Podpowiedzcie proszę, jak wykonać śrubę z kołnierzem.
Śruba M5, długość gwintu około 25mm, kołnierz - grubość około 2mm, średnica około 11mm.
Kołnierz ma być zagłębiony w nożu i poprzez wkręcanie i wykręcanie śruby ma on podnosić i opuszczać nóż.
Po wytoczeniu i nagwintowaniu (narzynką ręczną) śruby, ma ona widoczne bicie. Śrubę toczyłem z jednego zamocowania.
Próbowałem też nagwintowaną śrubę wkręcić w tuleję z gwintem zamocowaną w uchwycie tokarskim i wytoczyć kołnierz śruby, ale też wyszło krzywo.
Wydaje mi się, że błąd wynika z nieprostopadłego ułożenia narzynki podczas gwintowania. Czy da się taką śrubę wykonać bez toczenia gwintu na tokarce?
Wykonanie śruby z kołnierzem
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Tak by było najlepiej, ale dużo gwintuję z "lufki" i też wychodzi prosto. Jeżeli nie ma możliwości gwintowania nożem, to następnym dostępnym sposobem jest właśnie lufka. Można też próbować oprzeć narzynkę o korpus uchwytu wiertarskiego (cofnięte szczęki) umieszczonego w koniku, płaszczyzna powinna się zgadzać, ale osiowość już jest "na oko".Lukasz_Lz1 pisze:Oczywiście gwint też musi być wykonany nożem
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ