mocowanie pręta kwadratowego w tokarce

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
ArturMAZAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 315
Rejestracja: 23 lis 2009, 16:28
Lokalizacja: Dzierżoniów

mocowanie pręta kwadratowego w tokarce

#1

Post napisał: ArturMAZAK » 13 sie 2017, 17:57

Witam,

Panowie, proszę o jakąś poradę.
Mam do wykonania około 200szt. detali z preta kwadratowego (60x60x30)
Posiadam tokarkę cnc i uchwyt 3-szczękowy.
Wiem że można zastosować uchwyt 4-szczękowy ale takiego nie posiadam, myślę o jakiejś tuleji rozciętej z wyfrezowanym wewnątrz kwadracie


kto pyta-ten nie błądzi.

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7964
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#2

Post napisał: RomanJ4 » 13 sie 2017, 20:10

ArturMAZAK pisze:myślę o jakiejś tulei rozciętej z wyfrezowanym wewnątrz kwadracie
To chyba jedyne rozsądne i w miarę tanie rozwiązanie..
pozdrawiam,
Roman


kuras
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 119
Rejestracja: 28 lis 2013, 22:15
Lokalizacja: Ostrów Wlkp

#3

Post napisał: kuras » 13 sie 2017, 20:57

Lub jeśli jest sporo naddatku na obróbkę to wystarczy jedną szczękę przestawić :) tak by wycentrować pręt.


viper
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 347
Rejestracja: 23 wrz 2013, 12:44
Lokalizacja: Polska

#4

Post napisał: viper » 13 sie 2017, 21:57

RomanJ4 pisze:
ArturMAZAK pisze:myślę o jakiejś tulei rozciętej z wyfrezowanym wewnątrz kwadracie
To chyba jedyne rozsądne i w miarę tanie rozwiązanie..
też tak sądzę

spotkałem się z innym dość profesjonalnym sposobem na uchwyt 3 szczękowy ale w tym wypadku jest on nie opłacalny przy tej ilości


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1126
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#5

Post napisał: upanie » 14 sie 2017, 04:37

A dlaczego nie kupić uchwytu 4-ro szczękowego? Wiem, że to może kosztować więcej niż będzie kasy ze zlecenia ale uchwyt pozostanie. To jest inwestycja.
czilałt...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7964
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#6

Post napisał: RomanJ4 » 14 sie 2017, 09:59

Kolega pytał co zrobić do 3-szczękowego, więc odpowiedzieliśmy... :razz:
pozdrawiam,
Roman


jarbia
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 315
Rejestracja: 22 sie 2012, 12:21
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

#7

Post napisał: jarbia » 14 sie 2017, 17:26

Może wystarczyła by zwykła nacięta tulejka nawet bez wyfrezowania otwór o fi nieco większym jak przekątna pręta i tyle.

http://www.youtube.com/watch?v=AuS6HDHc7XE
3 min 10 s


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1126
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#8

Post napisał: upanie » 14 sie 2017, 17:35

Kolega pytał co zrobić do 3-szczękowego, więc odpowiedzieliśmy... :razz:
W żadne sposób tego nie krytykuję. Dobry pomysły jest wart podsunięcia.
Mi chodziło tylko o to, że czasami nie warto kombinować a kupić sprzęt przeznaczony do danej roboty i mieć na kolejne zlecenia. No tak to już jest, że jak się prowadzi działalność usługową to trzeba inwestować.
czilałt...


Armstec
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 451
Rejestracja: 02 maja 2014, 03:04
Lokalizacja: Wrocław

#9

Post napisał: Armstec » 20 sie 2017, 01:28

Też miałem podobny problem

Po pierwsze nie radze łapać pręta kwadratowego w szczęki w uchwycie 3 sczekowym , taki chwyt jest bardzo niestabilny i potęcjalnie niebezpieczny. Łatwo może się wyrwać i do tego z przekoszeniem. może spowodaować poważną kolizje , w najlepszym wypadku łatwo można zniszczyć szczęki.

Chyba najprostszy z doraźnych sposobów to dotoczyć do danego pręta grubościenną tuleje, przeciętą wzdłuż ( która zacisnie się w uchwycie) Ja tak robiłem i daje rade

[ Dodano: 2017-08-20, 03:08 ]
fot
Załączniki
kwadrat2.jpg
kwadant.jpg

Awatar użytkownika

Yarec
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1261
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#10

Post napisał: Yarec » 20 sie 2017, 02:51

Armstec - Samo mocowanie w 3 szczękach to "ekwilibrystyka" , resztę napisałeś ku przestrodze.
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”