Butla turystyczna 5 kg
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Butla turystyczna 5 kg
Witam.
Mam zamiar wykorzystać starą 5 kg butlę turystyczną na propan-butan jako zbiornik powietrza do aerografu.
Do jakiego ciśnienia można ją "pompować"? Jakim ciśnieniem jest testowana?
Być może istotny szczegół - stara butla koloru czerwonego.
Mam zamiar wykorzystać starą 5 kg butlę turystyczną na propan-butan jako zbiornik powietrza do aerografu.
Do jakiego ciśnienia można ją "pompować"? Jakim ciśnieniem jest testowana?
Być może istotny szczegół - stara butla koloru czerwonego.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Butla turystyczna 5 kg
Poprawne pytanie to raczej na jakie ciśnienie ma atest może certyfikaty z tej strony https://gzwm.com.pl/25/butle-turystyczne.html coś pomogąAndrzej 40 pisze: ↑12 paź 2021, 18:39Do jakiego ciśnienia można ją "pompować"? Jakim ciśnieniem jest testowana?

-
- Posty w temacie: 1
Wytrzyma 30 atmosfer, ale ciśnienie pracy jest dużo niższe, także zmęczeniowo są dużo łagodniejsze warunki, bo nikt przecież nie nabija i rozładowuje butli z propan-butanem po sto razy dziennie...Andrzej 40 pisze: ↑12 paź 2021, 18:39Do jakiego ciśnienia można ją "pompować"? Jakim ciśnieniem jest testowana?
Ale nie słyszałem żeby kilkoma atmosferami ktoś taką butlę wykończył...
-
- Posty w temacie: 5
no tak bo butle to wg ciebie są niczym balony i materiał ulega zmęczeniu ,większej głupoty dawno nie napisałeś . Bo wg twego rozumowania zbiornik powietrza pracujący przy 10 barach się męczy wewnętrznie od pompowania kilkadziesiąt razy dziennietuxcnc pisze:są dużo łagodniejsze warunki, bo nikt przecież nie nabija i rozładowuje butli z propan-butanem po sto razy dziennie...

Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
A wg ciebie nie? To gratuluję ci,, starannego wykształcenia".Filolog?
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Posty w temacie: 5
Tak zmęczenie materiału w zbiornikach powietrza występuje po ok 20 latach użytkowania i mówię o zbiornikach a nie wydmuszkach które są obecnie sprzedawane przez niektóre firmy.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Posty w temacie: 1
tristar0 pisze:no tak bo butle to wg ciebie są niczym balony i materiał ulega zmęczeniu
Dobrze to ująłeś - właśnie tak jest.
Dlatego zbiorniki ciśnieniowe mają "dopuszczenie do użytkowania" na określony czas.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Dzięki za informacje. I po cholerę się kłócicie o szczegóły? Przecież napisałem, że to ma być do aerografu (pracuje przy ciśnieniu 2 barów). Test 30 bar wyjaśnia wszystko. Nie jestem w stanie dopompować do takiego ciśnienia "domowym" kompresorem. Jak uzyskam 4-6 to będę zadowolony. I takie ciśnienie na pewno jest bezpieczne, nawet uwzględniając wpływ wieku butli.
Jeszcze raz dzięki i uśmiechnijcie się
.
Jeszcze raz dzięki i uśmiechnijcie się

Nie kłócimy się, tylko dźwigamy kaganek oświaty, do ciemnego luda.
Doceń, tę ciężką pracę na ugorze.
Doceń, tę ciężką pracę na ugorze.
,, Iditi na ch. j" maciąg.