Frezowanie w aluminium
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Frezowanie w aluminium
Witam
Frezowanie otworu w aluminium o średnicy 6mm głebokiego na 17mm frezem dwupiórowym 4mm.
Nie wiem dlaczego wychodzi otwór stożkowy? Czym głębiej tym mniejsza średnica otworu.
Czy ktoś z kolegów może mnie oświecić? Co robię źle?
Frezowanie otworu w aluminium o średnicy 6mm głebokiego na 17mm frezem dwupiórowym 4mm.
Nie wiem dlaczego wychodzi otwór stożkowy? Czym głębiej tym mniejsza średnica otworu.
Wojtek
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Jak masz mało sztywną obrabiarkę, to możesz obniżyć średnicę freza od głębokości mniej więcej 2-3 mm dla tej 4-ki. Chodzi o to, że przy normalnym frezie przy frezowaniu otworu lub rowka, im bardziej frez się zagłębia, tym większą powierzchnią pióra pracuje i tym bardziej go "odpycha" od obrabianego materiału. Szczególnie, jak np taka 4-ka, ma np pióra ostrzone do długości 10 mm, a później chwyt 4 mm. Prawie wszystkie lepsze frezy (czytaj drogie), szczególnie z większą średnicą chwytu od części roboczej, np chwyt 6 mm dla freza 4 mm za piórami mają "szyjkę" -przewężenie o obniżonej o ~0,2 mm średnicy. Ja robię sobie takie szyjni na frezach przy pracy na dużym wysięgu mocując frez na małych obrotach we wkrętarce i szlifuję obniżenie na szlifierce. To najczęściej pomaga. Minus jest taki, że trzeba mieć wkrętarkę lub coś innego o małych obrotach z oprawkami o wymaganych średnicach oraz tarczę do szlifowania odpowiednią dla danego typu freza.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Frezowanie w aluminium
Dlaczego robisz ten otwór frezem ø4 ?spebik pisze:Witam
.... nie prościej użyć freza ø6 , albo wiertła ?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki