mocowanie pręta kwadratowego w tokarce
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
mocowanie pręta kwadratowego w tokarce
Witam,
Panowie, proszę o jakąś poradę.
Mam do wykonania około 200szt. detali z preta kwadratowego (60x60x30)
Posiadam tokarkę cnc i uchwyt 3-szczękowy.
Wiem że można zastosować uchwyt 4-szczękowy ale takiego nie posiadam, myślę o jakiejś tuleji rozciętej z wyfrezowanym wewnątrz kwadracie
Panowie, proszę o jakąś poradę.
Mam do wykonania około 200szt. detali z preta kwadratowego (60x60x30)
Posiadam tokarkę cnc i uchwyt 3-szczękowy.
Wiem że można zastosować uchwyt 4-szczękowy ale takiego nie posiadam, myślę o jakiejś tuleji rozciętej z wyfrezowanym wewnątrz kwadracie
kto pyta-ten nie błądzi.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
W żadne sposób tego nie krytykuję. Dobry pomysły jest wart podsunięcia.Kolega pytał co zrobić do 3-szczękowego, więc odpowiedzieliśmy...
Mi chodziło tylko o to, że czasami nie warto kombinować a kupić sprzęt przeznaczony do danej roboty i mieć na kolejne zlecenia. No tak to już jest, że jak się prowadzi działalność usługową to trzeba inwestować.
czilałt...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Też miałem podobny problem
Po pierwsze nie radze łapać pręta kwadratowego w szczęki w uchwycie 3 sczekowym , taki chwyt jest bardzo niestabilny i potęcjalnie niebezpieczny. Łatwo może się wyrwać i do tego z przekoszeniem. może spowodaować poważną kolizje , w najlepszym wypadku łatwo można zniszczyć szczęki.
Chyba najprostszy z doraźnych sposobów to dotoczyć do danego pręta grubościenną tuleje, przeciętą wzdłuż ( która zacisnie się w uchwycie) Ja tak robiłem i daje rade
[ Dodano: 2017-08-20, 03:08 ]
fot
Po pierwsze nie radze łapać pręta kwadratowego w szczęki w uchwycie 3 sczekowym , taki chwyt jest bardzo niestabilny i potęcjalnie niebezpieczny. Łatwo może się wyrwać i do tego z przekoszeniem. może spowodaować poważną kolizje , w najlepszym wypadku łatwo można zniszczyć szczęki.
Chyba najprostszy z doraźnych sposobów to dotoczyć do danego pręta grubościenną tuleje, przeciętą wzdłuż ( która zacisnie się w uchwycie) Ja tak robiłem i daje rade
[ Dodano: 2017-08-20, 03:08 ]
fot