dziwne zjawisko frezowania
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 24
dziwne zjawisko frezowania
Bardzo proszę o pomoc w diagnozie co może być przyczyną że podczas frezowania aluminium 5mm grubości frezem jednopiórowym 3mm jeden bok jest obrabiany pod skosem (zaznaczona czerwona linia na rysunku 0,9mm). Drugim problemem jest to że dwa otwory wybrało na 5,5mm natomiast cięcie po obrysie na 5,5mm zrobiło na 4,6mm (nie docięło wszędzie jednakowo) Wrzeciono Kress 1050W, chłodzone mgła denaturat, frezarka samoróbka z aluminium (zdjęcia w galerii) Materiał mocowany łapami. Pod spód formatki dałem PCV spienione 5mm. Myślałem że może silnik gubi kroki, ale otwory nie są eliptyczne i są docięte. Czego się uczepić???
- Załączniki
-
- pod łożyska.rar
- opis efektu
- (23.76 KiB) Pobrany 368 razy
KW
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 18
To jest powtarzalne, czy tylko teraz ci tak wyszło? Wrzuć g-kod - może tam masz błąd. Sam go tworzyłeś czy generowałeś z jakiegoś cam-a?
- znaczy co, ścianka nie jest pod kątem prostym do płaszczyzny materiału? To może jakiś luz na krzyżaku lub wrzeciono się przekręca na bok.bok jest obrabiany pod skosem
-
Plik był tworzony w PICO -CAM. Wg mnie plik jest poprawny, ale mogę się mylić. Jeżeli chodzi o luzy to ich nie wyczuwam. Śruby są kulowe 16/5. Chyba że wrzeciono się przestawiło - nie , sprawdziłem siedzi twardo. Wszystko było wybierane POCKED, jedynie wycinanie było po obrysie zewnętrznym. I co dziwne jest to od środka do prawego boku. Wziąłem to pod dużą lupę i wygląda to tak jak by co zagłębienie się oddalało.
- Załączniki
-
- podtrzymka.rar
- (2.06 KiB) Pobrany 180 razy
KW
-
- Posty w temacie: 4
-
Skok 0,7mm, pos. 800, obroty na 4,5 Kress. Myślę że to nie za dużo. Wieczorem spróbuje na pos. 400. Co do blokowania bramy to bym się jeszcze zgodził, ale jak się to ma do głębokości bo zgubiło ponad 1 mm. Sprawdziłem nakrętki w mocowaniu śrub, nie poluzowały się, na dodatek przykręcone są na kleju.
KW
-
- Posty w temacie: 18
Ja miałem podobne krawędzie (a momentami i gorsze) jak materiał był niezbyt sztywno umocowany i przesadziłem z głębokością frezowania na warstwę. Spienione pvc 5mm to też nie najszczęśliwszy materiał na podkładkę. Chyba to występuje w różnych twardościach, więc mogę się mylić co do twojego, ale takie, które ja miałem w ręku to bym nie podłożył. Dokręcając łapami z różną siłą można krzywo dokręcić, bo ono się ugina. W palcach to można ścisnąć. Lepszym materiałem na podkładkę byłby mdf. Sprawdź to pvc czy nie jest zbyt miękkie.