylatacje z podloga, żeby drgania powodowane maszyna nie przenosily sie na pozostala czesc podlogi). fundament pod maszyne zbroisz pretem zbrojeniowym (ja bym dal 12mm zebrowane, mozna i 16 jesli masz takowe. )mocowani pretow na krzyz zeby utworzyly cos na ksztalt siatki, wszystko powiazane drutem wiazalkowym, ukladasz to na dole, takie samo na gorze - ważne aby zalane w calosci betonem (nie wystawaly, mialy tzw otuline o gr. ok 3 cm minimum). mam nadzieje ze jasno to opisalem
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Witam
To co piszecie o 30 cm płycie i 50 cm pod maszyną to jakiś kosmos dla mnie.
Mam 10 cm betonu a i pewnie mniej w garazu, tokarka, wiertarka kadłubowa, i jest OK.
Różne inne ciężkie rzeczy tam też mam i daje radę.
Ale może ja się nie znam.
Pozdrawiam
Jacek
To co piszecie o 30 cm płycie i 50 cm pod maszyną to jakiś kosmos dla mnie.
Mam 10 cm betonu a i pewnie mniej w garazu, tokarka, wiertarka kadłubowa, i jest OK.
Różne inne ciężkie rzeczy tam też mam i daje radę.
Ale może ja się nie znam.
Pozdrawiam
Jacek
Kto się nie bawi, ten nie żyje 
Zakres działalności: gwałty, wymuszenia, haracze.

Zakres działalności: gwałty, wymuszenia, haracze.