Przykładowe parametry które stosuje:
vc 200 m/min
fz 0.1 mm/rev
ap 0.5 mm
obroty max 1800

Ten wytaczak z leka przydługi ..... , pewnie drży i dlatego płytki lecą.Wytaczam otwory do 16 mm średnicy na długość do 20 mm. ....
W jaki sposób niszczy? Wykrusza, wypala? I co najważniejsze - jak wytaczasz na 20mm głęboko to nóż wystaw nie więcej niż 25mm z imaka...MazakQT20 pisze:Szybko niszczy się płytka.
Tak, własnie problem leży w drżeniu
Widać na krawędzi płytki wytarcie, staram sie wystawiać go jak najkrócejPetroholic pisze: ↑16 mar 2019, 12:38W jaki sposób niszczy? Wykrusza, wypala? I co najważniejsze - jak wytaczasz na 20mm głęboko to nóż wystaw nie więcej niż 25mm z imaka...MazakQT20 pisze:Szybko niszczy się płytka.
Otwór nie jest przelotowy ale dalej jest otwór pod gwint. Racja, wiór zamiast wypachać na zewnątrz, idzie w kierunku środka. Na samej płytce nie ma efektu "obklejania się" Nóż cały czas jest płukany chłodziwem pod ciśnieniem. Co do parametrów stosowałem sie do zaleceń napisanych na opakowaniu płytek a także próbowałem 100 różnych ustawień, zawsze z mizernym skutkiem. Możesz mi zasugerować jakiś nóż ze średnicą nie więcej niż 8mm?RomanJ4 pisze: ↑16 mar 2019, 13:30Jeśli otwór jest przelotowy to spróbuj nożem z kątem przystawienia płytki Kr mniejszym jak 90°("dodatnim"), bo w SCLCR/CCMT masz bodaj 95°("ujemny"), i prawdopodobnie zawija Ci wiór pod trzonek utrudniając jego ekstradycję . Może to mieć wpływ na warunki skrawania. (nie zapycha się czasem?)
(mniemam, że Vc , ap , oraz fn dobrze dobrałeś?)
Automatowa w odróżnieniu od "zwykłej" węglowej, ma oprócz innych także dodatki zwiększające łamliwość wióra - siarki do 0,35%, i fosforu do 0,15%(siarka tworząca z metalami kruche siarczki najbardziej wpływa na łamliwość wiórów), a to poprawia ekstradycje wiórów z pola roboczego i warunki skrawania.
Jeśli to nie problem, to spróbuj też wypłukiwać wiór chłodziwem pod ciśnieniem, co poprawi także (przez smarowanie i chłodzenie) spływ wióra z powierzchni natarcia, oraz zmniejsza tendencje do tworzenia narostów.
Tak, jest wzorek z drgań, słychać nawet podczas wytaczania, że drży. Spróbuje z tym Vc. Będę musiał kupić te płytki i zobaczePetroholic pisze: ↑16 mar 2019, 17:07A na powierzchni wytaczanej nie widać wzorka po drganiu? Może bardziej prawdopodobne jest przegrzanie i problem z odprowadzeniem wióra, a przez to problem z dotarciem chłodzenia do płytki... Vc 200 dla tak małej płytki trochę dużoSpróbuj zdjąć trochę Ap i Fr i zgrubnie przejedz Vc 120-150, a dopiero wykończ Vc 180-200 z minimalnym Ap i Fr (żeby była powierzchnia ładna).
Albo jak ja kiedyś zrób eksperyment jak masz płytki do tego noża do alu (ostra krawędz) to załóż. Nie miałem płytek do stali, a była robota to założyłem do alu i wyszło ładniej niż do staliTylko Vc dla nich nie przesadzaj 100-150 max w stali bo się wytopi krawędz
zdjęcie zapożyczone od wujka google
![]()
A w osi jego masz?MazakQT20 pisze: ↑16 mar 2019, 16:51Tak, własnie problem leży w drżeniu
Dodane 52 sekundy:Widać na krawędzi płytki wytarcie, staram sie wystawiać go jak najkrócejPetroholic pisze: ↑16 mar 2019, 12:38W jaki sposób niszczy? Wykrusza, wypala? I co najważniejsze - jak wytaczasz na 20mm głęboko to nóż wystaw nie więcej niż 25mm z imaka...MazakQT20 pisze:Szybko niszczy się płytka.